Για «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη εκεχειρία» κάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης, από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 5 μήνες διαφωνιών που η Ουγγαρία προσυπέγραψε τη δήλωση αυτή, ενώ η «παρέμβαση» της Γερμανίας συμπεριέλαβε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στο κείμενο.
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία λόγω των δυσανάλογων επιπτώσεων στους αμάχους και ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο λιμού λόγω της μη επαρκούς εισόδου βοήθειας προς τη Γάζα. Ειδική αναφορά υπάρχει στην πρωτοβουλία της Κύπρου «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο στη Γάζα.
Τα συμπεράσματα επίσης αποδοκιμάζουν την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη δυσανάλογη επίδρασή της στους αμάχους», καθώς και την «πείνα που προκλήθηκε από την ανεπαρκή είσοδο του βοήθεια στη Γάζα».
Οι δηλώσεις
«Νομίζω ότι ήταν πολύ έντονα αισθητή, η ενότητα του μηνύματος απόψε», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η επικεφαλής της Κομισιόν έχει στο παρελθόν επικριθεί ότι υιοθέτησε μια φιλοϊσραηλινή στάση και διστάζει να επικαλεστεί την υπερβολική απώλεια ζωής Παλαιστινίων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επαίνεσε την «ισχυρή και ενοποιημένη δήλωση» των 27 κρατών-μελών. Βέλγιο, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία είχαν μπλοκάρει μια τέτοια έκκληση φοβούμενοι ότι θα υπονόμευε την υποστήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – εκτός της Ουγγαρίας – υποστήριξαν μια έκκληση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας τον Φεβρουάριο, αλλά η Βουδαπέστη άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της.
Σαφή μηνύματα προς το Ισραήλ
Στη δήλωση, οι ηγέτες καλούν επίσης το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε εισβολή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρίσκονται καταφύγιο από τον πόλεμο. «Μπορούμε να φανταστούμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση», είπε η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στη Ράφα.
Απαιτούν επίσης από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την απόφαση-ορόσημο του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση του Νετανιάχου να λάβει μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας στη Γάζα.
Ο διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας
Στη πρωτοφανώς σκληρή δήλωση για Ε.Ε., οι ηγέτες λένε ότι είναι «σοκαρισμένοι» και «βαθιά ανήσυχοι» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και λένε ότι χρειάζονται «πρόσθετες χερσαίες διελεύσεις» για την παροχή σωτήριας βοήθειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο θαλάσσιος διάδρομος που συνδέει την Κύπρο με τη Γάζα με το όνομα Αμάλθεια έλαβε και επισήμως την υποστήριξη της ΕΕ, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει στους δημοσιογράφους ότι ένα δεύτερο πλοίο βοήθειας για τη Γάζα πιθανότατα θα αναχωρήσει από το νησί αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, πολλοί ηγέτες είπαν ότι ένας θαλάσσιος διάδρομος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσβαση μέσω ξηράς και ζήτησαν από τις ισραηλινές αρχές να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι η βοήθεια φτάνει στους Παλαιστίνιους.
«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού – μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν, ζητώντας δυνατότητα πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.
Οι όμηροι και η επόμενη μέρα
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, και για πρώτη φορά λαμβάνουν υπόψη τις αναφορές του ΟΗΕ για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από μαχητές της Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από τις οποίες οι ηγέτες λένε ότι είναι «τρομαγμένοι.
Οι πρόεδροι και τα μέλη της ΕΕ επέμειναν στη λύση δύο κρατών και κάλεσαν το Συμβούλιο να «επιταχύνει» τις εργασίες για την έγκριση περαιτέρω κυρώσεων κατά της Χαμάς.
Επίσης, τονίστηκε ότι για την επόμενη μέρα, η Παλαιστινιακή Αρχή – η οποία κυβερνά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπό την ηγεσία του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς – πρέπει να υποστηριχθεί για να διασφαλιστεί ότι «είναι σε θέση να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο μέλλον».
Η ΕΕ υποστήριξε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς θα αποκαταστήσει τη διακυβέρνηση στη Γάζα, όπου η Χαμάς κυβερνά από το 2007.
Πηγή: efsyn.gr