Σουδάν: Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από το νέο εμφύλιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν, πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, τόνισε χθες Τετάρτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Έπειτα από δεκαέξι εβδομάδες ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα και εκτός συνόρων, σε γειτονικά κράτη», ενημέρωσε η Κλέμεντιν Νκουέτα-Σαλάμι, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής.

«Πολλοί από όσους έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των εχθροπραξιών αδυνατούν –και σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίζονται εσκεμμένα– να αναζητήσουν ασφάλεια αλλού», τόνισε η κυρία Νκουέτα-Σαλάμι. «Κι όσοι καταφέρνουν να ξεφύγουν αντιμετωπίζουν άλλους κινδύνους: κακοποιήσεις, κλοπές, παρενοχλήσεις στο ταξίδι για να φθάσουν σε πιο ασφαλείς περιοχές».

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ίντεμ Γουοσούρνου, η διευθύντρια επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), υπογράμμισε ότι 1,4 εκατ. Σουδανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες, από την 23η Ιουνίου.

«Η κάθοδος του Σουδάν στην πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή» συνεχίζεται, τόνισε η κυρία Γουοσούρνου, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος του Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και συντονιστή των προσπαθειών αρωγής του οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αξιωματούχος θύμισε πως το 80% των νοσοκομείων στη χώρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ότι 14 εκατομμύρια παιδιά –ή αλλιώς τα μισά από τα παιδιά στο Σουδάν– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED.

Οι δυο στρατηγοί είχαν προχωρήσει μαζί στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που έκλεισε τη σύντομη δημοκρατική παρένθεση στο Σουδάν, προτού μετατραπούν σε εχθρούς.

Καθώς οι μεσολαβητικές προσπάθειες να μοιάζουν να πέφτουν σε τοίχο, οι μάχες συνεχίζονται και επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τα περίχωρά της και στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), που είχε ήδη αιματοκυλιστεί από εμφύλιο πόλεμο τα χρόνια του 2000.

Οι αντιμαχόμενοι διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κράτος των περίπου 46 εκατομμυρίων κατοίκων κι υπάρχει ήδη βουνό καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου.

Persona non grata ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ

Το Γαλλικό Πρακτορείο από την πλευρά του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Τετάρτη το Σουδάν πως «απείλησε» τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έδιωχνε την αποστολή τους από τη χώρα αν ο ειδικός επιτετραμμένος τους, που αποτελεί κόκκινο πανί για το στρατιωτικό καθεστώς στο Χαρτούμ, εκφραζόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσον αφορά τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, στηλίτευσε την απουσία του Φόλκερ Πέρτες, του γερμανού διπλωμάτη που είναι επικεφαλής της ολοκληρωμένης αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στη μετάβαση στο Σουδάν (UNITAMS στα αγγλικά, MINUATS στα γαλλικά).

«Η σουδανική κυβέρνηση προειδοποίησε πως εάν ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, θα προχωρούσε στον τερματισμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν», κατήγγειλε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα, παρόντος του σουδανού ομολόγου της, του Αλ Χαρίθ Ιντρίς αλ Χαρίθ Μοχάμεντ.

«Είναι απαράδεκτο!», εξεμάνη η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο σουδανός πρεσβευτής το διέψευσε: «Η σουδανική αποστολή [στον ΟΗΕ] δεν έστειλε καμιά απειλητική επιστολή (…) πως θα μποϊκοτάρουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε μεταξύ άλλων.

Η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε όμως την κατηγορία αργότερα, απευθυνόμενη στον Τύπο.

«Μας είχαν γνωστοποιήσει ότι ο Φόλκερ (Πέρτες) θα ενημέρωνε το Συμβούλιο. Το πρωί όμως το όνομά του αποσύρθηκε. Και εξ όσων αντιληφθήκαμε η σουδανική κυβέρνηση απείλησε να διώξει από το Σουδάν την UNITAMS αν μιλούσε στο Συμβούλιο», επέμεινε, καταδικάζοντας τη «σκανδαλώδη» ενέργεια αυτή εναντίον του ΟΗΕ.

Ήταν η βοηθός του ΓΓ που είναι αρμόδια για την Αφρική, η Μάρθα Άμα Πόμπι, αυτή που παρουσίασε την κατάσταση όσον αφορά το Σουδάν, όπου ο πόλεμος έχει «τεράστιες συνέπειες για τη χώρα και τον πληθυσμό, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με αφάνταστα δεινά».

Κατήγγειλε τη «σεξουαλική βία ευρείας κλίμακας» και ότι «παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν μετατραπεί σε θύματα ή έχουν στρατολογηθεί» για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες.

Τον Ιούνιο, ο κ. Πέρτες κατήγγειλε πως πιθανόν διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ και το Χαρτούμ τον ανακήρυξε persona non grata, κατηγορώντας τον για μεροληψία.

«Συνεχίζει να είναι ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα» Αντόνιο Γκουτέρες, αντέτεινε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την καταγγελία της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: AP PHOTOS

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση