Στη μετάθεση ευθυνών και στο δόγμα της αποτροπής εμμένει ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το δόγμα της αποτροπής, το οποίο προτάσσει διαρκώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προέβαλε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του για το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της MED9, στη Μάλτα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην «ενεργητική αποτροπή» που ακολουθεί η Ελλάδα στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι αφιερώνει μεγάλη προσπάθεια και πόρους, η οποία έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και ισχυρίστηκε ότι αυτή στέλνει μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα, στους οποίους εστίασε υποκριτικά για πολλοστή φορά, σαν να οφείλοντας σε αυτούς οι ριψοκίνδυνες διαδρομές και όχι στην αντιμεταναστευτική στάση της «Ευρώπης – φρούριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα επιδιώκει παράλληλα τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών και τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες, με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, και όχι όταν υπάρχει κρίση -παρά την κριτική που δέχτηκε τόσο η πρόσφατη συμφωνία της με την Τυνησία όσο και η λήξασα με την γείτονα.

«Κοινή απάντηση» στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν οι ηγέτες της MED9

Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν να υπάρξει μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση. «Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα μιας σημαντικής αύξησης των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απέναντι στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης των μεταναστών, αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες της Med9, στην οποία μετέχουν η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, συνόψισε τη βούληση συνεργασίας των χωρών δηλώνοντας ότι «το ζήτημα θα πρέπει εν κατακλείδι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», με «φερέγγυες και σφαιρικές συνεργασίες με τους εταίρους μας της νότιας Μεσογείου». Συνεργασίες στο πρότυπο εκείνης που επιτεύχθηκε με την Τυνησία, υπό τις πιέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πρακτικές που ακολουθεί αυτή η χώρα του Μαγρέμπ.

Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων διατύπωσαν ένα παρόμοιο μήνυμα. Αρχής γενομένης από την πρωθυπουργό της Ιταλίας. «Αν δεν υπάρξουν δομικές λύσεις, όλος ο κόσμος θα παρασυρθεί από αυτό το πρόβλημα», είπε η Μελόνι, καταγγέλλοντας την «τύφλωση» εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές.

Αυτή η «έκτακτη κατάσταση» απαιτεί «σαφέστατα, μια ευρωπαϊκή, κοινή απάντηση και μας οδηγεί όλους να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ιταλία», σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση του Παρισιού με τη Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι Μακρόν και Μελόνι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Ρώμη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση, όπως ανακοίνωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Στο περιθώριο της Med9 οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συζήτησαν την εφαρμογή ενός «σχεδίου δέκα σημείων» το οποίο είχε παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να στηριχθεί η Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κρίση, με αφορμή το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Λόγω της κακοκαιρίας, οι αφίξεις σταμάτησαν για μία εβδομάδα, όμως ξανάρχισαν από σήμερα.

Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου τουλάχιστον 990 άνθρωποι ναυάγησαν στην κεντρική Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία ή, σε μικρότερο βαθμό, στη Μάλτα, προερχόμενοι από τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία ή τη Λιβύη, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της Unicef που προειδοποιεί ότι η θάλασσα αυτή μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για τα παιδιά και το μέλλον τους». Περίπου 11.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι επιχείρησαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλαδή 60% περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανέφερε επίσης αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Εμπαιγμός της Δόμνας Μιχαηλίδου στους εργαζόμενους – Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Σε μία προκλητική ανακοίνωση για τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ, προχώρησε...

Μητσοτάκης – Κασσελάκης: Πίνατ, Φάρλι και TikTok, σοβαρότητα μηδέν…….

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μετρ του είδους, δηλαδή της...

Νίκος Παρασκευόπουλος για τον ΟΗΕ: Από την αποδυνάμωση στην αναβάθμιση

*Γράφει ο Νίκος Παρασκευόπουλος - Θυμόμαστε απλοποιώντας: Μετά την...

Τέμπη: Δίωξη της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας σε τρείς επιχειρηματίες για «εγκληματικό σχεδιασμό»

Τρεις πανίσχυροι επιχειρηματίες και επικεφαλής των εταιρειών Άκτωρ και Alstom, διώκονται από την...
Διαφήμιση