Στο δρόμο οι φοιτητές ενάντια σε νομοσχέδιο Κεραμέως και πανεπιστημιακή αστυνομία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Όχι» στα σχέδια Κεραμέως για νέο νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ και για την πανεπιστημιακή αστυνομία βροντοφώναξαν σήμερα φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα, μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

«Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Η καταστολή δεν θα περάσει» τόνισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στο κάλεσμά τους. «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο – πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας!» σημείωσαν.

Όπως υπογράμμισαν, ο νόμος για τα ΑΕΙ «απαξιώνει τα πτυχία, υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ διαμορφώνει για τα ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager-επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας (…) που σημαίνει περαιτέρω εμπορευματοποίηση της έρευνας, άνοδο του κόστους σπουδών, υποβάθμιση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας».

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι κατήγγειλαν «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους». Χαρακτήρισαν πρόκληση την «προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης», υπενθυμίζοντας πως η ίδια κράτησε κλειστές τις σχολές επί δύο χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο για να πραγματοποιήσουν Συντονιστικό.

Συλλαλητήριο και συναυλία διοργανώνουν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης επίσης σήμερα στις 19.00 στην Καμάρα.

Πηγή: avgi.gr

(Φωτογραφίες – Βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου)

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση