Τη δραστική μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχουν έτοιμη στα συρτάρια τους η κυβέρνηση και η Επιθεώρηση Εργασίας.
Το κυβερνητικό έργο προχωρά, όπως φαίνεται, με βήμα ταχύ, δρομολογώντας μειώσεις προστίμων για παραβιάσεις που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Μάλιστα, το μέτρο αναμένεται να αφορά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και βαθμού επικινδυνότητας και παραβιάσεις κάθε βαθμού σοβαρότητας, ενώ σχεδιάζεται σε μια περίοδο που τα εργατικά «ατυχήματα» σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ανεξάρτητης Αρχής, τα οποία δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας, προειδοποιώντας όλη την εργατική τάξη και τα συνδικάτα για την άθλια μεθόδευση.
«Αποτελεί τεράστια κοροϊδία να εκδίδονται απ’ τη μια μεριά πανηγυρικά δελτία Τύπου για την αύξηση του αριθμού των ελέγχων και των προστίμων για το 2024 και απ’ την άλλη μεριά να ετοιμάζονται να μειώσουν τα ποσά των προστίμων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγάλων εργοδοτών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Επιθεώρησης Εργασίας.«Η μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας γίνεται την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς», τονίζει.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» ανατρέχει και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας «όπου το 65% των ερωτηθέντων εργαζομένων δηλώνει ότι είτε δεν αμείβεται καθόλου (49%) είτε αμείβεται μερικώς (16%) για την υπερεργασία που παρέχει» και υπενθυμίζει ότι η ίδια η κυβέρνηση «κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να χαρίσει στους εργοδότες επιπλέον χρόνο απλήρωτης εργασίας».
Σχέδια ενταγμένα στην πολιτική υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας
«Τα σχέδια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικότερης κυβερνητικής στρατηγικής που αποβλέπει στην παραπέρα υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και στη μετατροπή του ελεγκτικού έργου σε μια διακοσμητική παρακολούθηση από μακριά», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει τρέξει κάμποσο νερό στο αυλάκι: Με άλλοθι τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας η κυβέρνηση «υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία του επιτόπιου ελέγχου», ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και άλλα τεχνολογικά μέσα. «Με βάση τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, δεν είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο σημείο η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να δηλώνουν μόνες τους στο ηλεκτρονικό σύστημα της Επιθεώρησης τη συμμόρφωσή τους με την τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται αυτόματα από κάθε τακτικό και ουσιαστικό έλεγχο», έτσι που «ο επιτόπιος έλεγχος θα περιορίζεται μόνο σε κάποια “μαύρα πρόβατα” και σε περιπτώσεις σοβαρών καταγγελιών ή εργατικών ατυχημάτων», προειδοποιεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε πρόβλεψη για «ανεξαρτησία» και «ελευθερία της κρίσης» του επιθεωρητή Εργασίας, όπως και οι επιστημονικές του ικανότητες, θα καταντήσουν κενό γράμμα και θα κουρελιαστούν, «καθώς θα μετατραπεί σε κάποιον που απλά θα συμπληρώνει “κουτάκια” συμμόρφωσης».
Οσο για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι οποίες στηρίζονται και από συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, αυτές καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. «Εναν χρόνο μετά την αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε στο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει ικανοποιηθεί σχεδόν κανένα από τα αιτήματά μας. Οι υπηρεσίες παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες και η λειτουργία τους βασίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο και τις αντοχές των υπαλλήλων. Η ΚΥΑ για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι της Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει εκδοθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να στερούμαστε παρανόμως ένα τμήμα του εισοδήματός μας», επισημαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».
Παράλληλα, στρέφει την προσοχή της στη βεντάλια της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους του Δημοσίου, που αφορά σαφώς και τους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας: Τα «μπόνους», που κάθε άλλο παρά μόνιμη μισθολογική παροχή αποτελούν, συνδέονται με τη «στοχοθεσία» της κυβέρνησης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αντιδραστική «αξιολόγηση». «Ποινικοποιείται η συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες, αφού η αποχή από την αξιολόγηση, ως μορφή συνδικαλιστικής δράσης, θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα που δύναται να επιφέρει μέχρι και την απόλυση του υπαλλήλου. Βλέπουμε ακόμα και εκπαιδευτικούς που υπερασπίστηκαν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους να σέρνονται στα πειθαρχικά επειδή ανέδειξαν ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές!», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία».
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. «Ας σκεφτούμε, πώς είναι δυνατόν ένας επιθεωρητής Εργασίας να ασκήσει απερίσπαστος τα καθήκοντά του, που αντικειμενικά μπορούν να τον φέρουν σε σύγκρουση με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, όταν βρίσκεται σε εργασιακή επισφάλεια; Η άρση της μονιμότητας, συνεπώς, δεν πρόκειται να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή των επιχειρηματικών ομίλων στον κρατικό μηχανισμό», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr