Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με κλειστά χαρτιά για την επόμενη μέρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από το κλειστό του Τάε Κβον Ντο, παρουσία 4.600 συνέδρων αλλά και προσώπων όπως οι Κ. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος, Ά. Διαμαντοπούλου, που τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου περιγράφοντας το εγχείρημα της ανασυγκρότησης και του δίπτυχου της «ανανέωσης – ενότητας» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη φράση «δεν κάνουμε βουτιά στο παρελθόν, αλλά άλμα προς το μέλλον».

Παρότι οι δημοσκοπικές μετρήσεις καταγράφουν πτώση των ποσοστών από τα αρχικά περισσότερα φιλόδοξα ευρήματα, ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο την ανάδειξη του κόμματος του στον πόλο διακυβέρνησης που θα είναι ο αντίπαλος της Ν.Δ., θέση την οποία κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Την ίδια στιγμή, απέφυγε εκ νέου να ανοίξει τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Είπε ειδικότερα ότι «αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξής μας δεν σημαίνει κομπάρσοι», αλλά «κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση». Χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» εκ μέρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε», αναφέροντας ότι «κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστούμε την εξουσία» και ότι «δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ». «Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.», είπε.

Με έντονες αναφορές στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τις αρχές της, παρουσία και υψηλόβαθμων σοσιαλδημοκρατών αξιωματούχων (ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ και ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ) και με κεντρικό μότο του συνεδρίου το «η κοινωνία στο προσκήνιο», ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι φιλοδοξεί να φτιάξει κόμμα χρήσιμο, που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις αγωνίες των πολιτών. «Εμείς δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα», επισημαίνοντας ότι πράγματι όλες οι κρίσεις έρχονται απ’ έξω «αλλά η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές».

Πλήρης στήριξη Σημίτη  

Με τον χαιρετισμό του, σε πρώτο πληθυντικό, ο Κ. Σημίτης έστειλε μήνυμα πλήρους στήριξης στο Ν. Ανδρουλάκη. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας για να αποκτήσει το κόμμα μας δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ε.Ε.», είπε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «τη στιγμή αυτή της νέας αρχής η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων», συμβουλεύοντας να αντιμετωπιστεί και «το θέμα της καλύτερης οργάνωσης και της κοινής δράσης». Μίλησε για ένα «προοδευτικό κόμμα», με «σύγχρονο λόγο», ένα «αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές», που «οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα…». Ως αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του ότι «οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν». Κλείνοντας επίσης σε α’ πληθυντικό, είπε ότι «το έργο που αναλαμβάνεται σήμερα είναι δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε».

Από τη Ν.Δ. χαιρέτισε ο Π. Μαρινάκης, απ’ το ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης, απ’ το ΜέΡΑ25 ο Μιχ. Κριθαρίδης.

Κόστα: Χρειαζόμαστε μια προοδευτική Ελλάδα

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε το συνέδριο ως «αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023». «Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου», ανέφερε, για να τονίσει ότι «όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη δύναμή σας για να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς».

Στη σημερινή ημέρα του συνεδρίου δεσπόζουσα θέση στην ατζέντα των ομιλητών κατέχουν οι παρεμβάσεις των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομιλίες αναμένεται να εκφωνήσουν και οι Ν. Αλιβιζάτος, Κ. Χρυσόγονος και Γ. Πανούσης.

Ηλιόπουλος: Προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική

Σαφή μηνύματα έστειλε ο Νάσος Ηλιόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σημείωσε ότι το βασικό στοίχημα, αυτό που ζητάει κάθε δημοκρατικός, προοδευτικός πολίτης, είναι η απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση και την πολιτική Μητσοτάκη. Υπογράμμισε ότι μπροστά σε αυτή την ανάγκη όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μιλήσουν συγκεκριμένα και προγραμματικά. Επισήμανε ότι στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτό έκανε, με τις 5+1 προτάσεις, τονίζοντας ότι αυτή είναι η προγραμματική πρόταση – πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που απευθύνεται και προς την κοινωνία και προς κάθε προοδευτική δημοκρατική δύναμη. Επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο που οι πολλαπλές κρίσεις αναδεικνύουν και την ανάγκη για δημόσια εργαλεία και την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Αναδεικνύεται όχι απλά η υπεράσπιση, αλλά η διεύρυνση των κοινών δημόσιων εργαλείων και των δημόσιων αγαθών, είτε μιλάμε για το ΕΣΥ είτε για τη ΔΕΗ, τόνισε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα προοδευτικής επίλυσης διαφορών και προοδευτικής πολιτικής στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε. 

*Του Νίκου Λιονάκη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση