Σεργκέι Λαβρόφ στον ΟΗΕ: Η Δύση «πολεμάει απευθείας» τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι Δυτικοί “πολεμούν απευθείας” τη Ρωσία στην Ουκρανία, κατηγόρησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Μπορείτε να το αποκαλείτε όπως θέλετε, αλλά μας πολεμούν, μας πολεμούν απευθείας. Εμείς το λέμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια, τους εξοπλισμούς και τους “μισθοφόρους” που πηγαίνουν από δυτικές χώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ρωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

“Το γεγονός ότι πολεμούν de facto εναντίον μας χρησιμοποιώντας το σώμα των Ουκρανών, νομίζω ότι όλοι εδώ που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ουκρανία, ξέρουν πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλοι μάχονται προμηθεύοντας πρωτίστως όλο και περισσότερα όπλα”, κατηγόρησε ο Λαβρόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύουν οπλικά συστήματα στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, επαναλαμβάνουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά ότι βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί.

Ο Ρώσος υπουργός μιλούσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη αυτοπροσώπως για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη για να συζητηθεί το ειρηνευτικό του σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Λαβρόφ είπε ότι η προτεινόμενη διευθέτηση είναι “εντελώς ανέφικτη, αδύνατο να εφαρμοστεί, μη ρεαλιστική”.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για «πόλεμο ευρείας κλίμακας»

Καθώς η γενικευμένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να εισέλθει στον 20ό μήνα της, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για “πόλεμο ευρείας κλίμακας”, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ΟΗΕ.

“Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

“Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μια καθοδική πορεία σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας και να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας”, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, χωρίς να κατονομάσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Επίσης, δεν αναφέρθηκε άμεσα σε φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση.

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στους στρατούς και των δύο πλευρών και ο άμαχος πληθυσμός σε όλη την Ουκρανία ζει με τον συνεχή φόβο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φύγει σε όλη την Ευρώπη.

Έως τώρα όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης στη σύγκρουση έχουν αποτύχει. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επί του παρόντος μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η ομιλία του Λαβρόφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται στο τέλος της γενικής συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ένα διάλειμμα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δώσουν ομιλίες στη συζήτηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, όταν προσπάθησε να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη χώρα του, προειδοποιώντας τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP /dpa

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το αφήγημα της «Ανάπτυξης»

*Γράφει η Κατερίνα Φλώρου - Στην Ελλάδα αυτήν την...

Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση με το νομοσχέδιο αγοραπωλησίας αίματος

Ηταν αναμενόμενο αυτό, ωστόσο δεν το κάνει λιγότερο σοκαριστικό:...

Ο αμετανόητος Μητσοτάκης πάει στις ευρωεκλογές με τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας

Στο Παλαιό Φάληρο περιόδευσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε σε...
Διαφήμιση