Χρήστος Σπίρτζης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Συνέντευξη στον Δημήτρη Τερζή –

«Καμπανάκι» εγρήγορσης ενόψει των ευρωεκλογών χτυπάει ο Χρήστος Σπίρτζης, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για το κόμμα του αναφέρει ότι πρέπει να αφήσει πίσω τους μικροκομματικούς τακτικισμούς και να δώσει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα στην κοινωνία, ενώ σχολιάζοντας τη διάσπαση, σημειώνει πως «οφείλαμε να προσπαθήσουμε να μη γίνει». Δηλώνει πως αισθάνεται δικαιωμένος -αν και δεν θα το ήθελε να συμβεί- με την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή το καλοκαίρι και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ήττα στις βουλευτικές εκλογές έχει βαθύτερα αίτια, σημειώνοντας πως «το σχέδιο της συντήρησης υλοποιείται».

 Ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις ευρωεκλογές, θα είναι μια ήττα «κοινωνική». Θα ήθελα να μου το σχολιάσετε αυτό, επειδή θυμάμαι να αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογούσε και να παραιτείστε από την Π.Γ. του κόμματος, λίγο καιρό μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Κύριε Τερζή, στις τελευταίες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις υπέστησαν μια στρατηγική ήττα. Η κοινωνία, οι πολίτες επιλέγουν και ψηφίζουν. Τα κόμματα και οι παρατάξεις διακηρύσσουν τις ιδέες τους, καταθέτουν το πρόγραμμά τους και την πρόταση διακυβέρνησης, παρουσιάζουν την ομάδα ανθρώπων που θα τα υλοποιήσει και είτε επικρατούν και κερδίζουν είτε χάνουν. Και εμείς χάσαμε. Και το «εμείς» δυστυχώς δεν περιλαμβάνει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Περιλαμβάνει όλο το φάσμα του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Ακόμη και αριθμητικά η άθροιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακόμη και του ΚΚΕ δεν προσεγγίζουν το ποσοστό της Ν.Δ. και των κομμάτων της συντήρησης.

Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Να υπενθυμίσω ότι από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019, στελέχη της και ο κ. Μητσοτάκης διακήρυτταν την ύπαρξη σχεδίου και τον στόχο τους να μη μας κερδίσουν γι’ αυτά που κάναμε αλλά γι’ αυτά που πιστεύουμε. Το σχέδιο της συντήρησης υλοποιείται. Η τελευταία φάση του είναι η μετακίνηση του πολιτικού διπόλου μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, μεταξύ προόδου και συντήρησης στο στενό πλαίσιο των διαφορετικών εκδοχών της συντήρησης. Είναι η ίδια πολιτική εξέλιξη που συντελέστηκε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επομένως, αν δεν βάλουμε στη μάχη των ευρωεκλογών τα κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη και τη χώρα μας, αν δεν δώσουμε πειστικές απαντήσεις, αν οι θέσεις μας δεν πείσουν τον ελληνικό λαό, αν τα πρόσωπα που επιλεγούν για την πρώτη γραμμή της μάχης δεν πείσουν, θα χάσουν τα προοδευτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όσοι έχουν την ευθύνη της μάχης των ευρωεκλογών, με απόφαση της κοινωνίας.

 Τι μπορεί να γίνει ώστε να μην επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τις επιπτώσεις από τις κυρίαρχες πολιτικές των συντηρητικών δυνάμεων και της Ν.Δ. τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες δεκαετίες και να μη μείνουν εκεί. Να ενημερώσουν τους πολίτες γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να γίνει ένα έργο υποδομής, ένας δρόμος, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που η Δεξιά και τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών έθεσαν και ποιες οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην ασφάλεια των πολιτών. Να ενημερώσουν με ποιες αποφάσεις των συντηρητικών δυνάμεων αποφασίστηκε η αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής και οι επιπτώσεις της σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε μια άλλη Ευρώπη και ένα σύγχρονο σύνολο θέσεων, που δεν θα συνεχίσει να αφήνει την Ευρώπη να σέρνεται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, χωρίς σχέδιο και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου το ποσοστό που μας αναλογεί στο σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και το πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί στις επιχειρήσεις η λειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η διαφορετική φορολόγηση, το διαφορετικό επίπεδο των μισθών και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Να επαναφέρουμε ως κύριο αίτημα της Ελλάδας και του Νότου τη σύγκλιση των οικονομιών και των ευρωπαϊκών κοινωνιών και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Να δώσουμε συγκεκριμένες θέσεις για την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, των αμυντικών δαπανών, της περιβαλλοντικής πολιτικής, της ενεργειακής επάρκειας. Οι ευρωεκλογές για τη χώρα αλλά και για τις κυρίαρχες πολιτικές που θα ακολουθηθούν είναι σε πολλά ζητήματα πιο σημαντικές και από τις εθνικές εκλογές.

 Τώρα που έχει περάσει αρκετό διάστημα, αισθάνεστε δικαιωμένος ή όχι για εκείνη την απόφασή σας να παραιτηθείτε;

Μετά τη στρατηγική ήττα, πρότεινα, μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, να πάμε σε συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να εκλεγούν άμεσα νέα όργανα από την Κεντρική Επιτροπή. Κατά τη γνώμη μου, όφειλαν όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογούσε και να παραιτηθούν, δίνοντας τη δυνατότητα στην Κ.Ε. και στα μέλη του κόμματος να δώσουν νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με εκλογή νέων οργάνων, κυρίως όμως μέσα από μια πολιτική συνεδριακή διαδικασία για την αναζήτηση του τι έφταιξε, τι δεν κάναμε σωστά, ποιοι και σε τι έσφαλαν και κυρίως ποιο το νέο πολιτικό σχέδιο, οι θέσεις μας και η τακτική μας.

Οφειλαν να παραιτηθούν, έστω και ως δείγμα ευθιξίας μετά τη στρατηγική ήττα, για τη συμμετοχή τους στα όργανα του κόμματος. Αυτές οι προτάσεις θεωρούνται αυτονόητες για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα. Από όλους όσους έφυγαν και από πολλούς που είμαστε μαζί επικράτησαν λογικές τακτικισμού, ομαδικών και προσωπικών στρατηγικών, που οδήγησαν σε μια απολίτικη διαδικασία εκλογής προέδρου, που διαίρεσε το κόμμα από τη βάση ώς την κορυφή του πολιτικού μας φορέα. Από τα γεγονότα που ακολούθησαν αισθάνομαι δικαιωμένος και για όσα πρότεινα και για την παραίτησή μου, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην αισθανόμουν δικαιωμένος.

 Ολο αυτό το διάστημα απείχατε από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι η διάσπαση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Απείχα από τις εσωκομματικές μη πολιτικές διαδικασίες και πρακτικές. Δεν απείχα λεπτό από την πολιτική, την υπεράσπιση των αναγκών των συμπολιτών μου της Ανατολικής Αττικής και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στις άδικες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζω αν θα είχε αποφευχθεί, αλλά οφείλαμε να προσπαθήσουμε να μη γίνει. Τέτοιες προσπάθειες σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ή ακόμη και ανοχής, ακόμη και οι διασπάσεις οφείλουν να γίνονται μέσα από πολιτικό διάλογο και θεσμικές διαδικασίες. Δηλαδή μέσα από τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου. Σήμερα το μόνο που έχει μείνει είναι μια διάσπαση που στο επίκεντρό της έχει ποιος εκλέχτηκε πρόεδρος, σε μια διαδικασία που έλαβε οπαδικά χαρακτηριστικά, στον αντίποδα του πολιτικού διαλόγου.

 Οσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκαν ως «υπονομευτές», «βαρίδια», «αποστάτες». Συμφωνείτε με αυτούς τους χαρακτηρισμούς;

Διαφωνώ και με αυτούς τους χαρακτηρισμούς και με όσους ακραίους και προσβλητικούς επίσης διατυπώθηκαν από την άλλη πλευρά, για πράκτορες, βαλτούς και πολλά άλλα. Ακόμη κι αν κάποιοι πίστευαν τον όποιον αντίστοιχο χαρακτηρισμό ακούσαμε, από όλες τις πλευρές, όφειλαν να μην τον διατυπώσουν και σίγουρα να μην τον διατυπώσουν δημόσια. Οχι για να κρύψουν τις θέσεις τους ή τα αισθήματά τους αλλά για να σεβαστούν τον κόσμο που μας στήριξε.

 Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην έχει σαφές πολιτικό στίγμα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί και τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων. Ισχύει αυτό και αν ναι, τι πρέπει να γίνει;

Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία, η μεταφορά μεγάλου μέρους της παγκόσμιας παραγωγής στην Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολής, η επιτάχυνση των εξελίξεων λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, οι τεράστιες εξελίξεις στην τεχνολογία και οι συνέπειές τους στην παραγωγή, στις κοινωνικές διεργασίες, στον τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου σε κάθε γωνιά της Γης δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς από τις προοδευτικές δυνάμεις και δεν έχουν δοθεί εκείνες οι απαντήσεις που θα αφυπνίσουν τους πολίτες, θα εμπνεύσουν, θα απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα και στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα η δεξιά αντίληψη έχει επικρατήσει, μαζί με την ιδιώτευση, τον ατομισμό, το καταναλωτικό πρότυπο, την υποχώρηση πάγιων αρχών και αξιών των προοδευτικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε αυτή τη μάχη ιδεών και πολιτικών θέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να δώσει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Οφείλει επίσης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγκλιση, τη συνεργασία, τη συμπόρευση και την -κατά το δυνατόν- ενιαία έκφραση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Στη συγκρότηση μιας δημοκρατικής, προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αντιμετωπίσει την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς και θα μετασχηματιστεί σε πολιτική πλειοψηφία για τη συγκρότηση του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος και της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Επομένως, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι μικροκομματικοί τακτικισμοί και οι αντιλήψεις που οδηγούν σε πολυκερματισμό τον προοδευτικό κόσμο. Να ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε νέες πολιτικές δυναμικές, μέσα από την υπέρβαση δογματικών αντιλήψεων και παγιωμένων σχημάτων.

 Οδεύετε σε ένα συνέδριο και όπως φαίνεται, παρά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και των «6 συν 6», εξακολουθούν να υπάρχουν εσωκομματικές γκρίνιες. Πρόσφατα, διαρροές και κείμενα σε διάφορους ιστότοπους παρουσίαζαν το όνομά σας παρέα με του Νίκου Παππά, αναφέροντας ότι «ελέγχετε το κόμμα». Τι απαντάτε σε αυτά;

Χαμογελάω.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Νετανιάχου εισβάλλει στην “πόλη των παιδιών”

*Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης - Η Γάζα έχει έκταση...

Στέφανος Δημητρίου – Συνέντευξη: «Η πολιτική διέρχεται βαθιά κρίση αξιοπιστίας»

*Συνέντευξη στους Ιωάννα Δρόσου και Παύλου Κλαυδιανού - Ο...

Ακρίβεια: 6 στους 10 Έλληνες “μόλις τα βγάζουν πέρα” (Έρευνα ΙΟΒΕ)

Αύξηση της δυσκολίας στην κάλυψη βασικών αναγκών και απαισιοδοξία...
Διαφήμιση