*Του Φοίβου Κλαυδιανού –
Ανεξέλεγκτη τροπή έχει πάρει το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητεί τον Στέφανο Κασσελάκη ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας και στη συνέχεια τον νυν πρόεδρο του κόμματος να σηκώνει το γάντι και να το ρίχνει προς οποιονδήποτε σκέφτεται να τον ανταγωνιστεί στη νέα κούρσα εκλογής για την αρχηγία της Κουμουνδούρου.
Το Συνέδριο, λοιπόν, έχει πάψει να έχει «κανονική» λειτουργία και έχει μετατραπεί στο σημείο εκκίνησης αυτής της κούρσας, με κορυφαίο συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Dnews» ότι η παρέμβαση Τσίπρα «ακύρωσε το Συνέδριο».
Παρόλα αυτά, το νέο διακύβευμα που έχει τεθεί, οι επιλογές για τις διαδικασίες νέας εκλογής προέδρου και κυρίως η αποκάλυψη των προσώπων που θα μπουν στην κούρσα, μάλλον καθιστούν το Συνέδριο πολύ πιο κρίσιμο για το μέλλον του κόμματος, σε σχέση με ότι αναμενόταν.
Εν αναμονή Τεμπονέρα και Γεροβασίλη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να σηκώσει το γάντι που έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που αναμένεται ότι θα ξεκαθαριστεί σε ομιλία του στο Συνέδριο σήμερα το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρές πιέσεις για να μπει στην κούρσα ασκούνται από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος και στην Όλγα Γεροβασίλη με την ίδια να φέρεται να το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Πληροφορίες υπάρχουν και για σχετική κινητικότητα γύρω από το πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου, χωρίς να έχουν διαρρεύσει πολλά για το αν ο ίδιος έχει πράγματι τέτοιες βλέψεις.
Τέλος, στο έντονα φορτισμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν θεωρείται πολύ πιθανό να παρουσιαστούν άλλοι διεκδικητές-έκπληξη, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι πολλοί στο αντικασσελακικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν τη σημασία συσπείρωσης γύρω από έναν κοινό υποψήφιο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες έναντι του νυν-απερχόμενου προέδρου.
Οι Παππάς πιέζεται να διαλέξει πλευρά
Κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος διατηρεί ένα σημαντικό επίπεδο επιρροής στα οργανωμένα μέλη και τη μεσαία στελέχωση. Το αν θα γύρει προς τη μία ή την άλλη πλευρά ή κρατήσει ουδετερότητα ή ακόμη και αν θέσει και αυτός υποψηφιότητα, με προοπτική συμμαχίας στον δεύτερο γύρο, πιθανότατα να κρίνει αρκετά.
Πάντως, ο Νίκος Παππάς φαίνεται να διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί να κινείται κόντρα στην επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό, διότι η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού για όσους «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν», ερμηνεύεται ως μομφή εναντίον του, καθώς είναι γνωστό ότι το εν λόγω στέλεχος υποστήριζε μέχρι τώρα την προοπτική αμφισβήτησης Κασσελάκη μετά από ένα αναμενόμενα όχι καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα, ακόμη πιο σαφής, τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ κάποιου αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη.
Πιθανή αντιπαράθεση για τη διαδικασία
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης προέδρου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει προτείνει κατά το κλείσιμο της χθεσινής ομιλίας του «τετραπλές» εκλογές για τα εξής: Οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο.
Σε σχέση με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες να στηθούν, φαβορί μοιάζει να είναι η 9η Μαρτίου, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Κουμουνδούρου. Και αυτό, διότι τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα είναι τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, ενώ επίσης στα μέσα Μαρτίου είχε προγραμματιστεί να εκτίσει το 20ημερο της θητείας του στον στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η, δε, επιλογή του Απριλίου θα ήταν μάλλον αυτοκτονική για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι μετά θα μένουν λιγότεροι από δύο μήνες για να ξεκινήσει η καμπάνια της Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές και να καταρτιστεί ψηφοδέλτιο. Επίσης, το ενδεχόμενο υβριδικής ψηφοφορίας, δηλαδή ταυτόχρονα με κάλπες και ηλεκτρονικά, δεν αποκλείεται να τεθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως έχει προϊδεάσει η πρόσφατη επιμονή του για ανάλογη διαδικασία σε άλλες εκλογές οργάνων, με σχεδόν όλους τους υπόλοιπους, όμως να είναι απόλυτα αρνητικοί.
Ακόμη, μέχρι τη σχετική αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη χθες το βράδυ, είχε συμφωνηθεί να μην αλλάξει η Κεντρική Επιτροπή το κόμματος, κατά συνέπεια και η Πολιτική Γραμματεία που εκλέγεται από αυτή, ωστόσο με τα ευρύτερα ζητήματα που έχουν τεθεί, η πρόταση του νυν προέδρου ίσως θεωρηθεί εύλογη.
Το Συνέδριο αποφασίζει για τα όλα
Σε κάθε περίπτωση, το Έκτακτο Συνέδριο έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει για όλα αυτά, ακόμη και για όσα αναφέρονται ρητά στο καταστατικό, όπως η εκλογή από τη βάση, η οποία δύναται να αλλάξει σε εκλογή από το Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εμπειρία ανάλογων διαδικασιών, κάτι που αναμένεται να τον δυσκολέψει στις αντιπαραθέσεις που θα προκύψουν και όλα δείχνουν ότι θα είναι οξείες.
Πηγή: dnews.gr
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC