ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι εκλογές του φθινοπώρου, ο αστάθμητος παράγοντας και ο σχεδιασμός Τσίπρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και επίσημα η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις κλειστές συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων να επιβεβαιώνει με δημόσιες παρεμβάσεις του την βεβαιότητά του για πρόωρες εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει είτε έτσι είτε αλλιώς αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει προκηρύσσοντας εκλογές για έναν λόγο: Διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας» σημείωσε χαρακτηριστικά από την Ρόδο, όπου περιόδευσε προχθές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου επί της ουσίας κάνουν λόγο για «επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου», πριν οι ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών Μητσοτάκη φανούν ακόμα πιο έντονα στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά συνομιλητής του Αλ. Τσίπρα, η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια και σούπερ μάρκετ που ζήσαμε φέτος δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται από τον Οκτώβριο».

Επί της ουσίας, η στρατηγική Μητσοτάκη συμπυκνώνεται σε «προληπτικές εκλογές» αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού» για δύο λόγους:

Αφενός, να προλάβει περαιτέρω ανατιμήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς που θεωρούνται ακόμα και από το κυβερνητικό επιτελείο δεδομένες και θα επιταχύνουν έτι περαιτέρω τη φθορά του κυβερνητικού σχήματος και του ίδιου του πολιτικού κεφαλαίου του Πρωθυπουργού.

Αφετέρου, να προλάβει με πρόωρες κάλπες την κατάθεση προσχεδίου Προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου, καθώς σε αυτόν έστω και ακροθιγώς θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα νούμερα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δραματική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος – άρα περικοπές.

Προς επίρρωση των προβλέψεων αυτών ήρθε και το νέο ρεκόρ πληθωρισμού 24ετίας στο 11,3%, με όλες τις οικονομικές αναλύσεις να συνηγορούν σε περαιτέρω έκρηξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας για τον σχεδιασμό Μητσοτάκη, σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, είναι ο αστάθμητος παράγοντας του καλοκαιριού. Όχι ως προς το θέμα του τουρισμού και των εσόδων, που προεξοφλείται από όλους ότι θα πάει καλά, αλλά όσον αφορά στις πυρκαγιές και τον κίνδυνο επανάληψης της περσινής καταστροφικής διαχείρισης με το σύστημα «εκκενώσεις μέχρι να σβήσει η φωτιά στη θάλασσα» που έριξε την κυβέρνηση δημοσκοπικά στο καναβάτσο. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Στυλιανίδης αποτελεί εξάλλου – τόσο για την Κουμουνδούρου όσο και για το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου – αχίλλειο πτέρνα του κυβερνητικού σχήματος, με τα πρώτα δείγματα γραφής από την πυρκαγιά στη Βούλα και τα δεκάδες καμμένα σπίτια να είναι ακόμη πιο ανησυχητικά.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το βαθμό προετοιμασίας της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν είναι εξόχως αποθαρρυντικά. Για αυτό το λόγο και ο Αλ. Τσίπρας παίρνει πάνω του την εκστρατεία «προειδοποίησης», τόσο με την συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το επιστημονικό επιτελείο του Αστεροσκοπείου που επανειλημμένα προτείνει δέσμη προληπτικών μέτρων για την αντιπυρηνική περίοδο, όσο και με επισκέψεις του το επόμενο διάστημα σε πληγείσες περιοχές της περσινής περιόδου, στις οποίες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την προετοιμασία ενόψει του φετινού καλοκαιριού, όπως έφτασε να καταγγείλει μέχρι και ο δήμαρχος της ΝΔ στην Ιστιαία.

Εξωστρέφεια 5 σημείων

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνει τις δημόσιες παρουσίες και εξορμήσεις του ανά την επικράτεια. Μετά τη Λέσβο και τη Ρόδο/Σύμη, κάθε εβδομάδα θα έχει και από μία τουλάχιστον περιοδεία και άμεση επαφή με τους πολίτες και κόσμο της αγοράς. Στόχος δεν είναι άλλος από την μετατροπή της κοινωνικής απελπισίας, των αδιεξόδων και της οργής σε μήνυμα πολιτικής αλλαγής. «Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο ότι μόνο μία ρεαλιστική εναλλακτική, μακριά από μαξιμαλισμούς, αλλά και να επαναφέρουμε την ελπίδα, ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί στη ζωή τους, αφού η συντριπτική πλέον πλειοψηφία τους δεν μπορεί να βγάλει το μήνα» σημειώνουν από το επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Αιχμή του δόρατος θα είναι οι πέντε προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πιθανότατα και επίσημα σε προεκλογική περίοδο τότε, να παρουσιαστεί ένα συμπαγές, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα προοδευτικής κυβέρνησης, πάνω στο οποίο θα καλέσει τους πολίτες σε πολιτική αλλαγή στις κάλπες.

Για τους 5 βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί πανελλαδική εξόρμηση όλου του κομματικού μηχανισμού στην επικράτεια, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά. Υπάρχουν όμως πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικές ανάλγητες, σαν και αυτές που ακολουθούνται σήμερα. Και εμείς είμαστε εδώ για να δεσμευτούμε σε ένα πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης που θα προστατεύσει τα φτωχά νοικοκυριά, τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας παραθέτοντας τους πέντε άξονες για την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, τη στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους αγρότες με ρύθμιση (και πρόβλεψη διαγραφής μέρους) των χρεών της πανδημίας και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους με ενίσχυση του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης με επαναφορά της 13ης σύνταξης και τέλος τη στήριξη της νέας γενιάς με κίνητρα και διευκολύνσεις για τη στέγαση και την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει εντατική η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με στόχο όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο, να είναι έτοιμα μέχρι τις 20 Ιουλίου. Είναι σαφές πως βούλησή του είναι πέρα από ισχυρά ψηφοδέλτια, να χαρακτηρίζονται και από ανανέωση, αμφίπλευρη διεύρυνση και πρόσωπα με κοινωνική αποδοχή και γείωση.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

FRONTEX ειδοποιεί Μητσοτάκη: «Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις»

O νέος εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λάιτενς, εμφανίζεται...

Φωτιές: Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Κερατέα, Άνδρο, Ροδόπη – Χάρτης επικινδυνότητας σήμερα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες...

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ / Η Greek Mafia και τα κενά της ιστορίας

*Ρεπορτάζ: Γιώργος Κουκουμάκας - Μιλά στο NEWS24/7 ο συνήγορος...

Ισραήλ: Νέα τεράστια διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους...
Διαφήμιση