Στη δημοσιότητα το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις και Frontex

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αποκαλυπτική έρευνα του Der Spiegel ήρθε στο φως το μεσημέρι της Πέμπτης αναφορικά με τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος στην ελληνική επικράτεια και την εμπλοκή της Frontex σε αυτό.

Η έρευνα ήρθε να συμπληρώσει τα στοιχεία της προηγούμενης κοινής διεθνούς βεληνεκούς έρευνας στην οποία γινόταν λόγος για συνεργασία των ελληνικών αστυνομικών αρχών και των διακινητών.

Στην μελέτη αποδεικνύεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή διαπράττει συστηματικά επαναπροωθήσεις για τις οποίες η Frontex γνώριζε τα πάντα και λειτουργούσε συγκαλύπτωντας τις εγκληματικές ενέργειες συστηματικών απαγωγών και εξαφανίσεων, ζωών που για τα μάτια των ευρωπαϊκών και ελληνικών θεσμών μάλλον δεν αξίζει να σωθούν.

«Αντί να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις, ο Leggeri και οι άνθρωποί του που καλύπτονται για την Ελλάδα, είπαν κατάφωρα ψέματα στο κοινοβούλιο της ΕΕ και απέκρυψαν το γεγονός ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί τις επαναπροωθήσεις με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπάρχουν αμέτρητα πετράδια στην έκθεση, που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί για τους Ευρωπαίους να δουν πώς ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος, οπλισμένος, ταχέως αναπτυσσόμενος οργανισμός τους της ΕΕ διοικούνταν από μια καμπάλα που περιφρονούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει ο ερευνητής δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ελληνική ακτοφυλακή «έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των επιβατών», σημείωσαν αξιωματούχοι αναφερόμενοι σε περιστατικό από τον Αύγουστο του 2020, όπως αναφέρεται στην έρευνα.  «Μια λέμβος μεταναστών καταγράφηκε να ρυμουλκείται προς τα τουρκικά ύδατα από ένα εναέριο περιουσιακό στοιχείο του Frontex», υπογραμμίζεται.

Στην έρευνα περιγράφεται ο ρόλος που επιτελούσαν τόσο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και έλληνες θεσμικοί εκπρόσωποι.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση