Στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, θα βρεθεί το απόγευμα των Θεοφανίων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της νέας – τέταρτης κατά σειρά – περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πόλεμος που κινδυνεύει με διάχυση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία αλ Αρούρι στον Λίβανο και την επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράν, την ευθύνη του οποίου ωστόσο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Σταθμοί της περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν, που έχει στο επίκεντρό της την προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας γι’ αυτόν τον πόλεμο, είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Πηγές υπογραμμίζουν πως, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια επέκταση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και συζητά συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπλίνκεν εστιάζει και στα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Το μεσημέρι του Σαββάτου,, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησης και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Κρήτη, όπου πρώτα θα επισκεφθεί την αμερικανική βάση στη Σούδα και θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Στη συνάντηση αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι επόμενες ενέργειες της διοίκησης Μπάιντεν ως προς το θέμα των F-16 της Τουρκίας και των F-35 για την Ελλάδα.
Η σύνδεση των δύο εξοπλιστικών πακέτων μπορεί να διευκολύνει τους εσωτερικούς χειρισμούς των ΗΠΑ, ωστόσο μένει να διαπιστωθεί εάν θα πληρούνται οι όροι της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου για δέσμευση της Αγκυρας ότι δεν θα τα χρησιμοποιεί εναντίον συμμαχικών και φιλικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να δεχτεί τέτοιους όρους. Πώς εξελίσσεται το παζάρι θα φανεί από το τι θα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας σήμερα, εάν θα περιμένει τον Μπλίνκεν στο Ντολμαμπαχτσέ ή θα περιοδεύσει στην τουρκική περιφέρεια.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση του Κογκρέσου, το θέμα της Σουηδίας πιθανότατα θα καθυστερήσει να πάει στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και όχι στις 15 Ιανουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί από τον πρόεδρο Ν. Κουρτουλμούς. Την ίδια ημέρα, αρχίζουν εκ νέου και οι νομοθετικές εργασίες του Κογκρέσου.
Πηγή: efsyn.gr