Σεισμός στην Τουρκία: Οι επιστήμονες αναφέρονται στον αριθμό των νεκρών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι παράγοντες που έκαναν τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία τόσο θανατηφόρο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν από έναν τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με τις προβλέψεις να επιμένουν ότι οι νεκροί μπορούν να φτάσουν και τους 15.000.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, ακολουθήθηκε από πολυάριθμους μετασεισμούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που ήταν σχεδόν στο ίδιο μέγεθος όσο ο σεισμός.

Γιατί ήταν τόσο θανατηφόρος;

Ήταν ένας μεγάλος σεισμός – καταγράφηκε ως 7,8 Ρίχτερ, που κατατάσσεται ως «μεγάλος» στην επίσημη κλίμακα μεγέθους. Χτύπησε κατά μήκος ενός ρήγματος μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κτίρια κοντά στο ρήγμα.

Η καθηγήτρια Joanna Faure Walker, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Από τους φονικότερους σεισμούς κάθε έτους, μόνο δύο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν αντίστοιχου μεγέθους, και τέσσερις τα προηγούμενα 10 χρόνια».

Αλλά δεν είναι μόνο η δύναμη της δόνησης

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν οι άνθρωποι ήταν μέσα και κοιμόντουσαν.

Η τρωτότητα των κτιρίων αποτελεί επίσης παράγοντα.

Η Δρ Carmen Solana, ειδικός στην ηφαιστειολογία στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, λέει: «Η υποδομή αντίστασης είναι δυστυχώς αποσπασματική στη Νότια Τουρκία και ειδικά στη Συρία, οπότε η διάσωση των ανθρώπων εξαρτάται τώρα κυρίως από την αντίδραση. Οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την ανεύρεση επιζώντων. Μετά τις 48 ώρες ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται πάρα πολύ».

Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία δεν είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός για περισσότερα από 200 χρόνια ή κάποια προειδοποιητικά σημάδια, οπότε το επίπεδο ετοιμότητας θα ήταν μικρότερο από ό,τι για μια περιοχή που είναι περισσότερο συνηθισμένη στην αντιμετώπιση σεισμών.

Τι προκάλεσε τον σεισμό;

Ο φλοιός της Γης αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία ονομάζονται πλάκες, που εφάπτονται το ένα στο άλλο.

Αυτές οι πλάκες συχνά προσπαθούν να μετακινηθούν, αλλά εμποδίζονται από την τριβή τους με μια γειτονική πλάκα. Μερικές φορές όμως η πίεση αυξάνεται μέχρι που μια πλάκα ξαφνικά τραντάζεται, προκαλώντας την κίνηση της επιφάνειας.

Σε αυτή την περίπτωση ήταν η αραβική πλάκα που κινείται προς τα βόρεια και τρίβεται πάνω στην πλάκα της Ανατολίας.

Η τριβή των πλακών ήταν υπεύθυνη για πολύ καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Συνδυασμός παραγόντων έσπειρε το θάνατο

Ένας συνδυασμός παραγόντων έκανε τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία νωρίς τη Δευτέρα ιδιαίτερα θανατηφόρο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, της θέσης, της σχετικά ήσυχης γραμμής ρήγματος και της αδύναμης κατασκευής των κτιρίων που κατέρρευσαν, δήλωσαν οι ειδικοί.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 7,8 βαθμών κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι μετασεισμοί θα αντηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο σεισμός προκάλεσε τέτοιες καταστροφές εν μέρει λόγω της δύναμής του -είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Τουρκία από το 1939- και επειδή έπληξε μια κατοικημένη περιοχή.

«Ανομοιόμορφη» δόνηση

Η Carmen Solana, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι επειδή οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν, τα ανθεκτικά στις δονήσεις κτίρια είναι ζωτικής σημασίας στις πληγείσες περιοχές.

«Οι ανθεκτικές υποδομές είναι δυστυχώς αποσπασματικές στη νότια Τουρκία και κυρίως στη Συρία, οπότε η διάσωση ζωών εξαρτάται τώρα κυρίως» από τις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων, πρόσθεσε η ίδια.

Σε απάντηση στον σεισμό του 1999, η κυβέρνηση της Τουρκίας ψήφισε νομοθεσία το 2004, η οποία επέβαλε ότι όλες οι νέες κατασκευές θα πρέπει να πληρούν τα σύγχρονα αντισεισμικά πρότυπα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε τις ισχυρές κατασκευές πολιτική προτεραιότητα μετά από έναν άλλο σεισμό που έπληξε τις ακτές του Αιγαίου το 2020, σκοτώνοντας 114 ανθρώπους.

Η Joanna Faure Walker, επικεφαλής του Institute for Risk and Disaster Reduction του University College του Λονδίνου, κάλεσε την Τουρκία να ελέγξει αν η νομοθεσία είχε τηρηθεί υπό το πρίσμα της τελευταίας καταστροφής.

Ο Bill McGuire, ηφαιστειολόγος στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «στη Συρία πολλές δομές έχουν ήδη αποδυναμωθεί από μια δεκαετία και πλέον πολέμου».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δώρο της κυβέρνησης στον εγχώριο φασισμό

Η είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού...

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση