Συλλαλητήριο την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στον Παλαμά για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με νέες πληγές που άνοιξαν από την κακοκαιρία Elias, ενώ ακόμα έδιναν μάχη να κλείσουν εκείνες από το κύμα Daniel, οι κάτοικοι του κάμπου της Καρδίτσας δίνουν ραντεβού την Κυριακή 1 Οκτωβρίου σε μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στον πλημμυρόπληκτο Παλαμά, με κύριες διεκδικήσεις την αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές, την λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ζωής.

Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και θα είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Την απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου έλαβαν το απόγευμα της Τρίτης, φορείς του Νομού στη σύσκεψη που συγκάλεσαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά με σκοπό των συντονισμό του αγώνα και των τρόπων διεκδίκησης.

Όπως αναφέρει το thessalia tv, στη σύσκεψη τονίστηκε η απουσία έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και το γεγονός ότι το κράτος επιλέγει να δίνει αποζημιώσεις «ψίχουλα» αντί να υλοποιεί έργα για την προστασία της ζωής και των περιουσιών.

Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν στο ελάχιστο, όχι μόνο για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πλημμυροπαθείς, αλλά ούτε για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν και να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, δεν υπάρχει καν εικόνα για το πού κοιμούνται οι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Ιδιαιτερη αναφορά έγινε στην αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη που αναδείχθηκε μέσα από την καταστροφή, καλύπτοντας την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικότερα το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης όπως διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε και κατά τη σύσκεψη προτάσσει τα εξής αιτήματα:

 • Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, πόσιμο νερό, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
 • Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
 • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
 • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
 • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.
 • Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.
 • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
 • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
 • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
 • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.
 • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
 • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
 • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Πηγή: kosmodromio.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...

Πώς βλέπουν Ρωσία, Κίνα και Τουρκία την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

*Του Γιώργου Σκαφιδά - Πεκίνο και Μόσχα εμφανίζονται προς το...

ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο «Πρώτο Θέμα»: Απαντήστε εδώ και τώρα για το «κούρεμα» κατά 26 εκατ. €

Στο αδιανόητο «κούρεμα» κατά 26 εκατομμύρια ευρώ του δανείου της...
Διαφήμιση