Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δεκάδες στελέχη και μέλη να αποχωρούν παίρνοντας τον δρόμο προς τον Ταύρο. Με ψυχραιμία απαντά η Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας εκτιμούν ότι η ζημία δεν θα αποδειχτεί εν τέλει τόσο μεγάλη στο τέλος. Σήμερα, μάλιστα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στις θέσεις ευθύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Χθες, μετά την ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών (Ρ. Χρηστίδου, Κ. Μάλαμα, Αλ. Αυλωνίτης, Π. Παππάς), το φρένο που προσωρινώς έβαλε η Θεοδώρα Τζάκρη προκάλεσε απορίες. «Θέλει να τη διώξουμε εμείς», ήταν η εκτίμηση που ακουγόταν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, με την πρόσθετη επισήμανση ότι και αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί από τον επόμενο πρόεδρο σε δύο εβδομάδες (αν δεν χρειαστεί δεύτερος γύρος).
Υπομονή συνιστούσε, όμως, και η πλευρά Κασσελάκη, προϊδεάζοντας για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Εντός του μήνα θα ανακοινωθεί η ίδρυση του κόμματος», έλεγε στην εφημερίδα μας στέλεχος του επιτελείου του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ενώ και η τέως, πια, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ευθέως είπε ότι θα πάει στο κόμμα Κασσελάκη· αντιθέτως, δεσμεύτηκε, «δεν πάω σε κανένα ΠΑΣΟΚ». Μαζί της παραιτήθηκαν από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά τους ο διευθυντής της Κ.Ο. Θάνος Μωραΐτης, η συντονίστρια των τομέων Γιώτα Πούλου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης.
Την ίδια ώρα, ο Ταύρος δίνει την εικόνα του κόμματος που φυλλορροεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιτελείου Κασσελάκη, εν πρώτοις 107 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσαν παραίτηση, 18 από τα 27 μέλη της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής παραιτήθηκαν, όπως και 20 από τα 31 μέλη της Α’ Αθήνας. Η ίδια ακριβώς αναλογία και στη Δυτική Αθήνα. Στις επιστολές τους καταγγέλλουν όλα όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής αλλά και νωρίτερα. Ειδικώς, όμως, στο κείμενο της Δυτικής Αθήνας ασκείται επιπλέον κριτική στη βουλεύτρια Ρένα Δούρου. Οι «κασσελίστας» της Δυτικής Αθήνας της επιρρίπτουν, συγκεκριμένα, «την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν πήρε θέση για την κατρακύλα του κόμματος το τελευταίο δίμηνο». Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία, πριν από το συνέδριο, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Ρένα Δούρου ψήφισε την απόφαση του οργάνου.
Ακόμη πιο σκληρά στη γενική κριτική τους ήταν τα 129 μέλη της Οργάνωσης Μελών Κερατσινίου – Δραπετσώνας που παραιτήθηκαν: «Πρόκειται για φαινόμενα που μόνο επί χούντας τα είχαμε ξαναδεί». Ομως, προσθέτουν, «η ελπίδα γεννιέται μέσα από την τέφρα». Κομματικό στέλεχος με γνώση της περιοχής έλεγε στην εφημερίδα μας, πάντως, ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διέθετε, κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, 1.027 μέλη, κατά συνέπεια αυτοί που παραιτήθηκαν ανέρχονται στο 10% περίπου.
11 ψέματα
Χθες, εξάλλου, η Κουμουνδούρου πέρασε στην αντεπίθεση, καταρρίπτοντας, όπως υποστηρίζει, «τα ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων». Και σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου παρατίθενται έντεκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατυπιών που «επιχειρήθηκαν κατά κόρον στις εκλογές συνέδρων σε Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.), από τις δεκάδες που έλαβε η Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων». Μεταξύ αυτών: «Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία». Σε άλλη Ο.Μ. «ενημερώθηκαν γραπτώς μέλη ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά ταύτα η επιτροπή έλαβε πρακτικά εκλογών». Επίσης, «σε πολλές Ο.Μ. ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη)». Ακόμη, σε άλλες Ο.Μ. αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι.
Εξωφρενικό και το επόμενο περιστατικό: «Σε Ο.Μ. χωρίς εφορευτική επιτροπή, με παρουσία μόνο του συντονιστή, διαπιστωμένα μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν ψηφίσει μόλις 4 μέλη. Στον λίγο χρόνο που απέμενε μέχρι το κλείσιμο της κάλπης φέρεται να προσήλθαν να ψηφίσουν περισσότερα από 100 μέλη». Πρωτοφανές, ακόμη, ότι σε άλλες περιπτώσεις εκλέχτηκαν σύνεδροι που δεν είναι μέλη του κόμματος. Τέλος, «δυστυχώς υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προπηλακισμού συντρόφων και συντροφισσών».
Κατ’ αντιδιαστολή, την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην εκλογή προέδρου του: ήδη για τον σκοπό αυτό, τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων συναντήθηκαν χθες με τον εκπρόσωπο Τύπου Παυσανία Παπαγεωργίου. Υπάρχει καταρχήν συμφωνία, και από τους τέσσερις, για μια ανοιχτή συζήτηση, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης τηλεμαχίας του ΠΑΣΟΚ. Η 20ή Νοεμβρίου φαντάζει ως η πιο πιθανή ημερομηνία, μετά και από συνεννόηση με την ΕΡΤ.
Πυρ ομαδόν
Οσον αφορά τη δραστηριότητα των υποψήφιων προέδρων, ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε (Real FM) ότι «ζήσαμε –και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα ζούμε– ένα σχέδιο απαξίωσης, εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, πράγματι το ζήσαμε πιθανά και με προαποφασισμένες αποχωρήσεις. Οταν άκουσα την πρώην γραμματέα της Κ.Ο. να πηγαίνει στον Ταύρο λέγοντας “Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε”, αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα».
Ενώ σε περιοδεία του στη λαϊκή αγορά του Χολαργού συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές. «Ολοι μάς έθιξαν το θέμα της ακρίβειας, του μεγάλου ενεργειακού κόστους και της προμήθειας των τραπεζών από τα pos», συμπέρανε ο υποψήφιος πρόεδρος με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι ο μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ο έλεγχος των κερδών σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας».
«Δεν υπάρχει μέλλον» σε ένα κόμμα Κασσελάκη, υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης («Open») απευθυνόμενος σε αυτούς που έφυγαν ή το σκέπτονται. Κυρίως, όμως, ο υποψήφιος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι με εκείνον επικεφαλής ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα εκπέμψει «ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο». Βασική προγραμματική αιχμή του θα είναι η αναδιανομή υπέρ του κόσμου της εργασίας, με γενναίες αυξήσεις σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς.
Δεν παρέλειψε, φυσικά, να εξαπολύσει αιχμές κατά του τ. προέδρου, επιμένοντας επί μακρόν στις off shore Κασσελάκη, όπως υποστήριξε. Επί παραδείγματι, σε ό,τι αφορά την εταιρεία «Osios» και τη δήλωση Κασσελάκη ότι τη μεταβίβασε, ο Π. Πολάκης αντέτεινε ότι δεν αρκεί η δήλωση αυτή, αντιθέτως πρέπει να απαντήσει σε ποιον τη μεταβίβασε, πότε και με ποιο αντίτιμο. Ενώ άφησε και μια πολιτική αιχμή κατά του τ. προέδρου λέγοντας ότι «το κόμμα Κασσελάκη δεν θα έχει δισταγμό να συνεργασθεί με τη συντηρητική παράταξη. Δεν έχουν κανένα δισταγμό απέναντι σε τίποτε», υποστήριξε.
Από τη δική του πλευρά, ο Νικόλας Φαραντούρης πήρε θέση για το τρέχον κοινοβουλευτικό ζήτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Οποιος ανατρέψει την κοινοβουλευτική τάξη, ελέγχεται ιστορικά, θεσμικά και συνταγματικά. Πρέπει να το σκεφτούν όσοι σκοπεύουν να ανατρέψουν τη βούληση του ελληνικού λαού και να επιστρέψουν τις έδρες».
Είναι μεγάλο στοίχημα πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, παρατήρησε ο Απόστολος Γκλέτσος («Mega»). Μεταξύ αυτών που ανακοίνωσαν χθες ότι αποχώρησαν, τέλος, ήταν ο συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη, Θανάσης Οικονόμου, όπως και ο καθηγητής, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr