«Στον πάγο» οι τριετίες για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Στον πάγο» -για τουλάχιστον δυο χρόνια- αναμένεται να παραμείνουν οι τριετίες, δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας που ελάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό.

Αυτό προκύπτει από την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έρχεται να βάλει «πάγο» στα σενάρια, καθώς προβλέπει αργή μείωση του ποσοστού ανεργίας τα επόμενα χρόνια, μόλις στο 11,8% έως το 2024. Σημειώνεται πως η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε μετά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής, στην Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η προϋπόθεση για να ξεπαγώσουν οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%, κάτι που δεν προβλέπεται να επιτευχθεί σύντομα.

Από το 2027 και βλέπουμε το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Την ίδια ώρα, ακόμα πιο συγκρατημένη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν από την κυβέρνηση, καθώς παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στο 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Παράλληλα, ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2023, η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την ανεργία το τρέχον έτος είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%.

«Χαμένα» τα χρόνια προϋπηρεσίας από το 2012 – Τι θα συμβεί με όσους λαμβάνουν υψηλότερο μισθό

Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδικούς, ακόμη κι αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, με τις τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς. Αντίστοιχα, την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10%, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε  να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τώρα η ΝΔ αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τι θα συμβεί  με τους υψηλότερους μισθούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει σχετική ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχονται στο μισθό.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...

Η “φυγή” Μητσοτάκη προϋποθέτει “έξοδο” Κασσελάκη και Ανδρουλάκη…

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στην πρώτη δήλωσή του...

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό...
Διαφήμιση