Σενάριο αστάθειας μετά τις εκλογές με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής – Ως πλήρη επιβεβαίωση της πολιτικής απομόνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου εκλαμβάνεται η χθεσινή μετωπική επίθεση του μεγάρου Μαξίμου στο Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που η Κουμουνδούρου τηρεί αποστάσεις και επιμένει στο δικό της σχεδιασμό για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη της κάλπης της απλής αναλογικής.

Η Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται πλέον σε δύναμη αστάθειας στη χώρα, καθώς ακόμα και αν λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές έχει μείνει χωρίς κανέναν εν δυνάμει πολιτικό σύμμαχο και κυβερνητικό εταίρο: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αδύνατον πλέον να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν θέλει να τελειώσει πολιτικά τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος, ενώ τυχόν συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα οδηγήσει σε μεγάλη κρίση τη ΝΔ, κρίση που θα εκφραστεί με παραιτήσεις ή και αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, ακόμα και νυν υπουργών.

Το μόνο που μένει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που εκλεγόταν η ΝΔ πρώτο κόμμα προκειμένου να συγκεντρώσει 151 έδρες, είναι να επιλέξει ως μέθοδο διακυβέρνησης την αποστασία. Να πάρει δηλαδή –προφανώς με ανταλλάγματα- με …μεταγραφή στη ΝΔ βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση. Πράγμα όμως και αυτό δύσκολο καθώς θα του λείπουν ούτως ή άλλως (εφόσον βέβαια έβγαινε πρώτο κόμμα) πάνω από 10 βουλευτές, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμίτιζε την ίδια τη χώρα-οικονομία,θεσμούς,πολιτικό σύστημα, μίντια κοκ!

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνουν πως λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα στρατηγικό αδιέξοδο, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών: Η ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν έχει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλιά «καραβάνα» της πολιτικής ζωής στο iEidiseis «η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι πλέον ανάδελφο κόμμα».

Η απομόνωση αυτή, μετά και τον ενταφιασμό κάθε προσδοκίας για αυτοδυναμία στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών που κατακρημνίζει την κυβέρνηση, αφήνει το επιτελείο Μητσοτάκη σε κενό αέρος. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να επέμεινε στη συνέντευξή του στον Στ. Θεοδωράκη στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ωστόσο είναι σαφές πως η επιμονή αυτή περισσότερο αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο καταμαρτυρά παρά ρεαλιστικό στόχο.

Τι συνιστά ωστόσο η στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ με τα σημερινά δεδομένα; Ελλείψει εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να σύρει τη χώρα όχι σε δεύτερες αλλά και σε τρίτες κάλπες, εκβιάζοντας επί της ουσίας μία απίθανη αυτοδυναμία ή τουλάχιστον μία θνησιγενή κυβέρνηση που θα προκύψει από την «αποστασία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Αυτά βέβαια, με δεδομένο πως το συντεταγμένο ΠΑΣΟΚ, των έντονων αντίρροπων εσωτερικών δυνάμεων, δεν θα επαναλάβει τη σύμπλευση με τη ΝΔ σε ένα remake του 2012.

«Η απομόνωση Μητσοτάκη και η αλαζονική αναζήτηση μίας αυτοδύναμης και ανεξέλεγκτης κυβέρνησης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες» σημειώνουν πάντως από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να εμφανιστεί ως η δύναμη σταθερότητας μέσα στο ευμετάβλητο αυτό σκηνικό. Και τούτο, διότι η στρατηγική της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις σφυγμομετρήσεις, συνιστά μία επιλογή σταθερότητας. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή σημαίνει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τη Δευτέρα μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία από την Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άρνησης του Ν. Ανδρουλάκη ή επιβολής όρων όπως αυτοί που επανέλαβε στην προχθεσινή του συνέντευξη, στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όλα μπορούν να λέγονται πριν τις εκλογές. Εάν όμως η λαϊκή εντολή έχει βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, «βγαίνουν τα κουκιά» και ο Ν. Ανδρουλάκης αρνηθεί το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, τότε είναι σαφές πως θα αναλάβει τη βαριά ευθύνη μίας δεύτερης ευκαιρίας στον Μητσοτάκη και της εκλογικής συμπίεσής του μέχρις εσχάτων στη δεύτερη κάλπη, στην οποία θα οδηγηθεί η χώρα με αποκλειστικά δική του ευθύνη…

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...

Η “φυγή” Μητσοτάκη προϋποθέτει “έξοδο” Κασσελάκη και Ανδρουλάκη…

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στην πρώτη δήλωσή του...

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό...
Διαφήμιση