Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας: «Η Κίνα πρώτη παγκόσμια δύναμη» τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πολιτικό όργανο. Ο Σι Τζινπίνγκ ήταν κεντρικό πρόσωπο την Κυριακή (16/10) κατά την έναρξη του 20ου συνεδρίου του κόμματος στο Πεκίνο.

Σε μια ομιλία μιας ώρας και πενήντα λεπτών, ο Γενικός Γραμματέας – ο οποίος αναμένεται την επομένη της ολοκλήρωσης του συνεδρίου, δηλαδή την 22α Οκτωβρίου, να ανανεώσει τη θητεία του, πράγμα το οποίο θα τον καταστήσει τον πιο ισχυρό ηγέτη μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976) – δεν ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε την οικονομική επιβράδυνση που υφίσταται η χώρα του.

Επίσης, δεν μίλησε για την ανεργία των νέων, ούτε την κατάσταση στο Σιντζιάνγκ, όπου Η Κίνα κατηγορείται ότι εγκλωβίζει μαζικά τη μειονότητα των Ουιγούρων ή ακόμα και για τη συνταγματική αλλαγή που έκανε το 2018 για να παραμείνει στην εξουσία όσο θέλει.

Μίλησε ελάχιστα ακόμα και για την πολιτική του μηδενικού Covid που έχει παραλύσει εν μέρει τη χώρα για σχεδόν τρία χρόνια.

Πανταχού η παρουσία του κόμματος

Οι μακροχρόνιες παρεκκλίσεις σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Κόμμα πριν αναλάβει ηγέτης του ο Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο του 2012 είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές.

Ως καλός λενινιστής, ο Σι Τζινπίνγκ θεώρησε θεμελιώδες τον αυστηρό έλεγχο του Κόμματος για να μπορέσει να ελέγξει τη χώρα.

Σε λιγότερο από δύο ώρες, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε το Κομμουνιστικό Κόμμα 142 φορές. Αυτή η πανταχού παρουσία του ΚΚΚ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Σοβαροί κίνδυνοι»

Στην ομιλία του ο Σι υπερασπίστηκε επίσης την εκστρατεία του κατά της διαφθοράς, έναντι των επικρίσεων αυτών που τον κατηγορούν ότι την χρησιμοποίησε για να καταστρέψει τους αντιπάλους του και να εδραιώσει την εξουσία του. «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς κατήγαγε συντριπτική νίκη και εδραιώθηκε πλήρως, εξαλείφοντας τους σοβαρούς, λανθάνοντες κινδύνους στους κόλπους του κόμματος, του κράτους και του στρατού», υπογράμμισε ο Σι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι τιμωρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, την οποία ξεκίνησε ο Σι μόλις ανέβηκε στην εξουσία το 2012 για να διωχθούν οι «τίγρεις» (ανώτεροι ηγέτες) και οι «μύγες» (κατώτεροι αξιωματούχοι), που διψούν για δωροδοκίες. Η επίθεση αυτή επιταχύνθηκε καθώς πλησίαζε το συνέδριο.

Τέλος, ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, θα «προωθήσει ενεργά» τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι περίπου 2.300 σύνεδροι του KKK, που έχουν έρθει στο Πεκίνο από όλες τις επαρχίες, ορισμένοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές, θα διορίσουν ως το ερχόμενο Σάββατο τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ένα είδος κοινοβουλίου του κόμματος που απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη, της οποίας το Πολιτικό Γραφείο και οι 25 επικεφαλής του συνιστούν το όργανο λήψεως αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα οι σύνεδροι θα επικυρώσουν μόνον τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ των προτέρων από τις διάφορες πτέρυγες του ΚΚΚ: έτσι εξάλλου ήρθε στην εξουσία το 2012 ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επελέγη ως άνθρωπος συμβιβασμού μεταξύ των πτερύγων προτού επιβάλλει την εξουσία του με την πάροδο των ετών.

Καίριας σημασίας θα είναι η σύνθεση της μελλοντικής Μόνιμης Επιτροπής, της ομάδας των επτά ή εννέα προσωπικοτήτων στην κορυφή της εξουσίας. Ωστόσο ο Σι δεν αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να δώσει καμία ένδειξη όσον αφορά έναν πιθανό διάδοχο.

Στην «καλή πλευρά της ιστορίας»

Τώρα που η χώρα έχει γίνει «μετρίως ευημερούσα», το Κόμμα πρέπει να αφοσιωθεί στον «στόχο της δεύτερης εκατονταετηρίδας» [του ΚΚΚ]: να γίνει η Κίνα μια «μεγάλη σύγχρονη χώρα σε όλους τους τομείς» έως το 2035 και μια ισχυρή «στον πρώτη παγκόσμια κατάταξη» το 2049.

Η Κίνα βρίσκεται στην «καλή πλευρά της ιστορίας», σε αντίθεση με «ορισμένες χώρες που πέτυχαν τον εκσυγχρονισμό τους μέσω πολέμου, αποικισμού και λεηλασιών».

Ο εκσυγχρονισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά απαιτεί, σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, πάνω από όλα «να διατηρήσει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας [και] να επιδιώξει τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Για ποιους σκοπούς; «Να εξασφαλιστεί ποιοτική ανάπτυξη, να αναπτυχθεί ολοκληρωμένη λαϊκή δημοκρατία, να εμπλουτιστεί ο πληθυσμός από πνευματική άποψη [και] να επιτευχθεί η κοινή ευημερία ολόκληρου του λαού», αλλά και ευρύτερα, «να προωθηθεί η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και φύσης, να προωθήσει μια κοινότητα του πεπρωμένου για την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει μια νέα μορφή ανθρώπινου πολιτισμού». Τίποτα λιγότερο.

Πιστεύοντας ότι «η ιδεολογική δουλειά διαμορφώνει τον χαρακτήρα του έθνους» και επιθυμώντας να σχηματίσει «νέες γενιές πολιτών», ο Σι Τζινπίνγκ δεν το κρύβει: θέλει «να προσανατολίσει την κυρίαρχη κοινή γνώμη καταφεύγοντας σε νέα μέσα» και «να βελτιώσει το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο ώστε να δημιουργηθεί ένας υγιής και καθαρός κυβερνοχώρος».

Εάν δεν έχει ειπωθεί η λέξη «αποσύνδεση», είναι σαφές ότι αυτό το όραμα μπορεί μόνο να βοηθήσει στην απομάκρυνση της Κίνας από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Προστασία της «υγείας του λαού»

Κυρίως, την ώρα που ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι η διατήρηση ή μη της αυστηρής στρατηγικής της «μηδενικής COVID-19», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Σι σημείωσε ότι η Κίνα έβαλε, μέσω της πολιτικής αυτής, τις ανθρώπινες ζωές πάνω από όλα. Η Κίνα «προστάτευσε στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγεία του λαού και εξασφάλισε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, συντονίζοντας την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», τόνισε.

Η πολιτική αυτή της «μηδενικής COVID-19» ενίσχυσε τον κοινωνικό έλεγχο στους Κινέζους πολίτες, όλες οι μετακινήσεις των οποίων καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά, στη χώρα αυτή που ήδη αποτελούσε αντικείμενο επικρίσεων στη διεθνή σκηνή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κλείσιμο της χώρας και τα επαναλαμβανόμενα lockdown σταμάτησαν την ανάπτυξη, η οποία φέτος αναμένεται να είναι η πιο χαμηλή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εξαιρουμένης της περιόδου της COVID19.

Αυτήν την εβδομάδα και παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην κινεζική πρωτεύουσα, ένας άνδρας ανήρτησε σε γέφυρα του Πεκίνου δύο πανό εχθρικά προς τον Κινέζο ηγέτη και την πολιτική της «μηδενικής COVID-19». Το ένα καλούσε τους πολίτες να κατέβουν σε απεργία και να εκδιώξουν «τον προδότη, δικτάτορα Σι Τζινπίνγκ».

«Επανένωση» με την Ταϊβάν πριν από το 2049

Ο ιδεολόγος Σι, από την άλλη πλευρά, ήταν σχετικά προσεκτικός με την Ταϊβάν. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει δείξει ότι είναι πιο μαχητικός από πριν, ενώ οι πολλαπλές εισβολές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κοντά στην Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες έχουν εγείρει φόβους για νέα λεκτική κλιμάκωση.

«Θα συνεχίσουμε (…) να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιτύχουμε ειρηνική επανένωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ βία και κρατάμε όλες τις επιλογές ανοιχτές», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι η «επανένωση» είναι «ουσιώδης για την επίτευξη της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους», ο Σι Τζινπίνγκ προτείνει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από το 2049.

Ωστόσο, φρόντισε να μην επαναβεβαιώσει, όπως στο παρελθόν, ότι δεν θα έπρεπε αφήνεται στις «επόμενες γενιές». Το θέμα πάντως είναι ευαίσθητο. Ήταν όταν είπε ότι «πρέπει να επιτευχθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας» που ο Σι Τζινπίνγκ απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα από τους 2.296 αντιπροσώπους.

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί πλέον κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Την επόμενη μέρα, η νέα ομάδα, που ορίστηκε επίσημα από την κεντρική επιτροπή, θα εμφανιστεί ενώπιον του Τύπου. Εάν η ακριβής σύνθεσή του παραμένει αίνιγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης του.

Τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, και ενδεχομένως πολύ περισσότερα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...
Διαφήμιση