Σε απόλυτη σύγχυση το Μαξίμου μετά το Συμβόλαιο Αλλαγής του Τσίπρα – Οι πρώτες γκρίνιες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Σαββόπουλου –

Βραχυκύκλωμα προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το Συμβόλαιο για τη Αλλαγή που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινωνική απήχηση του Οδικού Χάρτη της προοδευτικής διακυβέρνησης, που ξεπερνά τα σύνορα της Κεντροαριστεράς, αιφνιδίασε το στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι κυβιστήσεις και οι αλληλοαναιρούμενες γραμμές, γύρω από την κάλπη της απλής αναλογικής, πιστοποιούν τη γαλάζια σύγχυση. Το κλίμα πίεσης, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επιτείνουν τα σήματα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, λόγω της ένδειας του προγράμματος της παράταξης. Η Ν.Δ. επαφίεται, με το αζημίωτο, στη μιντιακή στήριξη προκειμένου να κόψει πρώτη το νήμα στις 21 Μαΐου. Το νέο δώρο, της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ, προς τα κανάλια αποτελεί το κερασάκι στην πελώρια τούρτα των σκανδαλωδών αποφάσεων της τελευταίας τετραετίας.

Οι πιρουέτες αναφορικά με τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη -σε περίπτωση που παραλάβει πρώτος τη διερευνητική εντολή- προκάλεσαν ζαλάδες στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή. Η αποκάλυψη της πρωθυπουργικής στόχευσης από τον Άκη Σκέρτσο (έπειτα από ερώτησης της ΑΥΓΗΣ) για συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις πρώτες κάλπες προκάλεσε κραδασμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε από το χαλί τη γαλάζια ανασφάλεια, καθιστώντας ψευδεπίγραφη τη θριαμβολογία Μητσοτάκη ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου. Ο απόηχος της τοποθέτησης του κ. Σκέρτσου -ότι η Ν.Δ. θα αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- συνέλαβε απροετοίμαστο το κυβερνητικό επιτελείο. Στα γαλάζια κοινωνικά δίκτυα γινόταν λόγος για υποστολή της σημαίας της αυτοδυναμίας και για δρομολόγηση ανίερης συμμαχίας με τον Ν. Ανδρουλάκη. Κυρίως, όμως, οι υποψήφιοι βουλευτές και οι γαλάζιοι χρήστες, εγκαλούσαν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι έδωσε πατήματα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναβαθμίσει το δίλημμα των εκλογών και να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο. Σε αυτό το φόντο, ο Άκης Σκέρτσος αναγκάστηκε να αναιρέσει τον εαυτό του. Μετά από μερικές ώρες, αναγκάστηκε να κλείσει την πόρτα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ακόμα -όπως είπε- και αν, μετά τις κάλπες, τα δύο κόμματα αθροίσουν περισσότερους από 151 βουλευτές. Η διγλωσσία, οι αντιφάσεις αυτές, παράγουν νέα σενάρια περί απόπειρας λεηλασίας άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου να μπει φραγμός σε έναν προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Τζήμερος, Κρανιδιώτης, Κανελλόπουλος και «Νίκη»

Επιπλέον, η κινητικότητα που παρατηρείται στα ακριανά δωμάτια της δεξιάς πολυκατοικίας μαγνητίζει τα κυβερνητικά βλέμματα και ενεργοποιεί παράλληλους σχεδιασμούς. Η πολιτική αγορά βοά για τα κλεισίματα ματιών ή και για παρασκηνιακές επαφές γαλάζιων αξιωματούχων με τους ηγετίσκους κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. Η κυβέρνηση (μέχρι την ώρα που η ΑΥΓΗ της Κυριακής ήταν στο τυπογραφείο) δεν είχε τοποθετηθεί επίσημα για τα εγκώμια του Χ. Αθανασίου προς τον παραλίγο πρόεδρο του ναζιστικού μορφώματος του Κασιδιάρη, Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλεσε «βαθιά δημοκρατικό άνθρωπο» τον νυν επικεφαλής του ΕΑΝ. Συνεργάτης του πρωθυπουργού, σε ερώτημα της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Την υποβάθμισε, ωστόσο, στο επίπεδο της «συντεχνιακής μεγαθυμίας», καθότι και ο κ. Αθανασίου ήταν δικαστικός και γνωριζόταν με τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συν τοις άλλοις, εντείνονται οι πληροφορίες ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ηγετικό δίδυμο Τζήμερου – Κρανιδιώτη της «Εθνικής Δημιουργίας». Ο Θ. Τζήμερος, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι αν το κόμμα του μπει στη Βουλή, θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πιο καχύποπτοι πολιτικοί παρατηρητές στέκονται στην εξής… σατανική σύμπτωση: Ότι η «Εθνική Δημιουργία» πήρε το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο και δεν είχε τη μοίρα των κομμάτων Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου, Λατινοπούλου και Νικολόπουλου.

Την εύλογη δε δυσπιστία, για κινήσεις και ενέργειες υπόγειων μηχανισμών, προκειμένου να βελτιωθεί η εκλογική προοπτική της Ν.Δ. επιτείνει το ξεφύτρωμα -μετά το μπλόκο στον Κασιδιάρη- της «Νίκης». Πρόκειται για το κόμμα «Νίκη», που περιγράφεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό, για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε σε δημοσκόπηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και συγκεντρώνει ποσοστό 1%. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εύρημα προέκυψε από αυθόρμητες απαντήσεις πολιτών στο ερώτημα «τι θα ψηφίσετε» καθώς δεν υπάρχει προκαθορισμένη λίστα κομμάτων στο ερωτηματολόγιο. Πολιτικός αναλυτής με εμπειρία στη διενέργεια μετρήσεων των διαθέσεων της κοινής γνώμης, σημειώνει στην ΑΥΓΗ ότι «ο πήχης της αυτοδυναμίας, σε πιθανές δεύτερες εκλογές, είναι άμεσα συνυφασμένος με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πάρουν το διαβατήριο για την επόμενη Βουλή. Οπότε, από τη στιγμή που η Ν.Δ., μετά τις τελευταίες κυβιστήσεις, επιστρέφει στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι προκύπτουν νεοπαγή κόμματα με ποσοστά στη ζώνη του 1%».

Γκρίνιες στις περιοδείες 

Τέλος, οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ., δεν κρύβουν, στις ιδιωτικές συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, την κοινωνική δυσφορία που συναντούν στις περιοδείες τους λόγω των «κενών» στο προεκλογικό πρόγραμμα. Η απουσία των συλλογικών συμβάσεων, η συσκότιση της μάστιγας του ιδιωτικού χρέους, η έλλειψη ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η μη αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων, προκαλούν την μήνιν ακόμα και των θιασωτών της παράταξης. Τελευταία, μάλιστα, οξύνονται οι αντιδράσεις και για τη διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των κολλεγίων.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση