ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Μηνύματα και αποχωρήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου –

Εν μέσω αποχωρήσεων και μετωπικών εσωκομματικών συγκρούσεων ξεκινά στις 12 μ.μ. στο President η «ιστορική» για πολλούς Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι ραγδαίες, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προαναγγέλλει χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή των τεσσάρων παραπεμφθέντων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα. Επίσης, πυρετώδεις ήταν οι χθεσινές διαβουλεύσεις σε όλα τα «στρατόπεδα» του κόμματος, καθώς η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και στελεχών που ανήκουν στο προεδρικό «μπλοκ». Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη ξεκαθαρίζουν πως ο πρόεδρος θα τηρήσει την εντολή που έλαβε από τη βάση φτάνοντας μέχρι τέλους. Την ίδια ώρα, στελέχη της ηγετικής ομάδας επισημαίνουν πως θα σταθούν στο πλευρό του προέδρου του κόμματος.

Η απόφαση Κασσελάκη

Σήμερα ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται να ζητήσει από την Κ.Ε. να εγκρίνει πρόταση που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας», όπως ανέφερε και στο βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πως «εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί», τότε θα ενεργοποιήσει τις καταστατικές ρυθμίσεις και θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω, δηλώνοντας ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της Ν.Δ., αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε πως θα αγωνιστεί στο όνομα αυτών των ανθρώπων και όχι των κομματικών γραφείων. «Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Στ. Κασσελάκης καταλήγει λέγοντας ότι «τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά. Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δεν θα μας σταματήσει κανείς».

Προηγουμένως, είχε τονίσει ότι εμπνέεται από τη σεμνότητα και την ταπεινότητα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ καθιστούσε σαφές πως μαζί με τα μέλη του κόμματος θα στοχεύσει σε μία Ελλάδα «χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές. Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιος του πολίτη. Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό. Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Με διαύγεια παντού. Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο. Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων. Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή. Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές. Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική…».

Αντιδράσεις στην απόφαση

Την αντίθεσή τους στην απόφαση του Στ. Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκφράζουν αρκετές πλευρές του κόμματος. Δυσφορία υπήρξε στο «μπλοκ» του Νίκου Παππά, με πηγές να αναφέρουν ότι διαφωνούν με την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., χωρίς αυτό να σημαίνει συγχωροχάρτι στα στελέχη της Ομπρέλας, των οποίων οι δηλώσεις ξεπέρασαν τα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, απέναντι στην απόφαση τοποθετούνται κεντρικά στελέχη όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πηγές εκτιμούν πως η διαφωνία Φλαμπουράρη-Γεροβασίλη, που αποτελούν στενούς συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, αντανακλούν και την ανησυχία που πιθανόν υπάρχει ή εκφράζεται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, στελέχη από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου εκτιμούν ότι η κίνηση Κασσελάκη «υπερέβη τις κόκκινες γραμμές», ενώ απέναντι στην πρόταση στέκεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα στελέχη της Ομπρέλας αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους εντός της διαδικασίας.

Αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης με επιστολή του προς τους γραμματείς του κόμματος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πως δεν θα δώσει το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή. Εκτιμά πως το κόμμα, «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεών του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη». Επίσης, διατυπώνει τη θέση ότι για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα ευθύνονται ο νέος πρόεδρος και η ηγετική ομάδα, ενώ μιλά για «προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς».

Στο κείμενο αποχώρησής του ο Π. Σκουρλέτης καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Στ. Κασσελάκη, στον οποίο καταλογίζει διχασμό και τοξικότητα. Μιλά για σχέδιο αποαριστεροποίησης του κόμματος και ρήξης με τις αρχές της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ στηλιτεύει τα περί «υπονόμευσης». Ο ίδιος υποστηρίζει πως το αφήγημα που υιοθετήθηκε μετά το 2019 απαξίωσε την κυβερνητική περίοδο, ενώ αναφέρει πως το σχέδιο της διεύρυνσης, αντί να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης, έγινε μια υπόθεση κινήσεων κορυφής παράγοντας εσωστρέφεια.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η επόμενη μέρα στην (Κεντρο)Αριστερά μετά τις ευρωεκλογές

*Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης - Να το επαναλάβουμε για...

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: “Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία επωφελής και ιστορική στιγμή”

Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική στιγμή. Ρεαλιστική,...

Μητσοτάκης χωρίς λούστρο και χωρίς ντροπή

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αυτό που είναι...
Διαφήμιση