Σε ακρίβεια και στέγαση θα εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με τρεις συνεντεύξεις του την τελευταία εβδομάδα, αρχής γενομένης από την «Εφ.Συν.» το προηγούμενο Σάββατο και ακολούθως στο Euractiv και στο δελτίο ειδήσεων του Open την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί έως τις εκλογές. Αποκωδικοποιώντας τα όσα είπε και στις τρεις συνεντεύξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνεται αντιληπτό ότι αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση τα προβλήματα της κοινωνίας, εστιάζοντας στο κομμάτι της ακρίβειας και ταυτόχρονα να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «σταθερότητας», αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Γι’ αυτό εξάλλου και για πρώτη φορά το προηγούμενο Σάββατο στην «Εφ.Συν.» έκανε λόγο για το «τέλος του πάρτι την επομένη των εκλογών».

Τη φράση αυτή την είχε πρωτοπεί, με διαφορετικές λέξεις βέβαια, ο Κώστας Καραμανλής. Κάτι τέτοιο βέβαια ουδέποτε συνέβη κατά τη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας, καθώς λίγα χρόνια αργότερα η χώρα χρεοκοπούσε και έμπαινε στη μέγκενη των μνημονίων και όχι επειδή δεν παίρναμε την απόδειξη για την τυρόπιτα, όπως θέλησε να μας πείσει τότε το «μέτωπο της λογικής».

Ανάμεσα σ’ αυτά που έχει να περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του περίοδο διακυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική κυβέρνηση που άφησε γεμάτα ταμεία, έναν κουμπαρά 37 δισ. ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού, το οποίο για πολλούς -ακόμα και μέσα στην Κουμουνδούρου- τον οδήγησε στην ήττα των εκλογών του 2019. Ωστόσο παραμένει ένα ατράνταχτο και διαχρονικό επιχείρημα για το ήθος και τη διαχείριση της πρώτης φοράς Αριστερά, κάτι που δεν μπορεί να αντικρούσει ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ με τα δανεικά και αγύριστα εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν στις τράπεζες.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Open προέβη στην εκτίμηση πως «η καθημερινότητα των πολιτών, το πορτοφόλι τους, η απαισιοδοξία για τους για το τι τους ξημερώνει παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε ότι «εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας μονάχα ως ένα γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Πρωτοβουλία για τη στέγαση

Η τελευταία φράση του Αλέξη Τσίπρα προμηνύει τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το κόμμα και οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας για το πρόβλημα της στέγασης και της ακρίβειας. Δυο μεγάλες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, μία από το «Ετερον» και άλλη μία από το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» ανέδειξαν μια πραγματικότητα που δυστυχώς αρχίζει να θυμίζει τις άγριες μέρες των μνημονίων πριν από μια δεκαετία. Ειδικότερα, στην έρευνα για την ενεργειακή φτώχεια του «Νίκος Πουλαντζάς» τα στοιχεία αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ένα στα τρία νοικοκυριά χρειάστηκε να περιορίσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως το φαγητό ή τα φάρμακα, για να καλύψει το κόστος της ενέργειας, 30% των νοικοκυριών έχει καθυστερήσει την πληρωμή λογαριασμών και το 36% κλείνει τη θέρμανση ακόμη κι αν το σπίτι είναι κρύο!

Την ίδια ώρα στην έρευνα του «Ετερον» καταγράφεται η δυσκολία καταβολής του ενοικίου όσων έχουν μισθώσει σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ, έξι στους δέκα περικόπτουν κονδύλια άλλων βασικών αναγκών ώστε να πληρώσουν το νοίκι, ενώ το 15,2% λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Για το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κάνει σειρά από προτάσεις τις οποίες και έχει απορρίψει η κυβέρνηση. Τουλάχιστον, πλέον το μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει λόγο για «παροδικό φαινόμενο», κοροϊδεύοντας τον κόσμο, περνάει ωστόσο σε άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Για το θέμα της στέγασης, το πλαίσιο του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάνω κάτω γίνει γνωστό, σε άρθρο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγο καιρό, στον ιστότοπο news247.gr. Εκεί, μεταξύ άλλων, τόνιζε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σχεδίου που «θα βάλει κανόνες στο πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυρίως τη δημιουργία ενός νέου στεγαστικού δυναμικού Προσιτής Οικονομικά Στέγης». Υπό αυτό το πρίσμα είχε σημειώσει πως απαιτείται η παρέμβαση του κράτους για τη δημιουργία αποθέματος μιας Προσιτής Οικονομικά Στέγης. Ενα απόθεμα που ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να το δημιουργήσει από:

  1. Κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (35,3%), δηλαδή 2.249.813 κτίρια σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
  2. Κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους.
  3. Κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν ή επαναδιαθέσουν προς ενοικίαση χάρη σε ένα πλέγμα κινήτρων, εξασφαλίσεων και παροχών από το κράτος.

Οπως επίσης είχε προαναγγείλει, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες όπως:

● Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

● Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες τον χρόνο

● Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

● Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

● Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Οι αντιδράσεις και η συγγνώμη

H απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει το… άσπρο μαύρο, λέγοντας ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς που έκαναν στην εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων, πράγμα που δεν ισχύει. Αντιθέτως, παραπέμπονται με την κατηγορία του πλημμελήματος και όχι για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Καθημερινή και ο ΣΚΑΪ, ζητούσαν συγγνώμη για την ίδια παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ τους βασίστηκε σε «ανώτερες δικαστικές πηγές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του κ. Οικονόμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία. Ονόματα εμπλεκόμενων εξαφανίζονται διά μαγείας από έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις διαστρεβλώνονται από δικαστικές πηγές, δημοσιογράφοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησής τους». Η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Ο δε κ. Οικονόμου με τη δήλωσή του επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για αρχή, να ξεκινήσει με την απομάκρυνση, σήμερα κιόλας, του εθνικού ψεύτη Οικονόμου. Και, στη συνέχεια, να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι».

*Του Δημήτρη Τερζή στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λέγε λέγε, κάτι έμεινε στο τέλος…

*Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου - Φίλη ψυχολόγος, προσπαθώντας να...

Συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο: 5+1 αλήθειες για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών 2023...

Εκτός ψηφοδελτιών της ΝΔ ο Πνευματικός μετά τις απάνθρωπες δηλώσεις του

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις...

Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν, ένας πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού

Πλήρης ημερών έφυγε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κοινωνιολόγους,...
Διαφήμιση