ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος της ΝΔ για μη ενημέρωση όσων παρακολουθούνται – Ενημερώστε τον Ανδρουλάκη άμεσα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ράπισμα στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει νέα κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναπέμπει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Την παραπάνω απόφαση γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερμηνεύοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο, ο οποίος είχε ψηφιστεί μετά την καταγγελία του Θανάση Κουκάκη και στερούσε από τα θύματα παρακολούθησης την δυνατότητα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και κάλεσε τον πρόεδρο της Αρχής να γνωστοποιήσει την εισαγγελική διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συλλεγεί.

Ο κ. Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή έκανε λόγο για ιστορική μέρα, τονίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» να φτιαχτεί αντισυνταγματικός νόμος με στόχο να καλύψει τις πομπές του ίδιου και του κ. Δημητριάδη».

Έκανε λόγο επίσης για την πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου με την οποία ηττώνται και όσοι από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν συκοφαντίες, που «είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε πως ο ίδιος εγκαλούνταν από κυβερνητικά στελέχη, γιατί δεν ήθελε να ενημερωθεί προφορικά από τον κ. Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι κάτι φοβάται, θέλοντας να εμφανίσουν το θύμα ως θύτη.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει μια χώρα διαφάνειας και αντάξια στις προσδοκίες ενός ευρωπαϊκού κράτος αλλά «πάντα κάποιος είναι στο απυρόβλητο».

«Όποιος κινείται θεσμικά δεν είναι ευάλωτος αλλά ισχυρός» πρόσθεσε σημειώνοντας πως «ο λαός μας διψά για Δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία».

Ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί τη Δεύτερα με τον πρόεδρο της Αρχής, ο οποίος θα «τον ενημερώσει άμεσα, θεσμικά και νόμιμα, όπως έπρεπε από την αρχή».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

«Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021, τον οποίο εμείς αλλάξαμε το 2022» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» κρίνοντας βιαστική την ανακοίνωση- αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη.

Κυβερνητικές πηγές τα εξής επεσήμαναν πως η αίτηση του Ν. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ υποστηρίζοντας τα εξής:

  • «1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.
  • 2. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεώτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.
  • 3. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Άρχισε το «ξήλωμα» του παρακράτους της Ν.Δ.

Το θέμα καυτηρίασε η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «κόλαφο» για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόφαση, που «κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του».

«Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει πλέον το λόγο. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της» σχολιάζει, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, απαντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία» καταλήγει.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να του γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, «η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας».

Αυτός «δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Άρα, η προσβαλλόμενη πράξη είναι «μη νόμιμη» και «ο νεώτερος ν. 5002/2022 δεν είναι εφαρμοστέος σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίησης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του ληφθέντος υπό προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς

»Τούτο δε διότι με τον νεώτερο αυτό νόμο εισήχθη ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως την γνωστοποίηση της άρσης του»

«Το καθεστώς αυτό αποτελεί ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του οποίου προσιδιάζουν στις αιτήσεις άρσης του απορρήτου που υποβάλλονται δυνάμει του διατάξεών του, προκειμένου να διεκπεραιωθούν κατά τις ειδικές ρυθμίσεις του και τις εγγυήσεις που το ίδιο θεσπίζει» σημειώνεται.

Τέλος, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του, αιτιολογείται νομίμως, ο δε περί του αντιθέτου λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει και...

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...
Διαφήμιση