Σκάνδαλο υποκλοπών: Γεννά διεθνή διασυρμό η συμφωνία-κουκούλωμα Μητσοτάκη και Βελόπουλου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Σαββόπουλου –

Ο κλοιός του σκανδάλου των υποκλοπών σφίγγει ξανά γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. H κατάθεση του επικεφαλής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου διέσυρε διεθνώς το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη. Η διαδικασία, άλλωστε, μεταδιδόταν διαδικτυακά, με αποτέλεσμα οι επιτελικές μεθοδεύσεις και πράξεις παραβίασης του Κράτους Δικαίου να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κεντρώο, φιλελεύθερο προσωπείο του πρωθυπουργού καταρρίπτεται για πολλοστή φορά στην καρδιά της Ε.Ε., ενώ το σιωπητήριο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ σε σχέση με την κατάθεση Ράμμου στηλιτεύτηκε από τους χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Η θέση 107 της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου φάνταζε ιδιαίτερα κολακευτική προχθές…

Καταγγελία Ράμμου για τη λαθροχειρία στη Βουλή

Ο Χ. Ράμμος στηλίτευσε το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη το μόνο που έχει κάνει εδώ και 18 μήνες είναι να διώκει μέλη της ΑΔΑΕ που απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Έδωσε έμφαση και στο πρόσφατο «ταγκό» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Ελληνική Λύση για την αλλαγή-πακέτο στις συνθέσεις δύο Ανεξάρτητων Αρχών (ΑΔΑΕ και ΕΣΡ) που πιστοποίησε τη λειτουργικότητα των υπόγειων διαδρομών που συνδέουν τη Ν.Δ. με τα ακριανά δωμάτια της δεξιάς πολυκατοικίας. Με αφορμή τη συμφωνία Μητσοτάκη-Βελόπουλου έκανε λόγο για παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ που προστατεύεται από το σύνταγμα, ενώ έψεξε για τη λαθροχειρία που συντελέστηκε αναφορικά με την «αριθμητική» στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Στις 25 Σεπτεμβρίου η Βουλή αντικατέστησε τρία από τα επτά μέλη της ΑΔΑΕ και η αντικατάσταση έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έπειτα από αδράνεια 18 μηνών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Η πλειοψηφία μάλιστα ήταν 16 από 27 ψήφους, κάτω από τα προβλεπόμενα τρία πέμπτα. Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε με φοβερή βιασύνη, κάτι που δείχνει ότι η αντικατάσταση σχετίζεται ίσως με συγκεκριμένα γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για αφαίρεση της δικογραφίας από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, ο Χ. Ράμμος είπε ότι προτίθεται να εμπιστευτεί την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σιγή ιχθύος για την παρακολούθηση Βλάχου με Predator

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση που αναδιατύπωσε προχθές ο Παύλος Μαρινάκης, απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, απέφυγε να σχολιάσει και το δημοσίευμα του Inside Story ότι μεταξύ των τουλάχιστον 88 προσώπων που εντόπισε η ΑΔΑΕ να παρακολουθούνται από το Predator ήταν και η εισαγγελέας που υπέγραφε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων αποτελεί ένα διαρκές αγκάθι για την κυβέρνηση, καθώς στο σχετικό κάδρο περιλαμβάνεται το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 41%, που απέσπασε η Ν.Δ. στις εθνικές κάλπες του Ιουνίου, είχε μετατραπεί και σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» από στελέχη της όταν -σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις- δέχονταν ερωτήσεις για το πολύκροτο σκάνδαλο.

Success story με ψαλίδισμα πραγματικών μισθών 6,8%

Το κυβερνητικό επιτελείο, στην παρούσα φάση, επιχειρεί να διαμορφώσει τις συνθήκες επικοινωνιακής διαφυγής από το σκάνδαλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι ένοικοι του Μαξίμου «μακιγιάρουν» σε καθημερινή βάση την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της καθημερινότητας παραβλέποντας την αχαλίνωτη αύξηση των τιμών. Το κυβερνητικό success story έχει ως εξής: η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα -κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα- πως η υψηλή αναμενόμενη κερδοφορία που εμφανίζει η Ελλάδα ως οικονομία και ο υψηλός βαθμός πολιτικής σταθερότητας καθιστούν την οικονομία μας έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για επενδυτές. Ανέφερε δε ότι και οι σημαντικοί πόροι που λαμβάνει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του κύριου στόχου της κυβέρνησης, ο οποίος είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών που προέρχονται από την ανάπτυξη.

Τα επίσημα στοιχεία καταρρίπτουν, ωστόσο, το κυβερνητικό αφήγημα. Τη γαλάζια τετραετία (2019-2023) η χώρα μας βρίσκεται μόλις στη 18η θέση σε επίπεδο Ε.Ε. ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας, ενώ οι πραγματικοί μισθοί ψαλιδίστηκαν κατά 6,8% το 2022, όπως καταγράφει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν. Από το Μαξίμου, μάλιστα, δεν γίνεται καμία νύξη στην ανάγκη επαναθέσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπονομεύεται από το σχεδόν άδειο καλάθι που παρουσιάζει προς τους καταναλωτές για την τιθάσευση της ακρίβειας. Από τους κόλπους του Μαξίμου εκπορεύονται μηνύματα δημοσιονομικής υπευθυνότητας «ώστε να μην κατρακυλήσει ξανά η χώρα» προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Ο γαλάζιος εμπαιγμός, εντούτοις, αλλάζει πίστα μέσω της διαρροής ότι επίκεινται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις μεγάλες εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να καταρτιστεί κατάλογος τουλάχιστον 500 προϊόντων στα οποία θα καταγραφούν ορατές μειώσεις τιμών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός -στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξή του- είχε διαμηνύσει προς τις πολυεθνικές ότι «αν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μπανανία και μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές χωρίς να δικαιολογούν την αύξηση, είναι βαθιά νυχτωμένοι». Είχε ισχυριστεί, μάλιστα, πως η κυβέρνηση θα είναι από πάνω όσο χρειάζεται να περιορίσει, στον βαθμό που μπορεί, φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αφήσει την αγορά να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός περιορίζονται στις συνεννοήσεις με τις πολυεθνικές.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση