Σουδάν: Έκκληση της Unesco για εκατοντάδες και χιλιάδες τραυματισμένα παιδιά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου γα τον «τρομακτικά» σημαντικό αριθμό των παιδιών θυμάτων του πολέμου στο Σουδάν, αναφερόμενη σε τοπικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επτά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται κάθε ώρα στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα.

«Όπως φοβόμαστε και είχαμε προβλέψει, η κατάσταση στο Σουδάν έχει γίνει μοιραία για έναν τρομακτικά σημαντικό αριθμό παιδιών», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών Unicef, ο Τζέιμς Έλντερ, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Όπως είπε, η υπηρεσία έχει λάβει πληροφορίες από ιδρύματα υγείας στο Χαρτούμ και στην περιοχή του Νταρφούρ, σύμφωνα με τις οποίες 190 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 1.700 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των έντεκα πρώτων ημερών της σύγκρουσης, που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη επαληθευθεί από τον ΟΗΕ με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο αριθμός αυτός δεν καταγράφει ωστόσο παρά μόνο τα παιδιά τη φροντίδα των οποίων είχαν αναλάβει αυτά τα ιδρύματα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή».

Από τις 15 Απριλίου, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, στη σύγκρουση, στην οποία αντιπαρατίθενται ο επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Διαδοχικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δεν έχουν τηρηθεί και οι βομβαρδισμοί και οι ανταλλαγές πυρών εξακολουθούσαν να συγκλονίζουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ σήμερα για 21η ημέρα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της Unicef, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας έχουν χαθεί ως παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης στο Σουδάν.

«Ένας αριθμός εγκαταστάσεων ψυχρής αλυσίδας έχουν υποστεί λεηλασίες, ζημιές και καταστροφές, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας στο Νότιο Νταρφούρ», ανέφερε η Χέιζελ Ντε Βετ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της Unicef, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters.

Η υπηρεσία βρισκόταν στο μέσο μιας σειράς εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο Σουδάν έπειτα από μια έξαρση της ασθένειας στα τέλη του 2022.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Ποιες είναι οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Παρά την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από 139 χώρες...

Κυπελλούχος Ελλάδας 2023-24 ο Παναθηναϊκός με νίκη 1-0 επί του Άρη (highlights)

Το χρυσό γκολ –που έστεψε τον Παναθηναϊκό κυπελλούχο για...
Διαφήμιση