Σύγκρουση με την Κομισιόν για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Μαρίας Ψαρρά –

Έντονη είναι η πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας να διατηρηθεί ο «μποναμάς» των ενεργειακών επιδοτήσεων της ΕΕ και μετά το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που στάλθηκε στις κυβερνήσεις τον περασμένο μήνα και την οποία εξασφάλισε το POLITICO, η Επιτροπή πιέζει τις πρωτεύουσες να επιβεβαιώσουν ότι οι χαλαροί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις – οι οποίοι επέτρεψαν στις χώρες να στηρίξουν τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια ευρώ μετά την πανδημία του COVID – πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όμως αυτή η από καιρό προγραμματισμένη επιστροφή στο status quo ante έχει σημάνει συναγερμό στο Παρίσι και το Βερολίνο, όπου οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα απότομο τέλος στις επιδοτήσεις για τις αγορές ενέργειας θα επιφέρει πλήγμα στις οικονομίες τους.

Το Βερολίνο και το Παρίσι είναι μακράν οι μεγαλύτεροι χρήστες των κρατικών επιδοτήσεων που επιτρέπονται βάσει του λεγόμενου «Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση και τη Μετάβαση», με τη Γερμανία να δαπανά μόνη της το 53% της συνολικής δαπάνης της ΕΕ ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη Γαλλία να χρησιμοποιεί το 24%.

Το Βερολίνο αναμένεται να επιδιώξει παράταση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της ροής των επιδοτήσεων. Η επείγουσα επιδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους – πολύ μετά τη διακοπή της Επιτροπής – και η κυβέρνηση συζητά τώρα για μια εγγυημένη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια. «Φυσικά υπάρχουν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck. Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα συμβεί με το καθεστώς επιδότησης μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

 Το Παρίσι αναμένεται επίσης να αντιδράσει σκληρά για το τέλος της δωρεάν κρατικής ενίσχυσης. Σε επικοινωνία με το POLITICO, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε: «Αυτό το καθεστώς χαλάρωσης των κρατικών ενισχύσεων ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκειά του … Η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πιθανή παράταση του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων είναι ανοικτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου και η απάντησή μας προετοιμάζεται από τις γαλλικές αρχές».

Ένα ακόμη θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει «δυσπεψία» στο γεύμα της φον ντερ Λάιεν είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ και τα σχέδια αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να επιτραπούν περισσότερες δαπάνες για την Ουκρανία.

Οι λεγόμενοι «τσιγκούνηδες» του Βορρά ετοιμάζονται για μάχη, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν μεγάλη όρεξη να επεκτείνουν το ΠΔΠ πολύ πέρα από την πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία. Σύμφωνα όμως με έγγραφο της ΓΔ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της Επιτροπής, έχουν λόγο να αναπνεύσουν λίγο πιο εύκολα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι χώρες που πληρώνουν στα ταμεία της ΕΕ περισσότερα από όσα εισπράττουν πρόκειται να λάβουν σημαντική έκπτωση επί των συνεισφορών τους φέτος χάρη σε υψηλότερους από τους αναμενόμενους δασμούς και έσοδα από ΦΠΑ που πηγαίνουν απευθείας στην ΕΕ, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Πώς λειτουργεί: Κάθε χώρα δεσμεύεται να δώσει στην ΕΕ ένα μερίδιο του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εάν όμως οι ίδιοι πόροι του μπλοκ από την άμεση φορολογία, μεταξύ άλλων πηγών, είναι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους, όπως συνέβη εν μέρει χάρη στον πληθωρισμό, οι χώρες μέλη επιτρέπεται να βάλουν στην τσέπη τους τη διαφορά. Συνολικά, η έκπτωση ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή 22% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αυτό το απρόσμενο ποσό θα πρέπει να ενθαρρύνει τις λιτές χώρες να αισθάνονται λίγο πιο άνετα όσον αφορά τις δαπάνες για την ΕΕ, δήλωσε ο Siegfried Mureșan, κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που είναι ο γενικός εισηγητής στο Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2024.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση