Στους δρόμους γιατροί και νοσηλευτές ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη να είναι ήδη σε εξέλιξη από το πρωί ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία καλύπτει όλους τους γιατρούς που θα θελήσουν να παρευρεθούν.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία άφησαν μπαλόνια με τα αιτήματα τους στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, να τα δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ που κρύβεται.

Κολλημένες στο 5% οι δαπάνες για την Υγεία – Αργά αλλά σταθερά ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων, τονίζοντας ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας. Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος»

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε «μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση τριάντα πέντε (35) Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας».

Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την απόλυση των 6.000 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Επίσης, ζητούν να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες συμβάσεις ΣΟΧ.

«Θα επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο», σχολιάζουν και προσθέτουν: «Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δεν μας αρμόζουν νοσηλείες σε ράντζα. Από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους».

«Δεν έβαλε πλάτη ο ιδιωτικός τομέας στην πανδημία»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν έβαλε πλάτη. Με την νοσηλεία non covid περιστατικών αύξησαν κατά πολύ τα κέρδη τους. Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας».

Επί 10 ολόκληρα χρόνια δεν γίνονται αυξήσεις στις δημόσιες Δαπάνες Υγείας, αν και προαναγγέλονται, όπως λένε:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομείο υπερβαίνουν το 1δις ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στην διακομιδή ασθενών λόγω έλλειψης διασωστών και ασθενοφόρων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία ή κοινωνικά περιστατικά στο Νοσοκομεία λόγω έλλειψης Προνοιακών Μονάδων και την ίδια ώρα να απολύονται 120 προνοιακοί επικουρικοί εργαζόμενοι που υπηρετούν άνω των πέντε ετών. Την ώρα που ασφυκτιούν οι προνοιακές μονάδες από τις ελλείψεις προσωπικού».

Ελλείψεις προσωπικού και μισθοί εργαζομένων

Τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού, λένε οι εργαζόμενοι. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

«Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο σύστημα που είναι θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος».

Οι ήρωες του υγειονομικού πολέμου δεν είδαν καμία αναγνώριση από την πολιτεία, προσθέτουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ:

«Οι μισθοί μας καθηλωμένοι. Πληρωνόμαστε με το μισθολόγιο που συστήθηκε το 2015 (Ν. 4354/2015) που πάγωσε την μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια άνοιξε την ψαλίδα των εισαγωγικών κλιμακίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την ΔΕ και την ΥΕ κατηγορία και η μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ είναι ανά τρία έτη εν αντιθέσει με τις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες που είναι ανά δύο έτη. Αυτά συντέλεσαν οι μισθοί των Υγειονομικών σε πολλές περιπτώσεις να είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ έτος λόγω περικοπής Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας). Η ακρίβεια στα ύψη», λένε.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Ως προς την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού εξαιρέθηκε από την διεύρυνση του επιδόματος αυτού, λέει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι πολλοί δεν λαμβάνουν καμία αύξηση ή λαμβάνουν αυξήσεις κατώτερες του αναμενόμενου.

«Το Νοσηλευτικό Προσωπικό που λαμβάνει τώρα επίδομα 150 ευρώ αυξάνεται σε 200 ευρώ. Θα μπορούσε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη για να ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά. Αποκλείστηκαν ειδικότητες, όπως Διοικητικό και άλλα επαγγέλματα που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία. Χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Διαχωρίστηκαν φορείς που κάνουν την ίδια δουλειά. Ουδείς υπάλληλος των Νοσοκομείων, της Πρόνοιας, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, οποιασδήποτε ειδικότητας είναι εκτός επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας. Και όμως ξεχάστηκαν!!! Η πανθομολουγουμένη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Πηγή: left.gr με πληροφορίες από news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Τετάρτη 28/2 σε...

Απεργία: Χιλιάδες στους δρόμους ζήτησαν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων...

Εξοργίζει με τη δήλωσή του για τα Τέμπη ο Καραμανλής – Αυτοξεπλένεται για το έγκλημα

O βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Αχ....

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...
Διαφήμιση