Σύνοδος Κορυφής: Φλου απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

‘Οσοι κρατούσαν χαμηλά τον πήχη πριν από αυτή τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που είχε ως αντικείμενό της και τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης -και της συνεπακόλουθης οικονομικής-δεν διαψεύστηκαν. Το μόνο αξιομνημόνευτο γεγονός της χθεσινής δεύτερης μέρας ήταν το καλωσόρισμα της Κροατίας στην Ευρωζώνη, ενώ τα περιβόητα σχέδια για την ανάκαμψη εξαφανίστηκαν.

Οι «27» έβαλαν στο κείμενο των συμπερασμάτων την πρόσκληση προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στενότερο ενεργειακό συντονισμό τους», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα «ένα κοινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βεβαιωθεί ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο». Με δυο λόγια, όποιος περίμενε ριζοσπαστικές λύσεις από τη σύνοδο απογοητεύτηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ε.Ε. να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα και ότι θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από παρεμβάσεις, «στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Μητσοτάκης: Ανοιχτός σε διάλογο με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο για να αναφερθεί στην Τουρκία, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το κείμενο των συμπερασμάτων, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα και καλεί την  Άγκυρα να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο «εκφράζει την ανησυχία του», πλην όμως δεν προδιαγράφει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο» ήταν η φλου απάντηση του Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε εάν το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι θα ήταν διατεθειμένο να προχωρήσει και σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες.

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός, πάντως, ήταν πως είναι ανοιχτός «σε καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία», ενώ υποστήριξε ότι αυτός προσωπικά, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης, που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο». Μένει να φανεί εάν πράγματι θα το κάνει.

Στην περίπτωση που η Τουρκία θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά του Αιγαίου στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να δώσει τις «κατάλληλες απαντήσεις» με τον «πιο αυστηρό τόνο».

*Ρεπορτάζ της Κάκης Μπαλή στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ν. Παπαθανάσης: Για χρέος 2 εκατ. € πλήρωσε 50.000… και καθάρισε – Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Καταρχάς η συνταρακτική είδηση: Ο Νικόλαος Παπαθανάσης, ο δόλιος...

Διονύσης Τεμπονέρας: Οι συνταξιούχοι και το επίδομα της προσωπικής διαφοράς

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, για τις αυξήσεις...

Η επανεκκίνηση των τρένων δεν προχωρά στη δεύτερη φάση – Τεράστια ακόμα τα προβλήματα

Ανυπέρβλητα, όπως φαίνεται, είναι τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται...

Θεανώ Φωτίου: Ούτε πρωτόκολλα, ουτε ειδκά εκπαιδευμένο προσωπικό στις Δομές ανηλίκων

H καταγγελία για βιασμό της 14χρονης που φιλοξενείται σε...
Διαφήμιση