ΣΥΡΙΖΑ: Οι ωδίνες της επόμενης μέρας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τη συντριπτική ήττα του σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τη δραστική συρρίκνωση της επιρροής του, έχει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το πλεονέκτημα να μονοπωλεί σχεδόν τα φώτα της δημοσιότητας. Θετικά και αρνητικά.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του, εξακολουθούν να τροφοδοτούν την αρθρογραφία, τα ρεπορτάζ, ακόμη και τα τηλεοπτικά πρωινάδικα. Εν μέρει, αυτό αναδίδει μια ιδιότυπη διαστολή της έννοιας της πολιτικής και των συστατικών της, κυρίως χάρη στην επικοινωνιακή καμπάνια του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε έντονα στοιχεία προβολής της προσωπικότητας, της προσωπικής ζωής, του στιλ του.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αναδεικνύει την ανάγκη ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, είτε του 18% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είτε του ευρύτερου 59% που ΔΕΝ ψήφισε τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, για ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Για αντιπολίτευση που δεν αφήνει αναπάντητη καμιά κυβερνητική αστοχία, πρόκληση, επίθεση στο δημόσιο συμφέρον. Κι αυτό είναι το μείζον ζητούμενο για την πλειονότητα της κοινωνίας: Ποιος θα ηγηθεί, στη Βουλή και εκτός αυτής, στην αντιπαράθεση στον καταθλιπτικό κυβερνητικό μονόλογο;

Και ο κλήρος πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όχι μόνο σε αυτόν, αλλά πρωτίστως σε αυτόν. Και, παραδόξως, η απάντηση στο ερώτημα περνά μέσα από τις εσωκομματικές ωδίνες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στον πολύ κόσμο φαίνονται βαρετοί βυζαντινισμοί. Και αυτές οι ωδίνες περιλαμβάνουν τόσο τις κινήσεις και τις επιλογές που πρέπει να κάνει ο νέος ηγέτης του -σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα- όσο και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας του.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη «βάση», δηλαδή από ένα εκλογικό σώμα σταθερών αλλά και -κυρίως- περιστασιακών μελών, ανέδειξε έναν συσχετισμό που ποσοτικοποιείται στο «56%-44%». Μπορεί αυτός ο συσχετισμός να επιβεβαιωθεί και στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κληθεί να διαμορφώσει το πρόγραμμα και τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την επαναφορά της στη θέση δύναμης διακυβέρνησης;

Κανείς δεν το ξέρει, γιατί οι σύνεδροι θα αναδειχθούν από ένα τελείως διαφορετικό εκλογικό σώμα -αυτό των σταθερών μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το οποίο καλείται να φιλτράρει τα μηνύματα του νέου προέδρου, τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και, πάνω από όλα, τις ανάγκες της βαλλόμενης κοινωνίας.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Θ. Τζήμας: Οι 3 στιγμές ντροπής στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν κα ο νεο-ραγιαδισμός μας! (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Οι ντροπιαστικές για την...

Επίσκεψη Κασσελάκη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ: «Ζείτε την απαξίωση, δεν τη δικαιούστε» (βίντεο)

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στο νομό Φθιώτιδας πραγματοποιήσε...

Νάσος Ηλιόπουλος για τα επεισόδια στον Ρέντη: “Αθλητικοί χώροι μετατρέπονται σε πεδία μάχης”

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση σε βάρος...

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτείται από την ΚΕ ο Γιάννης Δραγασάκης, αποχωρεί και ο Γιώργος Βαρεμένος

Παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος...
Διαφήμιση