Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στη Βουλή έφτασε η νομοθετική ρύθμιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη. Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ολόκληρη η τροπολογία αναφέρει:

«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Άρθρο μόνο

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012

Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάταξη για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα, κάνοντας λόγο για εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων. Όπως είπε, είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει, είπε ο πρωθυπουργός, όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. «Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως στον δημόσιο διάλογο Πρόταση Νόμου που θα μπλοκάρει με συνταγματικό τρόπο τη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις βασικές διαφωνίες που έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση εδώ και καιρό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο, ενώ για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και από μερίδα του νομικού κόσμου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, έχει ήδη καταθέσει εδώ και καιρό δική της πρόταση και αναμένεται να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν τη συγκεκριμένη τροπολογία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι περιγράφει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για το «μπλόκο» σε κόμματα με ρατσιστικό και ναζιστικό λόγο.

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει μετωπικά στη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή.

Οι δύο βασικοί πυλώνες τις τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ

  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Αναμένει γνωμοδότηση περί συνταγματικότητας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας «εμαστε θετικοί στο σκοπό της ρύθμισης. Ο νεοναζισμός, ο φασισμός και η ρητορική μίσους νικιούνται στην κοινωνία και στην καθημερινή πολιτική ζώσα πραγματικότητα, όμως πρέπει να έχουμε τα θεσμικά εργαλεία να αποσοβήσουμε την επανάληψη του νοσηρού φαινομένου μετά το 2012», σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μία απαιτητική νομική και πολιτική άσκηση. Η διάταξη να είναι και συνταγματικά και νομικά ανεκτή, αλλά και αποτελεσματική ώστε πράγματι να πετύχουμε το στόχο μας»

«Δεν θα έπρεπε, βέβαια, η Κυβέρνηση να περιμένει να φτάσουμε την παραμονή των εκλογών και να έχει δοθεί στον Χ καταδικασμένο έγκλειστο η δυνατότητα να κάνει δωρεάν προεκλογικό αγώνα μέσα από τον Κορυδαλλό μέσω του YouTube. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η στάθμιση κόστους-οφέλους από την Κυβέρνηση τόσα χρόνια μετά την καταδίκη», πρόσθεσε.

Όχι από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, θα εξετάσει η Ελληνική Λύση

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ τάσσεται κατά της τροπολογίας υπογραμμίζοντας ότι «εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές», ενώ ασκεί κριτική και στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά

Για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές

Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με την ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση.

Αντίστοιχα, με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.

Αντίστοιχα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.

Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει.

Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε τροπολογία, ενώ από την Ελληνική Λύση αναφέρουν ότι θα εξετάσουν την κυβερνητική διάταξη και θα επανέλθουν.

Πηγές: ieidiseis.gr – efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση