Συνεδρίαση των G20: Η Βραζιλία προτείνει παγκόσμιο φόρο στους δισεκατομμυριούχους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας πρότεινε στους ομολόγους του την Πέμπτη, σε συνεδρίαση της G20 στο Σάο Πάολο, ότι οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν παγκόσμιο φόρο στους υπερπλούσιους δισεκατομμυριούχους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και την τεράστια διεύρυνση των ανισοτήτων. 

Ο Φερνάντο Χαντάντ είπε ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να επιλυθεί μέσω διεθνούς συνεργασίας, έτσι ώστε «αυτά τα λίγα άτομα να συνεισφέρουν στις κοινωνίες μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη».

Πρόσθεσε ότι η Βραζιλία πιέζει για μια δήλωση σχετικά με τη διεθνή φορολογία από τα μέλη της G20 που ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο. Αλλά σε μια συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης, αναγνώρισε ότι η πορεία δεν θα ήταν καθόλου εύκολη.

«Θα υπάρξει πολλή συζήτηση σχετικά με αυτό, κάτι που είναι απολύτως φυσικό, ειδικά επειδή δεν αισθάνονται όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο αυτό το πρόβλημα που έφερε στη G20 η Βραζιλία», σχολίασε.

Η Βραζιλία έχει επί του παρόντος την προεδρία των 20 κορυφαίων πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών και ο Πρόεδρος Σίλβα έχει θέσει ζητήματα που απασχολούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο – όπως η μείωση των ανισοτήτων και η μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών – στο επίκεντρο της ατζέντας της.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 από την ομάδα υπεράσπισης Tax Justice Network, χώρες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να χάσουν έως και 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από φορολογικά έσοδα την επόμενη δεκαετία λόγω φορολογικών παραδείσων. Και μια έκθεση νωρίτερα φέτος από το Φορολογικό Παρατηρητήριο της Ε.Ε. που επικαλείται ο Χαντάντ, διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές που ισοδυναμούν μεταξύ 0% και 0,5% του πλούτου τους.

Τα τελευταία χρόνια, σκάνδαλα όπως τα Panama Papers Leak και τα Paradise Papers έριξαν φως στη διάχυση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υπερφορτωθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οργανισμό κατά της φτώχειας Oxfam International.

Αλλά με τις ανισότητες να αυξάνονται στα ύψη, περισσότεροι ζητούν υψηλότερους φόρους στους πλούσιους –συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πιέσει για έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος για δισεκατομμυριούχους, αν και η πιθανότητα το Κογκρέσο να εγκρίνει αυτή την πρόταση είναι ελάχιστη.

Σε ένδειξη αυξανόμενης παγκόσμιας συναίνεσης για το θέμα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ένα ψήφισμα στα τέλη του περασμένου έτους που υποστηρίζει την ισχυρότερη διεθνή φορολογική συνεργασία για «να την καταστήσει πλήρως περιεκτική και πιο αποτελεσματική».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ακρίβεια: 6 στους 10 Έλληνες ‘μόλις τα βγάζουν πέρα’ (Έρευνα ΙΟΒΕ)

Αύξηση της δυσκολίας στην κάλυψη βασικών αναγκών και απαισιοδοξία...

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...
Διαφήμιση