ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο «επανεκκίνησης» με ένα κόμμα σε αναβρασμό και εσωστρέφεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μία μέρα έμεινε πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πώς θα εξελιχθεί, μετά τα γεγονότα της Τρίτης, που έδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε επιεικώς βαθιά κρίση.

Στην εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του κόμματος υποχρεώθηκε σε υποχώρηση, αναγκάστηκε να αποσύρει την επιστολή του, με την οποία επέμενε στο ερωτηματολόγιο για την ταυτότητα και το όνομα του κόμματος και για την υπερίσχυσή του ως αρχηγού του κόμματος, και τις απειλές περί προσφυγής στη βάση για επανεπιβεβαίωση της προεδρίας του. Πιθανόν δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις δέχτηκε σκληρή κριτική από όλα τα μέλη του σώματος, για την προσπάθειά του να παρακάμψει τα όργανα του κόμματος και τα μέλη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ότι η ενότητα διασφαλίζεται εν όψει του συνεδρίου και ότι υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο όσα φέρεται να ακούστηκαν, και έπειτα από μία σχεδόν εβδομάδα εσωκομματικών αντεγκλήσεων, δεν προοιωνίζονται ένα ανώδυνο και ενωτικό συνέδριο.

Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρονται τα εξής:

«Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:  

α) εκφράστηκε η  αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.  

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ”».

Το συνέδριο στο κλειστό γήπεδο του τάε κβο ντο, θα ξεκινήσει με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στις 6 το απόγευμα. 

Το «μπουρλότο» Κασσελάκη και οι θέσεις των μελών

Η επιχείρηση «επίδειξη δύναμης» που επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος, που δεν είχε συμμετάσχει στην Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, στέλνοντας μήνυμα σε ύφος ο «αρχηγός είμαι εγώ», αφού «εκλέχθηκα από 150.000 μέλη», και «αν όλα λειτουργούσαν στο κόμμα δεν θα ήμουν αρχηγός», δεν είχε το αποτέλεσμα που επεδίωκε.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης, πετώντας το γάντι στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, δήλωσε ουσιαστικά «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο», ενώ στη συνέχεια σηκώθηκε κι έφυγε από τη συνεδρίαση. Επιστρέφοντας λίγη ώρα αργότερα φέρεται να δήλωσε ότι «εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα εδώ που είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα αν και δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο εάν δεν σέβεστε τη διαδικασία;».

Ωστόσο ο έμμεσος, αλλά σαφέστατος εκβιασμός δεν πέρασε.

Ένα-ένα τα στελέχη έστειλαν το μήνυμα ότι δεν δίδεται σε κανέναν λευκή επιταγή και πως και ο ίδιος θα κριθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, είπε ότι «η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη». Και πρόσθεσε ότι «τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε: «Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε» και, απαντώντας στο γάντι Κασσελάκη, σημείωσε ότι «δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, νωρίτερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά. Το πρωί της Τρίτης, πάντως έριξε λίγο τους τόνους, και μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «το κόμμα προχωρά ενωμένο στο συνέδριο».

Μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε στείλει και ο Κώστας Ζαχαριάδης, από τον ΑΝΤ1, που δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη» και πως «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη». Πρόσθεσε πάντως, ότι «εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, που τη Δευτέρα του επέδωσε την ευθύνη για τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος στον Στέφανο Κασσελάκη, τον επέκρινε για την επιστολή, λέγοντας ότι «αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μη δίνονται αφορμές» τόνισε για να συμπληρώσει «αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε επίσης. 

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Παππάς, που είναι από τους ανθρώπους που βρίσκονται από την αρχή πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπάρξει εκτόνωση, χαρακτηρίζοντας «αυτοκτονική» μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ σχετικά με το ερωτηματολόγιο υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει και...

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...
Διαφήμιση