ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τώρα χώρια. Αύριο;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Τάσος Παππάς – Η κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ (δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την κρίση εσωστρέφειας που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ) έβαλαν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της επικοινωνίας των δύο χώρων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται απόψεις για την ανάγκη συνεννόησης ανάμεσα στα δύο κόμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία του συστήματος Μητσοτάκη. Σε όλες τις περιπτώσεις «δράστης» ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλοτε η ηγεσία του, άλλοτε κορυφαία στελέχη του, κυρίως αυτά που ανήκουν στους λεγόμενους προεδρικούς και αυτά που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυαν επιθέσεις φιλίας. Και για διάλογο εφ’ όλης της ύλης και για συγκυβέρνηση εφόσον τα εκλογικά αποτελέσματα το επέτρεπαν. Είχαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αυτό φαινόταν και με τις συνεχείς προσκλήσεις στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει με την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνάξεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, αυτό φάνηκε και με την πρωτοβουλία του καγκελάριου Σολτς να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, γεγονός που κακοφάνηκε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν άρεσε καθόλου ότι ο Τσίπρας καλούνταν στις συνόδους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Προφανώς δεν της άρεσε και η συνάντηση Σολτς-Τσίπρα. Θεωρούσε ότι γίνεται μια προσπάθεια εισοδισμού και κατέθετε με όλους τους τρόπους τη δυσφορία της. Απέκρουε συστηματικά τις εκκλήσεις αδελφών κομμάτων, π,χ. του ισπανικού και του πορτογαλικού, να συνομιλήσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και να βρουν τρόπους ώστε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο που υπήρχε στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου κόμματα που βρίσκονταν αριστερά των σοσιαλιστών είτε συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας μαζί τους είτε στήριζαν χωρίς ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.

Πολεμούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο πάθος που πολεμούσε τη Δεξιά, μερικές φορές με μεγαλύτερο πάθος. Εφάρμοζε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστικό κόμμα με το οποίο δεν ήθελε πολλά πάρε-δώσε και προσπαθούσε με όλα τα μέσα να πετύχει την επανάκαμψη στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ των ψηφοφόρων του που είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Και από ένα σημείο και μετά έβαλε στόχο να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτεία στην περιοχή της αντιπολίτευσης. Πιστεύει ότι στις παρούσες συνθήκες, λόγω της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το πετύχει.

Λίγο πριν από τις εκλογές για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν κινήσεις κυρίως στο παρασκήνιο αλλά με την έγκριση των ηγεσιών των δύο κομμάτων προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές υποψηφιότητες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι την υπόθεση υπονόμευσε το ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ ρίχνουν τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Κλασική αντίδραση όταν μια διαπραγμάτευση σκοντάφτει.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την υποστήριξη που προσέφερε ο τρίτος κ. Ζαχαριάδης στον δεύτερο κ. Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» είπε ότι «αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές… Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία. Διαφορετική περίπτωση είναι αυτό που ζούμε τώρα ή αυτό που ζούμε χρόνια, δηλαδή μια προσπάθεια να απορροφήσει το ένα κόμμα το άλλο».

Η απάντηση σε πρώτο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητική, όχι όμως σε υψηλούς τόνους. Ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στον ίδιο ραδιοσταθμό υπογράμμισε πως ο κ. Σπίρτζης «εκφράζει προσωπικές του απόψεις, δεν εκφράζει απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε μια αταλάντευτη προσπάθεια να εκφράσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των προοδευτικών ανθρώπων. Ουσιαστικά είμαστε η δύναμη αυτή στην αντιπολίτευση που εκφράζει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. και αυτό θα εκφραστεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες».

Διαβάζοντας κάτω από τις γραμμές διαπιστώνεις ότι το θέμα απασχολεί και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν το συζητάμε τώρα, ενδεχομένως στο μέλλον να το σκεφτούμε. Το κρίσιμο σημείο για το ΠΑΣΟΚ είναι οι ευρωεκλογές. Βάζει στόχο να είναι δεύτερο κόμμα. Αν τον πετύχει δεν θα έχει πρόβλημα να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι από θέση ισχύος. Αν παραμείνει τρίτο κόμμα θα πυκνώσουν στο εσωτερικό του οι κριτικές στην ηγετική ομάδα, η οποία για αντιπερισπασμό μπορεί να μπει σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις του οποίου οι απόψεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχουν υπολογίσιμο εκτόπισμα και θα γίνουν καθαρά πλειοψηφικές στην περίπτωση που οι διαφωνούντες αποχωρήσουν.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δύο τα επιχειρήματα και 3 οι δεξαμενές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο αφήγημα της σοβαρής εναλλακτικής...

ΟΗΕ: Η Γάζα θα χρειαστεί 80 χρόνια και ως 40 δισ. δολάρια για την πλήρη ανοικοδόμησή της

Το μέγεθος της ανείπωτης τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας...

Νέα Αριστερά: Στόχος της η εκλογή ευρωβουλευτή με καθαρό ιδεολογικό πλαίσιο

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Με κεντρική καμπάνια που ξεκινά...
Διαφήμιση