Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Πλέον, από τη Δευτέρα (5/12) ορίζεται η τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι. 

Η απόφαση, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, αποτελεί μέρος των αντιποίνων κατά της Μόσχας που συμφωνήθηκαν με την G7, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, το πλαφόν θα είναι τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή που έχει το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά, επίπεδο που θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή ανά βαρέλι υπερβαίνει το πλαφόν.

► Η Ρωσία αντιδρά στο πλαφόν αναφέροντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα.

► Η Πολωνία αποδέχθηκε τελικά τη συμφωνία επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στην ΕΕ, Αντρέι Σάντος.


Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η ΕΕ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών επισημαίνει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération το οποίο παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις απόψεις του εφοπλιστή και προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, Νίκου Βερνίκου.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση