Στο εδώλιο 17 πολίτες που υπερασπίστηκαν τα πληγωμένα Άγραφα από τις ανεμογεννήτριες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, απόψε Δευτέρα στις οκτώ και στα δικαστήρια της πόλης αύριο Τρίτη, στις εννέα το πρωί, καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην «Πράσινη» Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα, ως αλληλεγγύη στους 17(!) πολίτες που μπήκαν  στο στόχαστρο της Ασφάλειας Καρδίτσας, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση της 6ης Ιουνίου 2021, στον Τύμπανο των Αγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μαζική μαχητική κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας, με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και Αγραφιώτικων χωριών, αλλά και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου έχουν γίνει οι εργασίες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. 

Όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με παντός τύπου αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες για πολλοστή φορά είχαν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των εταιρειών. Διμοιρίες των ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο και στα δύο σημεία όπου είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Όταν το σώμα της διαδήλωσης έφτασε στο σημείο όπου ο δρόμος είχε αποκλειστεί από κλούβα και δυνάμεις των ΜΑΤ, διεκδίκησε να περάσει τον φραγμό, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επιτεθεί με ξύλο και χημικά. 

Η αστυνομία σε ρόλο security των εταιρειών με τη διαδήλωση στις 6/5/2021 να πνίγεται στα χημικά.

Για αρκετή ώρα γινόταν ρίψη ασφυξιογόνων, ενώ σημαντικός αριθμός διαδηλωτών δέχτηκε χημικά από πολύ κοντινή απόσταση. Για ακόμα μια φορά, το βουνό μετατράπηκε σε αστυνομοκρατούμενο φρούριο και από τις αστυνομικές επιθέσεις απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στον γκρεμό για να αποφύγουν τα χημικά και το ξύλο.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα», 4/8/2021), προκειμένου να «δέσει» η δικογραφία εναντίον των 17, η αστυνομία της Καρδίτσας επιστράτευσε ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook, κατασκευασμένα βίντεο και καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώρισαν πρόσωπα για επίθεση εναντίον τους, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αν και οι 17 που κλήθηκαν για καταθέσεις προέρχονταν από διαφορετικές πόλεις, ενώ τουλάχιστον δύο δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Εκτός του αυριανού δικαστηρίου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχαν βρεθεί ακόμη τέσσερις πολίτες, τον Οκτώβριο του 2022, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Αύγουστο του 2019, έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας που αθωώθηκαν ( «Αθώοι οι 4 για τις κινητοποιήσεις στο δημαρχείο Καρδίτσας», «Εφ.Συν.», 18/10/2022).

Η αφίσα των κινητοποιήσεων σήμερα και αύριο στην Καρδίτσα

«Η καταστολή όσων αμφισβητούν, αντιστέκονται και υψώνουν το ανάστημα είναι δομικό στοιχείο της «ανάπτυξης», “πράσινης” ή όχι, που ευαγγελίζονται το κράτος και οι επενδυτές. Επιβάλλεται βίαια, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη είναι καταστροφική, τόσο για τη φύση όσο και για την κοινωνία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και έπειτα από την επιχείρηση εξαγοράς κατοίκων και συνειδήσεων που προηγήθηκε, τώρα ακολουθεί η επιχείρηση καταστολής, εκφοβισμού και φίμωσης όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται. Κράτος και επενδυτές θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις αντιστάσεις, ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι τα σχέδια τους για τη λεηλασία των Αγράφων και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην «Πράσινη» Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα.

«Από την πρώτη στιγμή, ως συνέλευση τονίζαμε ότι η επιλογή του θεσμικού δρόμου έχει συγκεκριμένα όρια. Ότι μπορεί να κερδηθεί κάποιος χρόνος, αλλά αυτό που θα καθορίσει τη μάχη είναι η μαζική κοινωνική κινητοποίηση. Ας γνωρίζουν όσοι επιβουλεύονται τη μετατροπή των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη ότι η καταστολή δε μας φόβισε και ούτε θα μας φοβίσει. Μας πεισμώνει. Ότι το δίκιο του αγώνα για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία δεν μπορεί να σταματήσει στις ασπίδες των ΜΑΤ». 

«Δύο επιλογές υπάρχουν. Ή θα βρεθούμε στους δρόμους, στο βουνό, στην πόλη και στα χωριά, με ένα σχέδιο ευρύτερης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τα σχέδια κράτους και επενδυτών, με την πλατιά κοινωνική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ή θα δούμε τα βουνά και τα ποτάμια μας να καταστρέφονται προς όφελος της “πράσινης” ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Καλούμε, συνεπώς, κάθε κάτοικο της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών, καθέναν και καθεμία που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής, που νιώθει την αδικία, που βλέπει τη ζωή του και τη φύση να καταστρέφεται, να συμμετέχει στον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων. Αψηφώντας την κρατική βία και τρομοκρατία και αλληλέγγυοι ο ένας δίπλα στον άλλον, αγωνιζόμαστε για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία», καταλήγει η Ανοιχτή Συνέλευση.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση