ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου –

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτές πόρτες». Ο Στέφανος Κασσελάκης «σκιαγράφησε» τα τελευταία 24ωρα τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επομένη των εκλογών αλλά και το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τις επόμενες εθνικές κάλπες. Στην Κουμουνδούρου, μόλις λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, επισημαίνουν ότι, με δεδομένα τα όσα πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τη διπλή εκλογική ήττα του 2023, το κόμμα όχι απλά άντεξε, αλλά στάθηκε όρθιο και με αδιαμφισβήτητο τρόπο κατοχύρωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εκτίμησε ότι η αρχή έγινε με τη μείωση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε το κόμμα σε μία σειρά περιοχές. Συγχρόνως, εκτίμησε «ότι αυτό που έγινε σε αυτές τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ στο ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει restart, χαρακτήρισε ανακύκλωση τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Στην Κουμουνδούρου μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία της κάλπης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια καταγράφηκε εισροή ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγήκε κερδισμένος στα δυναμικά κοινά, όπως είναι οι νέοι από 17 έως 35, ενώ υψηλά ποσοστά κατέγραψε και στην κατηγορία των αναποφάσιστων. Όπως ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης, κρισιμότερο όλων των στοιχείων είναι το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέκτησε τη δυνατότητα να είναι πρώτο στις λαϊκές συνοικίες, όπως ο Πειραιάς και η Δυτική Αθήνα.

Οχι συμφωνίες κορυφής και προσωπικές ατζέντες

Η επόμενη ημέρα της κάλπης έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένο ότι τα βλέμματα όλων στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικεντρώνονται στο προσεχές Συνέδριο του φθινοπώρου και στη μεγάλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο Στ. Κασσελάκης έχει καταστήσει σαφές ότι συμφωνίες κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ερωτηθείς για τα όσα είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προθέσεις άλλων, σε προσωπικές ατζέντες που υπάρχουν στην πολιτική, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό, ευέλικτο, γειωμένο (…). Το άλλο πράγμα που έχω μάθει από την πολιτική μου σταδιοδρομία είναι πάντα να επενδύεις στη βάση, πάντα να επενδύεις στην κοινωνία. Και αν επενδύσεις στην κοινωνία, δεν θα κάνεις λάθος».

Αναφερθείς δε στο ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σχήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι είναι απόφαση πρωτίστως της κοινωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ηγέτης αυτού του σχήματος πρέπει να έχει νομιμοποίηση από τον λαό. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα θεωρητικό σενάριο, υπογραμμίζοντας, βέβαια ότι «πολλοί πίσω από κλειστές πόρτες σχεδιάζουν. Πάει μια καρέκλα από εκείνον στον άλλον. Ο κόσμος τα έχει σιχαθεί αυτά».

Στο τραπέζι οι συνεργασίες

Το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων δεν μπορεί να προκύψει από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμφωνίες κορυφής, ξεκαθάρισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ρ/σ 105.5 Στο Κόκκινο. Η ίδια σημείωσε ότι χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και ευρύτερα σε επίπεδο κοινωνίας.

Για την ανάγκη διερεύνησης των πιθανοτήτων συνεργασίας σε επίπεδο Βουλής αλλά και αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών και συμμαχιών και στην κοινωνία, και δη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια, μίλησε η Βούλα Κεχαγιά. Κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εφόσον προχωρήσει μία συμφωνία μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων από τη βάση της κοινωνίας, η οποία, μάλιστα, ενθαρρύνει ακόμη και μία εκλογική συνεργασία σε έναν ευρύτερο φορέα, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος για να τεθεί επικεφαλής.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπεραμύνθηκε των θέσεων που ανέπτυξε ο Στ. Κασσελάκης αναφορικά με τον τρόπο και το πεδίο συνεργασιών μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι η Ν.Δ. έπεσε στα ποσοστά της μετά την προσπάθεια που κατέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού site που του καταλογίζει παρασκηνιακές παρεμβάσεις, επισήμανε ότι «παρασκήνιο είναι το Predator, οι μυστικές συσκέψεις για το μπάζωμα των Τεμπών, η στόχευση του σχεδίου Πισσαρίδη», ενώ ξεκαθάρισε ότι προσκήνιο είναι ο φανερός διάλογος και η ανοιχτή διαδικασία συνεργασίας και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις εξελίξεις στη Γαλλία και στο κοινό εκλογικό μέτωπο σοσιαλιστών – κομμουνιστών – αριστερών – Πρασίνων.

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση του ίδιου, του Γιάννη Ραγκούση και άλλων στελεχών είναι να καταθέσουν πρόταση για δημοψήφισμα «έτσι ώστε η βάση, η κοινωνία με μέλη και φίλους του κόμματος να συμμετέχουν για το αν συμφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο έναν μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς».

Τη διαφωνία του με την πρόταση για συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ εκτίμησε ότι ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος που αντιπολιτεύεται τη Ν.Δ. βρίσκεται σε αναδιάταξη. Ο Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Μega, ανέφερε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι η προοδευτική διακυβέρνηση. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τόνισε ότι «υπάρχουν πεδία σε νομοθετικές πρωτοβουλίες» που μπορεί να υπάρξει συνεργασία, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης. Όπως είπε, «οι ηγεσίες δεν αποφασίζουν μόνες τους, η δρώσα κοινωνία αναγκάζει τους πολιτικούς ότι πρέπει να αποφασιστεί κάτι».

Να υπάρξουν σαφέστερες και πιο συγκροτημένες συνεργασίες, όπως στο μείζον θέμα της ακρίβειας και της διαχείρισης της οικονομίας της χώρας, ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη. «Οφείλουμε να δεχτούμε ότι θεωρητικά θα έπρεπε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συγκλίνουν, πέραν όμως της γενικής απεύθυνσης, οφείλουμε να κοιτάμε και το εφικτό. Μένει φυσικά να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες. Άρα το “ναι” ή το “όχι” δεν αποτελεί θέμα απαράβατης αρχής» σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, λέγοντας παράλληλα ότι οι όποιες συνεργασίες πρέπει να κοιτούν προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Από την «trash-tv» πάμε στην «trash-ζωή»

*Του Θέμη Τζήμα - Η δεκαετία του ’90, ιδίως...

Μόνο το καλό μπορεί να αποτρέψει το κακό

*Γράφει ο Νίκος Ξυδάκης - Οι ευρωεκλογές έβαλαν στο...
Διαφήμιση