Σήμερα απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ηχηρή απάντηση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας δίνουν οι υγειονομικοί, σε ολόκληρη τη χώρα με τη σημερινή τους απεργιακή κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Καλούν και συμμετέχουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων “Αγία Σοφία”»

Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και ΚΥ, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδας. Στο πλευρό τους θα διαδηλώσουν και τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που έχουν ορίσει προσυγκέντρωση την ίδια μέρα στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σε Πάτρα (11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου), Σάμο (10 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου),  Λιβαδειά (11.30 π.μ. στα ΤΕΠ του νοσοκομείου), Τρίκαλα (11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ), Ηράκλειο (10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ), στον Άγιο Νικόλαο (στις 10.30 π.μ. έξω από τα ΤΕΠ), στο Ρέθυμνο (10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου), στην Κόρινθο (6 μ.μ. έξω από το νοσοκομείο)

Στο αίσχος της κυβερνητικής απόφασης για τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, με το «νόμιμο» φακελάκι να φτάνει 2.000 ευρώ, αλλά και στο επόμενο βήμα, την αξιοποίηση των κρατικών υποδομών από τους κλινικάρχες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν το κόστος, υποτίθεται για τη «μείωση της λίστας αναμονής για τους ασθενείς», οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας προτάσσουν τις διεκδικήσεις τους:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Μόνο στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι 280. Συνολικά στους γιατρούς οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 6.500, πάνω από 30.000 κενά είναι σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση αντί να προκηρύξει προσδιορισμούς για όλες τις θέσεις, προκηρύσσει ένα ελάχιστο μέρος, ώστε να αποβαίνουν άγονες.
  • Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα πάνω από το 25% των εργαζομένων που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι συμβασιούχοι (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Η κυβέρνηση τους απολύει διαδοχικά παραδίδοντας υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη στους εργολάβους, διευρύνει τις ΣΔΙΤ τάχα για να καλύψει τα κενά που σκόπιμα έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να διασπάσει το μέτωπο που συσπειρώνεται και μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

Συνεχώς πληθαίνουν οι φορείς και τα εργατικά σωματεία στο Ρέθυμνο που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των υγειονομικών σωματείων για την διοργάνωση του μεγάλου πανρεθεμνιώτικου συλλαλητηρίου υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 6 μ.μ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Προασπίζουμε το Νοσοκομείο μας και απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία για ΟΛΟΥΣ.

Διεκδικούμε: Άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Εργασιακά, Επιστημονικά και Οικονομικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα Νοσοκομεία. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών» τονίζουν στο κάλεσμα της κινητοποίησης.

Πηγή: 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επικίνδυνη κυβέρνηση: Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Ευαγγελισμός»

Οι εικόνες από την εφημερία του «Γ. Γεννηματάς», που είχαν...

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Γεροβασίλη: Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από αυτούς που μας χρεοκόπησαν

Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από όσους χρεοκόπησαν τη...

Αλ. Χαρίτσης: Στην κυβέρνηση αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, “κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική,...
Διαφήμιση