Στη Συρία ξεκίνησαν αντκυβερνητικές διαδηλώσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Ρεπορτάζ του Χρήστου Στασινόπουλου –

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης στη διαλυμένη χώρα πιέζει «μη προνομιούχους» πληθυσμούς.

Ενα νέο κεφάλαιο στον αιματοβαμμένο τόμο του εμφυλίου της Συρίας γράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς εδώ και περίπου δύο εβδομάδες σε δύο νότιες περιφέρειες της Συρίας έχουν ξεσπάσει θορυβώδεις και μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μπορεί οι εξελίξεις να περνούν στα ψιλά τα τελευταία χρόνια –τουλάχιστον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης–, όμως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις πόλεις Σουβέιντα (κυρίως) και Ντερά σταδιακά βάζουν τη χώρα στο ραντάρ.

Τελειώνει η ανοχή

Οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ασαντ έχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι σχολιαστές τις θεωρούν συνέχεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2011 που ξέσπασαν στα πλαίσια της Αραβικής Ανοιξης. Το γεγονός ότι και οι δύο περιφέρειες στις οποίες ξέσπασαν διαδηλώσεις είναι σχεδόν από την αρχή της κρίσης στη Συρία υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο (με τα χρόνια ενισχύθηκε με την παρουσία Ρώσων και μαχητών της Χεζμπολάχ), αλλά και το γεγονός πως η πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού (τουλάχιστον στη Σουβέιντα, που είναι και το επίκεντρο των διαδηλώσεων) είναι Δρούζοι αφήνουν την αίσθηση ότι πλέον η κυβέρνηση Ασαντ χάνει την ανοχή και από τμήματα του πληθυσμού τα οποία στο πλαίσιο του εμφύλιου πολέμου και της de facto διάλυσης της εδαφικής ενότητας και κυριαρχίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιούχα.

Την παραπάνω αίσθηση επιτείνει επίσης η αφορμή που ώθησε τις κοινότητες των Δρούζων στους δρόμους των ουσιαστικά ανέγγιχτων από τον πόλεμο πόλεων του νότου. Αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Ασαντ να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών, η οποία ήρθε την ώρα που το νόμισμα της Συρίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Πλέον οι διαδηλωτές δεν εστιάζουν μόνο στο θέμα των τιμών, αλλά στα συνθήματά τους ζητούν (με το βλέμμα κυρίως στη Ρωσία και στο Ιράν, αλλά και στις ΗΠΑ και στην Τουρκία) να επιστρέψει ο έλεγχος των λιμανιών, των αεροδρομίων και μεγάλων εκτάσεων γης στους Σύριους και την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του ΣΑ του ΟΗΕ. Τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στις συριακές πόλεις που συνέχιζαν να απολαμβάνουν μια σχετικά κανονική ζωή βρέθηκαν αντιμέτωπα με συνθήκες κρίσης στο κόστους διαβίωσης.

Πιθανότητα ντόμινο

Η κατάσταση βέβαια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή ήταν μέχρι τώρα, όπως εξάλλου καταδεικνύουν και αντίστοιχες κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει και τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες ήταν όμως λιγότερο μαζικές και πιο βραχύβιες. Η κυβέρνηση Ασαντ προς το παρόν έχει τηρήσει στάση αναμονής, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποτραβηχτεί από τους δρόμους και τα σημεία ελέγχου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αρχές εκτιμούν πως μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα καθιστούσε ακόμη πιθανότερη την εξάπλωσή τους και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Δαμασκού και της Ντέιρ ελ Ζορ. Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές δεν επενέβησαν ούτε όταν τα γραφεία του κόμματος Μπάαθ δέχτηκαν επίθεση από τους διαδηλωτές, ενώ σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών σχετίζεται με το γεγονός πως οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της Συρίας βρίσκονται στα χέρια κουρδικών δυνάμεων.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός συγγραφέας Πολ Όστερ

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών τη Μεγάλη Τρίτη ο Πολ...

Ευρωεκλογές 2024 / Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ – Στο φουλ η προεκλογική εκστρατεία

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Αισιοδοξία επικρατεί στην Κουμουνδούρου για...

Μάχη των «μικρών» για μια θέση στην Ευρωβουλή: Τα σενάρια για τις έδρες

*Του Μιχάλη Χαριάτη - Μάχη για μια θέση στον…...
Διαφήμιση