Σαμαράς: Κρεσέντο εθνικιστικού λόγου και «πυρά» κατά της πολιτικής Μητσοτάκη στο 14ο συνέδριο της ΝΔ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αρχηγική εμφάνιση με σφοδρή κριτική για μία σειρά κομβικών κυβερνητικών θέσεων και αποφάσεων, από τα ενεργειακά και την επιδοματική πολιτική μέχρι τη σύγκληση και τον «κατευνασμό» έναντι της Τουρκίας και συνολικά την εξωτερική πολιτική της χώρας επεφύλαξε ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνέδρους του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με το κοινό να τον ανταμείβει με το έντονο και συχνό χειροκρότημά του.

«Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας!» ανέφερε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου, στην πολυαναμενόμενη παρέμβασή του την τελευταία ημέρα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να απευθυνθεί στους συνέδρους με μία ομιλία γεμάτη με προσωπικές αναφορές για μία σειρά ζητημάτων και πεπραγμένων της δικής του διακυβέρνησης, διατηρώντας ένα συνεχόμενο «τα έλεγα», από τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, την εξωτερική πολιτική της χώρας και άλλα, καταλήγοντας στην ομιλία του σε σοβαρές μομφές και σφοδρή κριτική στον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει!» τόνισε ο προκάτοχος του Κυρ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ψευδεπίγραφα πως «και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή», επιχειρώντας έτσι να υπερασπιστεί την έντονα εθνικιστική ατζέντα του.

«Η κρίση διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στη ζωή στις μεγάλες πόλεις, στην υγεία, στην πολιτική που όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά» ανέφερε εισαγωγικά, φλερτάροντας σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του με τα πιο ακραία ακροατήρια, φτάνοντας στο τέλος να αναφερθεί ακόμα και στον γέροντα Παΐσιο, σε συνδυασμό με τη «συμμορία» της «σκευωρίας Novartis», αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών με τα «Σκόπια» όπως επέλεξε να προσφωνήσει τη Βόρεια Μακεδονία.

«Για το ρεύμα χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία. Οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνιμη λύση. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε όλα όσα συνδέονται με αυτήν» ανέφερε σε άλλο σημείο ασκώντας ευθέως κριτική στις αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και στην ολιγωρία της κυβέρνησής του για την ενεργειακή κρίση, ενώ στη συνέχεια άσκησε κριτική και στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στη Γερμανία για το ίδιο ζήτημα, καθώς και για τον στενό εναγκαλισμό της με τη Ρωσία.

Άσκησε ακόμα έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις θέσεις που είχε επί δυόμιση χρόνια για τους υδρογονάνθρακες και τις εξορύξεις, αλλά και για την απολιγνιτοποίηση, όπως και για το πανάκριβο αμερικανικό LNG. «Σε σχέση με το ενεργειακό σχέδιο με το LNG υπάρχει διαφορά στο να είναι η Ελλάδα ο «μεσολαβητής» που θα μεταφέρει ενέργεια σε άλλες χώρες και άλλο να εξάγει τη δική της ενέργεια» ανέφερε, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις.

«Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ «ακουμπά» την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο!» τόνισε παρακάτω, χαράσσοντας σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας τις αναφορές του με τον «εσωτερικό εχθρό», όπως έκανε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. «Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε… «μοναχοφάηδες» όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ στη συνέχεια έβαλε και τις κόκκινες γραμμές για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με Τζο Μπάιντεν.

«Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη!».

Ειδικά για την Τουρκία ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υπερασπιστεί και να δικαιώσει τις θέσεις του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σοβαρή διαφοροποίησή του με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφού κατηγόρησε πάλι τους «υπερασπιστές του κατευνασμού» καταφερόμενος εναντίον όσων ζητούν «εύκολες λύσεις» με την Τουρκία, έσπευσε να προσθέσει πως «Δεν διαφωνούσα “να συζητάμε γενικά” με την Τουρκία… Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν».

«Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι “η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις”. Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε» ήταν ακόμα μια ριπή του Αντ. Σαμαρά ευθέως προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού το παραπάνω ευφυολόγημα ήταν δικό του. Ακολούθως ακολούθησε μία παραληρηματική ανάλυση της «εμπόλεμης κατάστασης» που επικρατεί στα Βαλκάνια, καταλήγοντας στο προσφιλές του θέμα του Μακεδονικού, και στη συνέχεια, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που «επαληθεύεται που έλεγε τριάντα χρόνια πριν , ότι “κανείς δεν δύναται να προβλέψει από σήμερα τους μελλοντικούς συνδυασμούς δυνάμεων” σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αυτό το “αύριο” ίσως να έχει ήδη φτάσει».

«Το λέω αυτό γιατί, ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι “ψαχνόμαστε”. Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα» κάλεσε σε δεξιά στροφή το κόμμα του, επικαλούμενος και στο κλείσιμό του συνομωσιολογικές αναφορές, πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες αναταράξεις».

Σημειώνεται πως ο λόγος του ήταν διανθισμένος με πλήθος αναφορών που απευθύνονται σε ακραία ακροατήρια, αφού άνοιξε καταφερόμενος κατά της «πολιτικής ορθότητας» ενώ έκλεισε τονίζοντας πως «ναι, μας ενοχλούν πολλές από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης».

«Αλλά μας δίνει ανακούφιση η αντοχή και η Πίστη του λαού μας, στην Πατρίδα και στις δυνάμεις της. Ναι, μας ενοχλούν όσοι θεωρούν “ντεμοντέ” κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν η Ελλάδα, από χώρα να γίνει “χώρος”. Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης. Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου» ανέφερε καταληκτικά, με αναφορές ενδεικτικές του προσανατολισμού του, ενώ στη συνέχεια έκλεισε με ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά.

«Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!» προειδοποίησε, με τα πυρά του προφανώς να στρέφονται εντός κόμματος, ακόμα και εάν κατέληξε με σκαιές αναφορές στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε!» ανέφερε συγκεκριμένα, καταλήγοντας και σε ένα ακόμα γνωστό παραλήρημα περί νόμου και τάξης από εκείνα που χαρακτήριζαν την διακυβέρνησή του, της «θεωρίας των δύο άκρων».

«Υπέρτατο κριτήριο, για τον καθέναν από μας, για κάθε μας απόφαση, είναι η Πατρίδα! Με την πατρίδα μας, δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί! Τελεία και παύλα! Κι αυτό μόνον η δική μας Παράταξη μπορεί να το εγγυηθεί Η δική μας παρουσία! Η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός μας. Οι βουλευτές μας, Όλοι εμείς, οι Φιλελεύθεροι, οι Κεντρώοι, οι Συντηρητικοί, οι Δεξιοί, οι Πατριώτες! Είμαστε η Λαϊκή, η Αστική, Και πάνω από όλα, η Πατριωτική Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία!» κατέληξε, με το «ενωτικό κλείσιμό» να φαντάζει αδύναμο να καλύψει την έντονη διαφοροποίησή του σχεδόν σε όλα τα κομβικά κυβερνητικά ζητήματα.

*Του Μηνά Κωνσταντίνου στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση