Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σφυροκόπημα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ, το οποίο συνιστά έμμεσο ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών, δέχθηκε η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιο νόμου που φέρνει αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση των Α.Ε. του Δημοσίου, «συμπυκνώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τους φορείς του Δημοσίου και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτούς. Όχι ως πυλώνα πολιτικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά ως ένα πεδίο ιδιωτικής χρήσης, πεδίο για ρουσφετολογικές προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις, για παράκαμψη βασικών κανόνων της διαφάνειας, της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Η ίδια υπογράμμισε δε ότι «δεν πρόκειται για παρέμβαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», αλλά για «παρέμβαση αυθαιρεσίας, χωρίς λογοδοσία στη χρήση δημόσιων φορέων ως να ήταν ιδιωτική περιουσία».

Συνεχίζοντας η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε αναφορικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ότι «η κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει. Μόνο και μόνο η αντίδραση της ΝΔ, περί κινδύνου νέων μνημονίων, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ακουμπά ακριβώς τις λαϊκές ανάγκες σήμερα. Η κυβέρνηση επιμένει σε μία κινδυνολογία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

«Μιλάμε για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, για πλαφόν στην τιμή και ποσοστό κέρδους στο 5%, για κρατική ΔΕΗ» σημείωσε η ίδια.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «ο υποτιθέμενος μηχανισμός, που η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μετά από έναν χρόνο, αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας και η σώρευση υπερκερδών εξελίσσεται. Το κόστος παραγωγής ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι 438 ευρώ η κιλοβατώρα και η τιμή του 788 ευρώ, ο μηχανισμός αισχροκέρδειας συνεχίζει να λειτουργεί. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας και επιλέγει να επιδοτεί τις εταιρείες, χωρίς να φορολογεί τα υπερκέρδη στον τομέα συνολικά. Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. παραπάνω σε φόρους στο 8μηνο σε σχέση με πέρυσι και από τα χρήματα αυτά επιδοτούνται οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Σκοπός του ν/σ η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων στις δημόσιες επιχειρήσεις

«Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή και μάλιστα τα παρουσιάζει ως μεγάλη, εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα όταν αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι σίγουρο ότι έχουν τις εξής στοχεύσεις και επιπτώσεις» δήλωσε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και εξήγησε:

  • Αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου ελέγχου και της συνολικής στρατηγικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Προάγγελος περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων.
  • Πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις ιδιαίτερα στον τομέα των προσλήψεων μέσα από τον παραμερισμό του ΑΣΕΠ και των σχετικών με τις προσλήψεις κανόνων.
  • Υποβαθμίζουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Αποδυνάμωση κοινοβουλευτικής και κοινωνικής λογοδοσίας.
  • Κατά παρέκκλιση προβλέψεις για τις δημόσιες προμήθειες.

Η ίδια επεσήμανε ότι το ν/σ της κυβέρνησης αποτυπώνει όλα τα παραπάνω και έρχεται να τα θεσμοθετήσει και να τα γενικεύσει.

«Τί έκανε ο κ. Χατζηδάκης, ως Υπουργός Ενέργειας, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019; Έφερε παρόμοιες διατάξεις για τη ΔΕΗ που παρέκλιναν από τους κανόνες του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς και διατάξεις που οδήγησαν στις προκλητικές αμοιβές της διοίκησης της ΔΕΗ και τα bonus σε περίοδο μεγάλης οικονομικής, ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Η υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, όπως και η αλλαγή στη διαδικασία των προσλήψεων, ήταν η προεργασία που έγινε στη ΔΕΗ, προκειμένου να την οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήση», τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων στις δημόσιες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αλλαγή κανόνων στις προσλήψεις και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους.

Παράλληλα, η κα Ξενογιαννακοπούλου ασκώντας σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ τόνισε:

«Με το άρθρο 25, αυτή τη διάταξη πρόκληση, δίνει λευκή επιταγή, χωρίς κανένα έλεγχο, στον Υπουργό Οικονομικών όσον αφορά την εκποίηση των μετοχών των δημοσίων επιχειρήσεων.

» Με τις διατάξεις που παρακάμπτουν τους κανόνες του ΑΣΕΠ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πελατειακής κατεύθυνσης σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, και τους εξαιρούν από τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, το μισθολόγιο και  τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

» Με τις διατάξεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που έχει προστεθεί και η συνέντευξη, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε απορία ακόμα και ένας συμβασιούχος με ποια κριτήρια θα προσλαμβάνεται σε αυτές τις εταιρείες.

» Με την πρόβλεψη εργολαβοποίησης και δανεισμού εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών.

» Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου που αναφέρονται  στον ΟΑΣΑ και στον ΟΑΣΘ που προβλέπουν την παράταση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών τους  με την συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και την προσαύξηση της κατά 25%».

Η ίδια αναφερόμενη στην απεργία στα ΜΜΜ έκανε λόγο για συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, και πρόσθεσε:

«Ο κοινωνικός αυτοματισμός, σε καμία περίπτωση, δεν είναι δείγμα δημοκρατικής αντίληψης, αλλά αντίθετα εκφράζει τη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι σίγουρο ότι και αυτό το νομοσχέδιο αποδοκιμάζεται και καταψηφίζεται στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας, και αυτό θα φανεί με καθαρό τρόπο στις εκλογές με την έκφραση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Παππάς: Πόσο πάνω από τις 30.000 ευρώ ανεβάζετε το “ταβάνι” των απευθείας αναθέσεων;

«Το νομοσχέδιό σας δημιουργεί θύλακες αδιαφάνειας και σπατάλης. Εντελώς ξαφνικά νομοθετείτε την παρέκκλιση από τον νόμο 4412/2016, ο οποίος βάζει “ταβάνι” 30.000 ευρώ στις απευθείας αναθέσεις. Με τη δική σας ρύθμιση ποιο είναι το “ταβάνι”; Γιατί δεν μας λέτε;», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, και συνέχισε:

«Λέτε ότι δεν προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Καραμανλής έφερε τροπολογία για την παράταση της σύμβασης ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ και την παραχώρηση επιπλέον συγκοινωνιακού έργου. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση αυτό; Λύση είναι οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και όχι τα παλιά λεωφορεία που νοικιάζετε σε τιμές αγοράς καινούριων».

Ο ίδιος έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της ΕΥΔΑΠ: «Σήμερα συζητείται η προσφυγή των εργαζομένων στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, το οποίοι έχει πει ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να είναι στο Υπερταμείο. Μην προσπερνάτε την απόφαση». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «οι φήμες λένε πως κάποιοι πάνε να κατασπαράξουν το αποθεματικό της εταιρείας, το οποίο σάς το παραδώσαμε στα 400 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 250 εκατ. Επίσης, έχει βουίξει ο τόπος πως η διοίκηση πάει να κάνει και μείωση κεφαλαίου, γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται ότι θα χάσει οριστικά το τρένο της ιδιωτικοποίησης. Να ξέρουν όσοι πάνε να βάλουν χέρι στα  αποθεματικά ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Το Δ.Σ. της εταιρείας δεν είναι συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ».

Αλ. Φλαμπουράρης: Κράτος λάφυρο για τα «δικά μας παιδιά» το ν/σ 

Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που βασίζεται στις αρχές του «Γερούν γερά» – το «κράτος λάφυρο» – τα «δικά μας παιδιά» και το «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέκος Φλαμπουράρης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο καθιερώνει «με σπουδή bonus ή πριμ παραγωγικότητας όπως τα ονόμασε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, όμως, για να βολευτούν και να ικανοποιηθούν τα δικά σας Golden Boys. Δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση για το ανώνυμο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών. Οι δεύτεροι, οι ασήμαντοι, θα εργάζονται χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας και βεβαίως και ως εργολαβικοί εργαζόμενοι».

Συνεχίζοντας την κριτική του στο σχέδιο νόμου, ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι περιορίζεται ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων του Δημοσίου με δύο τρόπους: είτε μέσω της μείωσης της επίδρασης των πολιτικών υποκειμένων (υπουργών – κυβέρνησης) στη στοχοθεσία και την άσκηση πολιτικής, είτε μέσω της απουσίας στη σύνταξη και έγκριση των Επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων, των ετήσιων προϋπολογισμών, των κανονισμών και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Φάμελλος: Άλωση των ΔΕΚΟ με συνταγή ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο της άλωσης του κράτους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θεωρεί ότι η δημόσια περιουσία και το κράτος αποτελούν ιδιοκτησία της. Πρακτικά, αφορά την κατάργηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους, την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία παραθύρου για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου ακόμη και ενοικίαση εργαζομένων», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» με στόχο της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ένα πελατειακό κράτος με ρουσφέτια, για να προσλαμβάνουν «γαλάζια» παιδιά από το παράθυρο.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποπειράται να εκχωρήσει λειτουργίες των ΔΕΚΟ σε ιδιώτες και πρόσθεσε αναφερόμενος στο παράδειγμα της ΔΕΗ:

«Μπορούμε να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για το τι προετοιμάζει για το μέλλον των ΔΕΚΟ η κυβέρνηση μελετώντας το τι έχει συμβεί στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ εδώ και τρία χρόνια. Η κατά τον τότε Υπουργό ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, απελευθέρωση της ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα: Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο του 2019, εφαρμογή ρήτρας Μητσοτάκη, υπέρογκο κόστος ρεύματος για όλους τους καταναλωτές αφού σήμερα πουλάει επτά φορές πάνω από όσο πουλούσε επί ΣΥΡΙΖΑ.

» Έξι φορές πάνω, εξαπλασιάστηκε ταυτόχρονα, η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, καταργήθηκε το πλαφόν στις αποδοχές των γαλάζιων Διευθυντών και καταργήθηκαν η διαφάνεια, το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και οι συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν παραδείγματα αναπαραγωγής της λογικής της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΔΕΗ εξαπλασιάστηκε όπως είπα από 60.000 ευρώ του κ. Παναγιωτάκη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Στάσσης λαμβάνει 260.000 ευρώ, με αυτοκίνητα πολυτελείας, αφού απελευθερώθηκαν νομοθετικά και τα κυβικά των αυτοκινήτων των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ, και με μετοχές μπόνους.

» Οι Διευθύνσεις στη ΔΕΗ από τριάντα (30) το 2019, έχουν γίνει σήμερα εκατόν πέντε (105). Δηλαδή εβδομήντα γαλάζια μεγαλοστελέχη προσλήφθηκαν από το παράθυρο. Το ίδιο έχει γίνει και στο επίπεδο των γενικών διευθυντών. Οι επτά (7) διευθύνσεις έγιναν δεκατέσσερις (14). Αυτό το πάρτι γίνεται στις πλάτες των καταναλωτών. Το ίδιο γίνεται και στον ΔΕΔΔΗΕ.

» Οι τρεις (3) γενικές διευθύνσεις έγιναν πέντε (5). Οι δεκαοκτώ Διευθυντές (18) έγιναν είκοσι εννέα (29), οι εκατό τριάντα τέσσερις (134) τομεάρχες έγιναν διακόσιοι είκοσι (220) και οι τριάντα οκτώ (38) βοηθοί διευθυντές έγιναν ογδόντα ένα (81). Είναι να απορεί κανείς πού τα είχε φυλαγμένα η κυβέρνηση όλα αυτά τα γαλάζια παιδιά. Αυτά όταν έχει ξεπουλήσει παράλληλα το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund χωρίς καμία τεχνογνωσία, παρέχοντας σταθερό, υψηλό έσοδο χωρίς κανένα ρίσκο και καμία υποχρέωση για επενδύσεις. Προμήθειες μασκών επί πανδημίας σε τιμή έως και δέκα φορές πάνω από τις τιμές της αγοράς. Αμοιβές Διοίκησης ΔΕΗ σε σχέση με το 2018 αυξήθηκαν 269%».

Γκαρά: Το ν/σ οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου

«Η κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας, των καρτέλ, της συγκάλυψης των σκανδάλων και  της λεηλασίας των νοικοκυριών, φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου» τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιβάλει «το αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ σε όλο το Δημόσιο, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που ήδη πληρώνει η ελληνική κοινωνία, βολεύοντας στρατιές γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς εκτός ΑΣΕΠ».

Η ίδια πρόσθεσε δε ότι σε περίοδο ενεργειακής φτώχειας, υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα προϊόντα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, της κοινωνικής αναλγησίας και του αυταρχισμού, επιχειρεί να επιβιώσει με νομοσχέδια ρουσφετιών σαν το σημερινό.

Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση αποσύρεται από τις εταιρείες του δημοσίου και τις παραδίδει σε ιδιώτες

«Το σύνολο του ν/σ της κυβέρνησης για την εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ του Δημοσίου το διαπερνά μια βασική αντίφαση: Ενώ το μετοχικό κεφάλαιο των ορισμένων επιχειρήσεων ανήκει αμιγώς στο ελληνικό δημόσιο, αυτές έρχεται να τις διοικήσει ένα διορισμένο δ.σ που δεν λογοδοτεί σε καμία υπερκείμενη αρχή, σε κανένα πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος νομιμοποιεί την ύπαρξη και λειτουργία τους. Δηλαδή, εάν ένα διορισμένο Δ.Σ. επιλέξει μια στρατηγική που δεν εντάσσεται στην πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου, ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν θα μπορούν να παρέμβουν», τόνισε τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Τέλος, ο ίδιος κατήγγειλε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιχειρείται τροπολογία στο ίδιο το συζητούμενο νομοσχέδιο. «Εάν αυτό δεν επιτομή της κακής νομοθέτησης, τότε τι είναι;».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μερικές (όχι και πολύ) βιαστικές παρατηρήσεις για την επίθεση του Ιράν

*Του Γιώργου Τσιάρα - Είναι απομεσήμερο της Κυριακής και,...

Πέθανε ο σπουδαίος μας ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Θλίψη έχει σκορπίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα η είδηση του...

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να μην δώσει ο λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της Ν.Δ.

Τα Μέγαρα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...
Διαφήμιση