Σχέδιο με Βελόπουλο και τρίτες κάλπες ψάχνει το Μαξίμου καθώς στενεύουν τα περιθώρια για συνεργασίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πληροφορίες για σενάρια και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι δημοσκοπήσεις απομακρύνουν την προοπτική αυτοδυναμίας, ενώ η «πόρτα» που έριξε ο Ανδρουλάκης δείχνει ότι στενεύουν τα περιθώρια για συνεργασίες. 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εστιάσει την εκλογική στρατηγική του στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία, κατά τον ίδιο, απαλλαγμένη από τον «σκόπελο» της απλής αναλογικής, θα του έδινε την πολυπόθητη αυτοδυναμία. 

Οι συνθήκες ωστόσο άλλαξαν μετά τα Τέμπη και τα κουκιά, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν βγαίνουν αυτήν την ώρα.

Με τα δεδομένα αυτά ανατρέπεται η γραμμή που μετέδιδε προς τα έξω το Μαξίμου μέχρι τώρα για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και έτσι αναζητούνται εναλλακτικές οι οποίες θα μπορούν να συσπειρώσουν τον κομματικό μηχανισμό αλλά και τους ψηφοφόρους, ενισχύοντας την «παράσταση νίκης». 

Ήδη, μετά τη συνέντευξη Ανδρουλάκη την περασμένη εβδομάδα, με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προγραμματική κυβερνητική συνεργασία, αλλά χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό, πηγές που συνομιλούν με το «σύστημα Μαξίμου» έλεγαν ότι εξετάζεται αναγκαστικά πλέον η προοπτική συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η προσφυγή σε τρίτες κάλπες.  

Και οι δύο αυτές λύσεις εμπεριέχουν αυξημένο πολιτικό ρίσκο το οποίο προκαλεί προβληματισμούς.

Η λύση Βελόπουλου συγκρούεται με την κεντρώα λογική και ταυτότητα  που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σενάριο της τρίτης κάλπης δεν λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν καλοβλέπουν όχι το ενδεχόμενο να στηθούν τρίτες κάλπες, αλλά ούτε καν δεύτερες και πιθανόν να το εκλάβουν ως έναν εκβιασμό του τύπου «θα ψηφίζετε μέχρι να βγούμε αυτοδύναμοι».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να λειτουργήσει αντίθετα, σε βάρος της Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή, ακόμα και εάν είναι πρώτο κόμμα, για τους ψηφοφόρους που δεν θα θέλουν να παραταθεί η εκλογική μάχη.

Τα σενάρια για τρίτη κάλπη δεν είναι πάντως καινούργια. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου (04.02.2023), ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να πάμε και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. «Στην δεύτερη Κυριακή, εάν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία έχει καλώς, ο λαός είναι κυρίαρχος. Αν δεν μας δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει συγκυβέρνηση. Αν αυτό πει ο λαός με την ψήφο του, τι θα πει ο Μητσοτάκης, ότι δεν κάνει συγκυβέρνηση. Την δεύτερη Κυριακή θα πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί λέω ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν υπάρχει άλλο κόμμα με το οποίο μπορεί να κάνει συγκυβέρνηση η Ν.Δ. Αν ο κ. Ανδρουλάκης πει ότι δεν δέχομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό, θα πάμε σε τρίτες εκλογές, τι άλλο να κάνουμε;».

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση