Σταϊκούρας και Σκρέκας έβαλαν σφραγίδα στο μεθοδευμένο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αφού σπιλώθηκε και απαξιώθηκε ως “βάρος” για τον φορολογούμενο πολίτη η ΛΑΡΚΟ παραδίδεται τώρα ελεύθερη χρεών και χωρίς εργαζομένους “βαρίδια” στα χέρια της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS.

Στα χέρια της κοινοπραξίας  περνά η τύχη της ΛΑΡΚΟ και συγκεκριμένα του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας και των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS είναι ο κ. Περιστέρης που τυχαίνει να είναι πεθερός του υπουργού επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. 

Σαν “έτοιμα από καιρό”, τα στελέχη της Κυβέρνησης αφού ψήφισαν την προκλητική τροπολογία του Φεβρουαρίου του 2020, μείωσαν μισθούς, απέλυσαν εργαζόμενους, έπαυσαν τη λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, απαξίωσαν οτιδήποτε αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ, σήμερα παραδίδουν την εταιρεία στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι ευτελούς τιμήματος.

Το (ευτελές) αντίτιμο της είναι ο ορισμός της σκανδαλώδους εκποίησης: 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 4 ημερών παραγωγής, για τα μοναδικά μεταλλεύματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, για 1 εκατ. στρέμματα, 2 εκατ. τόνους νικελίου αξίας 60 δισ. ευρώ, για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, τον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, τις εγκαταστάσεις, τους 2 οικισμούς κ.α.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος (2/2/23), και οι δύο διεθνείς ανοιχτοί διαγωνισμοί διεξήχθησαν με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή των διαγωνισμών και για την ανάκτηση των μη συμβατών με το Ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήδη διανύεται το δεύτερο εξάμηνο υποχρέωσης καταβολής από την Ελληνική Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματικής ποινής ύψους €4,4 εκατ. (ανά εξάμηνο καθυστέρησης), καθώς και κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους €5,5 εκατ., περί μη συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.

«Σε μια ιστορική φάση, που η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία των μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στις ζωές μας, ενώ την ίδια στιγμή οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης, απλά αναρωτιόμαστε: Για ποιους λόγους συντελέστηκε η επί σειρά ετών τακτική απαξίωσης της εταιρείας; Ποιους εξυπηρετεί η άρον άρον πώληση έναντι πινακίου φακής της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας της Ε.Ε., η οποία παράγει νικέλιο;», τα ερωτήματα που έθεσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δρομολογημένο το ξεπούλημα

Η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία που απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους έφτασε εξαιτίας της κακοδιαχείρισης να έχει χρέη κοντά στα 600 εκ. ευρώ. Αφού σπιλώθηκε και απαξιώθηκε ως “βάρος” για τον φορολογούμενο πολίτη η ΛΑΡΚΟ παραδίδεται τώρα ελεύθερη χρεών και χωρίς εργαζομένους “βαρίδια”. Χρέη σε Τράπεζες, στη ΔΕΗ, στο Δημόσιο,  «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις και τα συνακόλουθα πρόστιμα όλα σβήνουν.

Από το 2012 και μετά τα χρέη της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την πώλησή της σε ιδιώτη – επενδυτή.  Οι αγώνες των εργαζομένων, το πολιτικό κόστος και η κυβερνητική αλλαγή το 2015 δεν το επέτρεψαν. Σε σκληρούς μνημονιακούς καιρούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, παρά την χαμηλή τιμή του νικελίου. Όλοι οι εργαζόμενοι παρέμειναν στις θέσεις τους και διατήρησαν ακέραιους τους μισθούς τους ενώ έγινε ειδική ρύθμιση με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος.

Το 2019 μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έβαλε αμέσως πάλι μπροστά το σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ.  Αφού ψήφισαν την προκλητική τροπολογία του Φεβρουαρίου 2020 ύστερα από τρία  και πλέον χρόνια ειδικής διαχείρισης, ύστερα από περικοπές μισθών και δώρων, ύστερα από την ομαδική απόλυσή μας στις τον Αύγουστο 2022, ύστερα από την απαξίωση οτιδήποτε αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ, ύστερα από το σταμάτημα της ίδιας της λειτουργίας του εργοστασίου  στις 25 Γενάρη του 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε τη ΛΑΡΚΟ έναντι πινακίου φακής ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν παράταση 5,5 μηνών έως τις 15 Ιουλίου ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες.

Σε μια περίοδο που το νικέλιο γίνεται χρυσάφι, που η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας, που οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει και ξεπουλάει τη μεγαλύτερη μεταλλευτική επιχείρηση παραγωγής νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κι όμως, πανηγυρίζουν

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του ξεπουλήματος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Μετά από μεθοδική και εντατική προσπάθεια των συναρμόδιων Υπουργείων, του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας, εν μέσω ενός ρευστού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ και η ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας. Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δίνουμε μια ανάσα ζωής σε μια από τις σημαντικότερες μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Έτσι, συνεχίζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και επιβεβαιώνεται η πολιτική μας επιλογή, που είναι να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Η παραγωγή νικελίου, ενός υλικού που, πέρα από την παραδοσιακή του χρήση, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, υποδηλώνει τον στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων κι εξοπλισμού που στις επόμενες δεκαετίες θα είναι άκρως απαραίτητα για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο».

«Σε αγωνιστική ετοιμότητα» οι εργαζόμενοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί από τη πλευρά του τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καταγγέλλοντας ως «σκάνδαλο και ορισμό της ξεφτίλας το αντίτιμο στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης» και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και του δεδουλευμένου μόχθου που τους οφείλεται.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των δύο διαγωνισμών εκποίησης και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τις 15 Ιουλίου 2023, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού και της αναμονής της προεκλογικής περιόδου που καλλιεργεί η κυβέρνηση και δηλώνει την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον ξέρουν στην κυβέρνηση τα σχέδια των επενδυτών, έχουν συναποφασίσει μαζί τους για τον τρόπο παράδοσης – παραλαβής, γιατί άραγε κρύβονται;».

Αναδεικνύει ακόμα ότι «τα τελευταία 3 χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την απώλεια παραγωγής για την πλήρη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, κεφάλαια που θα μπορούσαν να την έχουν εκσυγχρονίσει και αναπτύξει εξασφαλίζοντας την εργασία μας, τα δικαιώματά μας, ανοίγοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Πετσόκοψαν τους μισθούς και τα δικαιώματα, παρέσυραν στην οικονομική εξαθλίωση, μαζί με εμάς, τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Το Σωματείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση για συνάντηση και ενημέρωση των εργαζομένων, θα επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο το επόμενο 15ήμερο για το σύνολο των προβλημάτων και άμεσα θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, για να μην τους πιάσει η κυβέρνηση «στον ύπνο».

«Ή η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει μέσα από μία ενιαία λειτουργία, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία, στα πόστα μας και στα σπίτια μας, ή θα μας βρουν απέναντί τους», καταλήγει.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...
Διαφήμιση