Στοιχεία ΟΟΣΑ: 3η από το τέλος η Ελλάδα στην ανεργία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αλλη μία ανακοίνωση διεθνούς οργανισμού, αυτή τη φορά του ΟΟΣΑ για την ανεργία, άλλη μία ψυχρολουσία για την ελληνική επίδοση, καθώς η χώρα μας κατέχει τη διόλου τιμητική τρίτη υψηλότερη επίδοση στις χώρες του ΟΟΣΑ στο γενικό ποσοστό ανεργίας, με 9,8%. Πρώτη η Ισπανία με 11,2% και δεύτερη η Κολομβία με 10,1%.

Τρία ακόμη ευρήματα επιδεινώνουν την εικόνα: α) Καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα, β) η διαφορά των ποσοστών ανεργίας μεταξύ των δύο φύλων (3,7%) είναι επίσης η τρίτη υψηλότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, πίσω από Τουρκία και Κολομβία, γ) καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην ανεργία των νέων από τον Σεπτέμβριο, στο 23,3% (από 16,1%).

Στο σύνολό τους, τα ευρήματα εμπνέουν ανησυχίες ότι φτάσαμε στο σημείο όπου δύσκολα αποκλιμακώνεται περαιτέρω, γίνεται «κολλώδης» και οι ποιοτικοί της δείκτες επιδεινώνονται. Θα χρειαστεί να έχουμε τα δεδομένα των επόμενων μηνών για να μπορούμε να πούμε αν είναι κάτι πρόσκαιρο ή τάση περιόδου.

ΟΟΣΑ – Ε.Ε.

Οσον αφορά τη μεγάλη, τη συνολική εικόνα, τα δεδομένα του ΟΟΣΑ για τον Οκτώβριο του 2024 είναι τα εξής:

● Στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό στο 5% ή λίγο χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2022. Τον Οκτώβριο του 2024 ήταν 4,9%.

● Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ παρέμεινε και τον Οκτώβριο σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ 5,9% και 6,3% αντίστοιχα.

● Τα ποσοστά ανεργίας τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες ήταν επίσης σταθερά: 5,1% και 4,8% αντίστοιχα.

● Οσον αφορά το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 15-24 ετών, στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 11,3%, 7,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω.

Ελλάδα

Οσον αφορά την Ελλάδα, πέρα από το γενικό ποσοστό ανεργίας στο 9,8%, τα υπόλοιπα δεδομένα έχουν ως εξής:

● Καταγράφεται αύξηση κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (9,4%).

● Το χαμηλότερο ποσοστό από το 2001 καταγράφηκε τον Μάιο του 2008: 7,4%.

● Τον Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ήταν 11,9% και στους άντρες 8,2%. Η διαφορά των δύο ποσοστών, 3,7%, ήταν η τρίτη υψηλότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, με πρώτη της Τουρκίας (5,6%) και δεύτερη της Κολομβίας (3,9%).

● Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών εκτινάχτηκε στο 23,3%, από 16,1% τον Σεπτέμβριο.

Ποιες είναι οι σωστές συγκρίσεις για την ανεργία;

Η μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 10% είναι το πιο εύλογο και «ακαταμάχητο» επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ της οικονομικής της πολιτικής. Ωστόσο, η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανεργία στις χώρες του Οργανισμού θέτει εκ των πραγμάτων ένα καίριο ερώτημα: με τι πρέπει πλέον να συγκρίνονται οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας; Εξι χρόνια ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» του 2018 και την «επιστροφή στην κανονικότητα» και ενώ είμαστε στη φάση που η Ελλάδα έχει γίνει ξανά «μια κανονική χώρα», σύμφωνα με τα λόγια των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, ποιο είναι πλέον το μέτρο σύγκρισης; Τα δεδομένα του 2019 ή τα προ της κρίσης δεδομένα;

Με άλλα λόγια, δικαιούνται οι Ελληνες πολίτες εν έτει 2024 ένα επίπεδο ζωής που να μην είναι κατώτερο του επιπέδου ζωής πριν από την κρίση; Κάποια δεδομένα επανήλθαν και μάλιστα ξεπέρασαν τα προ της κρίσης επίπεδα: τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα και το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση επαίρεται για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής της πολιτικής και για την παραγωγή πρωτογενών υπερπλεονασμάτων. Πού εντοπίζεται η εκκωφαντική υστέρηση; Στο εισόδημα, στην ανεργία και στους λεγόμενους δείκτες κοινωνικής δυστυχίας: ποσοστό φτώχειας κ.λπ.

Οταν έρχεται η συζήτηση σε αυτά τα δεύτερα, η κυβέρνηση καταφεύγει στο επιχείρημα ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν σε σχέση με το 2019 που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία το κόμμα της Ν.Δ. Το ερώτημα όμως είναι γιατί υστερούν έναντι της προ της κρίσης περιόδου μόνο οι κοινωνικοί δείκτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται επίπεδα ζωής όχι απλώς εφάμιλλα αλλά καλύτερα της προ της κρίσης. Αυτή είναι η μόνη νόμιμη -κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά- σύγκριση που έχει νόημα.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα τους μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Την ενίσχυση των μπλόκων σε Λάρισα και Καρδίτσα αποφάσισαν οι αγρότες αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Τσίπρας στην Liberation: «Τα αυταρχικά καθεστώτα θα είναι καταστροφικά για την Ευρώπη»

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Liberation και στον δημοσιογράφο...

Δραγασάκης: Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά παραμένει σημαντική παρά την τύχη του κόμματος

*Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή - Ως «συνομωσία ενάντια στη...

Μίμης Δομάζος / Πέθανε ο «στρατηγός» που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Θλίψη επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου και στην ομάδα...
Διαφήμιση