Συγκάλυψη Αθηνών, αποκάλυψη Βρυξελλών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Επί σχεδόν ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια κραυγαλέα εκστρατεία συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Ομολογώντας ουσιαστικά την ενοχή του μεγάρου Μαξίμου, του πρωθυπουργού και των στενότερων συνεργατών του στη μετατροπή της ΕΥΠ σε μηχανισμό «εξουδετέρωσης» αντιπάλων και στην προμήθεια του παράνομου λογισμικού Predator, έκαναν τα πάντα για να παρεμποδίσουν την έρευνα για το πρωτοφανές σκάνδαλο.

Η ηγεσία του Μαξίμου παρενέβη άγαρμπα στη Δικαιοσύνη για να εμποδίσει την αυτεπάγγελτη έρευνά της, επιχείρησε να φιμώσει τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμη και με εμβόλιμες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναγκάστηκε να αποσύρει τελευταία στιγμή, εξευτέλισε την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρθηκε προσβλητικά και αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέθεσε τη χώρα διεθνώς για απόκλιση από τις αρχές του κράτους δικαίου, μαζί με την Ουγγαρία του Ορμπαν.

Φυσικά, στην κυβερνητική προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας για τις παράνομες παρακολουθήσεις πρέπει να προστεθούν και οι εκφοβιστικές αγωγές και τα εξώδικα από πρωταγωνιστές της υπόθεσης εις βάρος της «Εφ.Συν.» και άλλων ΜΜΕ που έφεραν στο φως το σκάνδαλο και αποκάλυψαν κρίσιμες πτυχές του.

Μία από αυτές τις πτυχές αφορά τις εταιρείες που ενεπλάκησαν στην προμήθεια του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης και τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι διόλου τυχαία είναι και πρωταγωνιστές παράλληλων γκρίζων συναλλαγών, που αποτελούν και κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Κι είναι λογικό οι πρόθυμοι προμηθευτές του λογισμικού παρακολούθησης, που είχαν μάλιστα το θράσος να το εξαγάγουν και σε καθεστώτα τρίτων χωρών, να θέλουν να κρύψουν τις διαδρομές των παράνομων προμηθειών και του χρήματος που διακινήθηκε γι’ αυτές.

Η «Εφ.Συν.» έχει εισφέρει με επανειλημμένα ρεπορτάζ εδώ και έναν χρόνο πλήθος στοιχείων και τεκμηρίων που κανονικά θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από τις δικαστικές, αλλά και την «ανεξάρτητη» φορολογική αρχή, την ΑΑΔΕ. Αλλά η τελευταία, δυστυχώς, και με προφανή κυβερνητική ενθάρρυνση, έχει γίνει μέρος του προβλήματος, αρχειοθετώντας ή παγώνοντας έρευνες φοροδιαφυγής εις βάρος πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η παρέμβαση, όμως, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η έρευνα που αυτή διεξάγει για την οικονομική και φορολογική πτυχή του σκανδάλου των υποκλοπών τα αλλάζει όλα. Η συγκάλυψη των Αθηνών αναπόφευκτα εξελίσσεται σε αποκάλυψη των Βρυξελλών. Εστω κι αν η έδρα της Ευρωπαίας εισαγγελέως είναι, τυπικά, το Λουξεμβούργο.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...

Η “φυγή” Μητσοτάκη προϋποθέτει “έξοδο” Κασσελάκη και Ανδρουλάκη…

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στην πρώτη δήλωσή του...

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό...
Διαφήμιση