Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η πλατεία Εξαρχείων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αστυνομία παντού γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, την οποία η δημοτική αρχή της Αθήνας περιέφραξε για να την «προστατεύσει» από… πολίτες, που καταγγέλλουν την απώλεια δημόσιου χώρου που αναμένεται να επιφέρει η κατασκευή του σταθμού Μετρό στο σημείο και τα ευρύτερα πλάνα τουριστικοποίησης της γειτονιάς τους.

Συνεργεία με μπουλντόζες έκλεισαν με λαμαρίνες όλη την πλατεία, η οποία από τα ξημερώματα παραμένει υπό ασφυκτικό κλοιό από διμοιρίες ενστόλων, που έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στην περιοχή.

Πλήθος κατοίκων, που κινητοποιήθηκε άμεσα το πρωί ενάντια στην επιχείρηση με στόχο τις εργασίες για την κατασκευή σταθμού της γραμμή 4, δέχτηκε αναίτια χτυπήματα από τις ασπίδες ανδρών της αστυνομίας και ρίψεις χημικών από κοντινή απόσταση.

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν υποχωρούν και απευθύνουν κάλεσμα στήριξης το απόγευμα, στις 7 μ.μ., τονίζοντας: «υπερασπιζόμαστε την πλατεία, υπερασπιζόμαστε τα Εξάρχεια. Αγωνιζόμαστε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης, ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που συνθλίβουν τις ζωές μας».

Οι νέες προκλήσεις των δυνάμεων καταστολής έρχονται λίγες μέρες μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υπέρμετρης βίας από την ΕΛ.ΑΣ. σε κινητοποιήσεις υπέρ του κρατούμενου Γιάννη Μιχαηλίδη και ενάντια σε βιασμούς.

Η αστυνομική επιχείρηση προκάλεσε νέες πολιτικές αντιδράσεις με την δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» να τονίζει πως «ετοιμάζονται να καταστρέψουν την μοναδική πλατεία κόβοντας όλα τα δένδρα και αποκλείοντας την με λαμαρίνες για οκτώ χρόνια για μιά στάση μετρό περιττή αφού η περιοχή εξυπηρετείται από άλλα και πολλά σημεία (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο) ενώ και στη Μαυρομματαίων στήνεται άλλο εργοτάξιο Μετρό».

«Μητσοτάκης και Μπακογιάννης προωθούν την κυριλλοποίση – “εξευγενισμό” περιοχών του κέντρου για να τις παραδώσουν για εκμετάλλευση στους πλούσιους φίλους των μεγάλων εταιριών του κεφαλαίου, του τουρισμού και της κερδοσκοπίας στη γη με αποτέλεσμα την έξωση κατοίκων, εργαζομένων και φοιτητών που δεν αντέχουν τα πανάκριβα νοίκια. Ετσι τα κερδοσκοπικά funds του Ισραήλ, της Κίνας και άλλων ευρωπαίων αλωνίζουν, το AirBnb αρπάζει κάθε σπίτι στη γειτονιά. 
Ο Μπακογιάννης σπαταλά εκατομμύρια μαζί με ιδιώτες τάχα δωρητές για το καλλωπισμό της πόλης με αναπλάσεις βιτρίνας χαρίζοντας Λόφους και πλατείες σε ιδιώτες και στρώνοντας δρόμους για Μεγάλους Περιπάτους της αρπαχτής και της ζαρντινιέρας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

Το ΜέΡΑ25 σχολιάζει πως «μετά το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό.  Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία;  Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρο ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της Πλατείας».

«Οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της «ανάπτυξης», του gentrification και του airBnB» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πληροφορίες-Φωτογραφίες: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διαφήμιση