*Του Νίκου Παπαδημητρίου –
Ενας μήνας μάς χωρίζει ώς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ουδείς ωστόσο μπορεί να κάνει προβλέψεις… Η δημόσια εικόνα, χθες, ήταν δηλωτική του γεγονότος ότι το ρήγμα βαθαίνει: βολές από την Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Αρβανίτη και τον Παύλο Πολάκη κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και διαφωνία βουλευτών -ακόμη και προεδρικών- με την πρόταση για αλλαγή του ονόματος. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν βαριά σύννεφα στην Κουμουνδούρου. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία, εν όψει της καθοριστικής Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, όπως επίσης και η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα Σπίρτζη.
Επίμονος…
Αναλυτικά, νέες αιχμές κατά του προέδρου και του επιτελείου του, με δύο διαφορετικές αφορμές, άφησε χθες ο Π. Πολάκης. Για τις προεδρικές προτάσεις εν πρώτοις, ζήτησε να σταματήσει η «ανούσια αντιπαράθεση», καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι. Οχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλεις!».
Η δεύτερη αφορμή ήταν η δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολύκροτη αυτή υπόθεση αποτελεί, φυσικά, θέμα τιμής για τον Χανιώτη βουλευτή, γι’ αυτό και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης. Οι αιχμές, όμως, είναι στο υστερόγραφο της ανάρτησης. Οπως γράφει, «αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του και ο Τομέας Δικαιοσύνης που δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο γιατί δεν σχολίασαν καθόλου την προκλητική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αφορά την παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ; Αραγε ο κ. Καπνισάκης (σ.σ. ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη) ως έμπειρος νομικός και γνώστης της υπόθεσης δεν τον ενημέρωσε για το τι διαπράχθηκε;».
Η Κουμουνδούρου συνεχίζει, ωστόσο, να… αγνοεί τον Π. Πολάκη. Μόνο η Βούλα Κεχαγιά είχε θερμό διάλογο με τον Αδωνι Γεωργιάδη (στον αέρα του ΣΚΑΪ), όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι, προ της επιστροφής του βουλευτή Χανίων στην Κ.Ο., η εκπρόσωπος Τύπου είχε δηλώσει πως ο Π. Πολάκης δεν θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ισχυρισμό τον οποίο η Βούλα Κεχαγιά διέψευσε, ενώ του ζήτησε να πει συγγνώμη αν δεν βρει τη δήλωση που επικαλούνταν…
Αλλά και ο Νίκος Παππάς, αφού επισήμανε (μιλώντας στο Mega) ότι ο Παύλος Πολάκης «εξέτισε μια ποινή» και «καλώς επανήλθε στην Κ.Ο.», είπε ότι είναι ένας βουλευτής που έχει φέρει στη δημοσιότητα υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, αλλά «αδικεί τον εαυτό του και την παράταξη όταν διανθίζει την τοποθέτησή του με χαρακτηρισμούς».
Η παρέμβαση που συζητήθηκε ιδιαιτέρως χθες, πάντως, ήταν αυτή του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη: «Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης. Την κύρια ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής, με τη δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση», δήλωσε χωρίς περιστροφές και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη. Μεγάλες ευθύνες έχουν όσοι επέλεξαν να φύγουν, όσοι θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσοι απέχουν από την εύρεση λύσης».
Επίσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Σοσιαλδημοκρατία, ούτε Κεντροαριστερά», επιμένει ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συμπληρώνει με νόημα: «Φέρω τη νωπή λαϊκή εντολή 159.874 πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους. […] Εχω ιστορική ευθύνη να τοποθετηθώ δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας. Οσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο».
Από την πλευρά της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Ολγα Γεροβασίλη έθετε, χθες, σειρά ζητημάτων (σε «9.84» – ΣΚΑΪ), όπως ότι η ηγεσία φέρει ευθύνη για τη δημοσκοπική πτώση, την οποία (ηγεσία) και κατηγόρησε ότι «έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα». Ταυτοχρόνως, η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να (ξανα)ρίξει το γάντι προς τον πρόεδρο: «Και στην προηγούμενη Κ.Ε. αρνήθηκε να περάσει σε ένα δημοψήφισμα που του προτείναμε, άρα στα μέλη, ενώ και τώρα βλέπουμε ότι δεν απευθύνεται στη βάση, τουναντίον συνεχίζονται οι τακτικισμοί».
Οχι στο ΣΥΣΥΑΡ
Την ίδια ώρα, ο όρος «Ριζοσπαστική» αλλά και το συνθετικό «Προοδευτική Συμμαχία» δεν χωράνε στο όνομα του νέου κόμματος, βάσει της ιδέας Κασσελάκη, πλην όμως σειρά βουλευτών δηλώνουν αντίθετοι με την αλλαγή ονόματος του κόμματος: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας», ήταν η θέση του Νίκου Παππά. «Διαφωνώ με το όνομα που προτείνεται», δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, όταν ο Μίλτος Ζαμπάρας επισήμανε πως το μείζον, κατ’ αυτόν, «δεν είναι η αλλαγή στο όνομα και οι άλλες αλλαγές, αλλά η αλλαγή στην πολιτική μας με στόχο την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Της νύχτας τα καμώματα…
Σε δύο… δόσεις βγήκε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας με την οποία καλεί τον Χρήστο Σπίρτζη να δώσει σήμερα εξηγήσεις. Στην πρώτη απόφαση, η οποία εστάλη όπως πληροφορούμαστε λίγο πριν από τις 11.30 το βράδυ, η Επιτροπή τον καλούσε σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, άρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Φευ, 25 λεπτά μετά εστάλη δεύτερο μήνυμα, με το οποίο γινόταν γνωστό ότι ο πρώην υπουργός καλείται σε εξηγήσεις σήμερα Πέμπτη. Εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η απορία ποιος/τι μεσολάβησε και άλλαξε η απόφαση. Ποιος με άλλα λόγια ήθελε πάση θυσία να υπάρχει θέμα Σπίρτζη στην Κ.Ε. με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε σχέση με τους «87». Συνομιλητής του Χρ. Σπίρτζη έκανε μάλιστα λόγο για «νέα μεθόδευση».
Πηγή της Επιτροπής Δεοντολογίας, από την άλλη, έδινε μια πιο… αθώα εκδοχή: ότι επειδή στο όργανο συζητήθηκαν και οι δύο εκδοχές, η γραμματεία έκανε λάθος εκ παραδρομής. Πάντως ο Χρ. Σπίρτζης προχώρησε και σε μια πολιτική καταγγελία (σε τηλεοπτική συνέντευξή του): «Αυτοί που έκαναν την καταγγελία (σ.σ. εις βάρος του) δεν έχουν ελεγχθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο ένας προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, οι άλλοι δύο δεν είναι καν μέλη», υποστήριξε.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr