Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ατέλειωτη τραγωδία – Πάνω από 8.000 οι νεκροί – Πόλεις «φαντάσματα»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πόλεις φαντάσματα σε Τουρκία και Συρία. Συντρίμμια ή πολυκατοικίες που χάσκουν αποκαλύπτοντας το εσωτερικό μιας άλλοτε κανονικής ζωης. Τώρα, ερείπια, πόνος και υπεράνθρωπες προσπάθειες σωστικών συνεργείων.

Ο κόσμος σε πολλές επαρχίες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, κοιμάται σε αυτοκίνητα ενώ οι προμήθειες τελειώνουν. Δεν ξέρουν καν αν την επόμενη ώρα θα ξαναδουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων έχουν φτάσει σε οριακό χρονικό σημείο. Οι ειδικοί είχαν δώσει 72 ώρες προκειμένου να υπάρχουν ευχάριστα νέα από τις έρευνες. Τα περιθώρια, όμως, στενεύουν

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των σεισμών ανέρχεται σε τουλάχιστον 6.000 άνθρωπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 31.777.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία πλέον ανέρχεται σε περισσότερους από 8.000, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω μετασεισμών αλλά και ψύχους, την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν σε Τουρκία και Συρία.

Στην πόλη Göksun, άδεια κτίρια με τους τοίχους τους ανοιχτούς έδειξαν τη δύναμη του σεισμού που κατέστρεψε την πόλη τη Δευτέρα 6/2.

Έπιπλα κρέμονταν από τους ραγισμένους τοίχους, όπου η δύναμη του σεισμού είχε σκίσει τα ντουβάρια για να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό τους και τώρα έμειναν ανοιχτά στον παγωμένο αέρα. Αλλού, ολόκληρα σπίτια είχαν μετατραπεί σε ερείπια.

Την Τρίτη το Göksun ήταν μια πόλη-φάντασμα, λίγο πάνω από 70 μίλια από το κέντρο του φονικού σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 7.800 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και άφησε τεράστιο αριθμοό παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Göksun είχαν τραπεί σε φυγή, καθώς ισχυροί μετασεισμοί συνέχισαν να ταράζουν τα σπίτια τους. Όσοι έμειναν πάλευαν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που έπεφταν πολύ κάτω από το μηδέν, κρύβονταν στα αυτοκίνητά τους ή γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές και αγωνίζονταν να βρουν νερό και φαγητό, φοβούμενοι περαιτέρω δονήσεις.

«Κάθε πέντε λεπτά χθες η γη σειόταν. Έβλεπα τα σπίτια να κουνιούνται πέρα ​​δώθε, ήταν τεράστιο», είπε ο Akkan. «Ξεχάστε τα σπίτια, δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε στα αυτοκίνητά μας, καθώς φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν κι άλλες δονήσεις», είπε. «Δεν εμπιστευόμαστε αυτά τα κτίρια, όλα είναι ακόμα κλονισμένα, φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα καταρρεύσουν».

Ο Akkan είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους από τον καθαρό τρόμο. «Δεν πιστεύουμε ότι τελείωσε», είπε.

Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών.

Τη Δευτέρα, δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν τι τους συνέβη.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων…

«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», παραδέχτηκε χθες ο Χαλίλ Γκέντσογλου.

Το κέντρο της πόλης του μοιάζει, συνέχισε, σαν «πόλη φάντασμα».

«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους».

Δυσκολεύεται να βρει κανείς έστω ένα κτίριο όρθιο στην οδό 21. Συντρίμμια όσο φθάνει το μάτι. Από τα ερείπια αυτών που ήταν ως την Κυριακή τα σπίτια τους ανασύρθηκαν δεκάδες τραυματίες. Άνθρωποι στέκονται στον δρόμο αποσβολωμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Ο Αμπντουλκαντίρ Ντοάν έχασε τους γονείς του στον σεισμό. Θέλει να ελπίζει πως θα σώσουν τον εξάδελφό του.

«Θέλουμε να σώσουν τις γυναίκες μας, τους συγγενείς μας, τους ανθρώπους που καταπλακώθηκαν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς, επειδή αυτό που θέλουμε είναι να κρατηθούμε στη ζωή μαζί τους. Ο εξάδελφός μου είναι θαμμένος στα συντρίμμια κι εγώ είμαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα» για να βγει ζωντανός, είπε.

«Δεν είδαμε τίποτα από το κράτος»

«Δεν έχουμε δει τίποτα από το κράτος», λέει ο Τέζερ, με έναν τόνο που υποδηλώνει ότι ήταν περισσότερο απελπισμένος παρά θυμωμένος.

«Σήμερα οι αρχές άρχισαν να μας μαζεύουν όλους εδώ, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη τροφής και νερού. Είδαμε κάποιες παραδόσεις την τελευταία ώρα, αλλά είναι πολύ λίγες», είπε ο Emrah Akkan, καθώς η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του στριμώχνονταν στο αυτοκίνητό τους. Σε κοντινή απόσταση, τα μικρά παιδιά με τη σειρά τους έπλεναν γρήγορα τα πρόσωπά τους σε ένα δημοτικό σιντριβάνι κάτω από τη λαχαναγορά. Σπασμένα τζάμια σε ένα κοντινό κατάστημα τροφίμων αποκάλυψαν σωρούς από κουτιά, τα σπασμένα τζάμια είτε σπασμένα κατά τη διάρκεια του σεισμού είτε στοιχεία λεηλασίας καθώς απελπισμένοι άνθρωποι έψαχναν για φαγητό.

Τρεις μήνες κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 νότιες επαρχίες που επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό, μια απόφαση που εξουσιοδοτεί το κράτος να παρακάμψει τον νόμο στις πληγείσες περιοχές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις εκλογές που αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα διεξαχθούν γρήγορα», είπε.

Σε ένα βενζινάδικο στο δρόμο έξω από το Göksun, οι κάτοικοι στριμώχνονταν στην πόρτα για να ζεσταθούν, ανυπομονώντας να βρουν τρόπους να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν. «Από τις δύο το μεσημέρι σήμερα δεν είχαμε καθόλου βενζίνη», είπε ο διευθυντής της επιχείρησης, Ömer Koca, μιλώντας ανάμεσα σε άδεια ράφια που συνήθως ήταν γεμάτα με τρόφιμα. Μόνο μερικά κουτιά με ξηρούς καρπούς, μπισκότα και χαρτοκιβώτια με χυμούς φρούτων έμειναν για να ταΐσουν τους πεινασμένους έξω.

«Από τον σεισμό, υπήρξε αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος», είπε ο Koca. «Πολλοί άνθρωποι το παρερμηνεύουν όταν τους λέμε όχι, νομίζουν ότι αποθηκεύουμε ή κρύβουμε κάποια. Αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε φορτηγά υγραερίου για να το φέρουμε ή ακόμα και οδηγούς για να το μεταφέρουν. Ακούμε ότι κάποια θα αρχίσουν να γεμίζουν αύριο, οπότε τώρα περιμένουμε».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να μπω στο σπίτι μου. Αυτήν τη στιγμή έχω μείνει στο να κοιμάμαι πίσω από το βενζινάδικο».

H IRC προειδοποιεί για «καταστροφικές ανθρωπιστικές ανάγκες» στη Συρία και την Τουρκία

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποιεί για «καταστροφικές ανθρωπιστικές ανάγκες» στη Συρία και την Τουρκία, καθώς κάνει έκκληση για πόρους και σωτήρια υποστήριξη στους πληγέντες «πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε δήλωση της οργάνωσης.

«Οι δρόμοι και οι υποδομές, όπως οι γέφυρες, έχουν υποστεί ζημιές, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα αποδειχθεί δύσκολο να προμηθευτούν προμήθειες σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε η Διευθύντρια του IRC στη Συρία, Τάνια Έβανς.

«Ακόμη και πριν από το σεισμό, η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν περιορισμένη στη βορειοδυτική Συρία, με την περισσότερη βοήθεια να έρχεται μέσω ενός σημείου διέλευσης με την Τουρκία. Σε αυτήν την περίοδο αυξημένης ανάγκης είναι κρίσιμο να αυξηθούν επίσης τα επίπεδα της διέλευσης βοήθειας με ρυθμό», είπε.

Το IRC εργάζεται στη Συρία από το 2012, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο τραγικός απολογισμός μπορεί να «γράψει» περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεαστούν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις προς το καθεστώς Άσαντ που θέλει να έχει τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταφτάνει, ακόμα και σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.  Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για να λυθεί το αδιέξοδο. 

Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια 

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει σήμερα, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.

Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα αναχωρούσε για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.

Από τη Γαλλία αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.

Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.

Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων –όπως βρεφικά γάλατα– ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.

Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων. Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.

Η Ινδία αποφάσισε να στείλει «αμέσως» ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει «να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Τεχεράνη έστειλε τη Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.

Το Αμάν θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.

Πηγές: ieidiseis.gr – efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δώρο της κυβέρνησης στον εγχώριο φασισμό

Η είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού...

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση