Σάλος με τη νέα αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία σύγκρουση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τον διορισμό της εκλεκτής της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λιανός με «εμπιστευτική» επιστολή του στο προεδρείο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τους κάλεσε να μην εγκρίνουν την τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής, εμφανιζόμενος σε ευθεία σύγκρουση με την επιλογή της κυβέρνησης και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος μάλιστα εμφανίστηκε οργισμένος, χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη και αντιθεσμική πράξη την επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται» καθώς η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν θα αλλάξει γνώμη εκβιαζόμενη.

Η «προβληματική» υποψηφιότητα

Όπως ανέδειξαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Παύλος Πολάκης κατά τη σημερινή συζήτηση, η υποψηφιότητα αυτή είναι για μια σειρά από λόγους ιδιαιτέρως προβληματική.
 
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και προϊστάμενος της, κ. Ι. Λιανός, επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση της κ. Θάνου, απέστειλε χθες επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία αποδόμησε πλήρως την υποψηφιότητα της κας. Νικολοπούλου κάνοντας λόγο για προφανή ανεπάρκεια στην μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων της και εκφράζοντας την κατάπληξη και απογοήτευσή του για την «επιβράβευση» όχι των ικανών, αλλά μάλλον των πλέον ακατάλληλων, προσάπτοντας στην κα. Νικολοπούλου όπως σχολιάζει ο Παύλος Πολάκης:  

  • Αδικαιολόγητη αδράνεια εκ μέρους της όσον αφορά στη διερεύνηση των αθέμιτων πρακτικών από τις Τράπεζες στις χρεώσεις τους –παρά τους πρόσθετους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιπλέον μέσα που της διατέθηκαν ως χειρίστρια της υπόθεσης – γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση αντικατάστασής της από τη θέση της Προϊσταμένης της Δ’ Διεύθυνσης/Χρηματοοικονομικού Τομέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
  • Έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης από την πλευρά της να υποστηρίξει και να συνδράμει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την προώθηση της αποτελεσματικότητάς της.
  • Αδικαιολόγητη άρνησή της να αξιολογηθεί και η ίδια καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη.    

«Οι σημερινές εξελίξεις στη Βουλή αποκαλύπτουν την υποκρισία του επιτελικού κράτους» σχολιάζει ο Αλέξης Χαρίτσης. Όπως σημειώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανού, να γνωστοποιήσει την αντίθεση του στις επιλογές της κυβέρνησης «συνιστά εμφατική επιβεβαίωση ότι κάτι είναι εξαιρετικά σάπιο στο βασίλειο του κ. Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί την αντίδραση ακόμα και του προέδρου της Επιτροπής, τον οποίο έχει διορίσει η ίδια.

Το ξέσπασμα του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων εκτός από τον εκνευρισμό της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικό της αντίληψής της για την ανεξαρτησία των θεσμών.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας» τονίζε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Σήμερα έπεσε και το τελευταίο “φύλλο συκής” της δήθεν άριστης κυβέρνησης της ΝΔ!» αναφέρει από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης. «Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης, “συνεπής” στη μέχρι σήμερα στάση του να παράσχει απροκάλυπτη στήριξη σε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, είχε ως μοναδικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή ακριβώς την “ακαταλληλότητα”, “απροθυμία” και “αδράνεια” της κας. Νικολοπούλου να διερευνήσει τις εν λόγω πρακτικές των τραπεζών. Τούτο δε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κα. Νικολοπούλου εργαζόταν σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεγάλες εταιρείες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξηγεί εν πολλοίς τη συγκεκριμένη πρόταση για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σκληρή κριτική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την «θεσμική της ανυπαρξία, ιδίως το τελευταίο κρίσιμο διάστημα της έκρηξης της ακρίβειας», άσκησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και εισηγητής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Ξανθόπουλος τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από την κυβέρνησης νέας αντιπροέδρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Πού είναι επιτροπή Ανταγωνισμού όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα που η κοινωνία υφίσταται απανωτά χτυπήματα, οι τομές καλπάζουν και ο ανταγωνισμός έχει υποκύψει στις συμφωνίες των καρτέλ; Δεν ξέρουμε αν είναι ένα ολόγραμμα, ένα κέλυφος ή μια υπηρεσία που απλά περιγράφεται στα ΦΕΚ χωρίς στελέχη».

Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε την εκκωφαντική απουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις έκρυθμες τιμές της ακρίβειας και την αγωνία των πολιτών να προστατευτεί από μια πολιτεία που παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής, ενώ έκανε αναφορά και στον «άκομψο» τρόπο με τον οποίο εκδιώχθηκε η κ. Θάνου από την Επιτροπή.

Ρώτησε τέλος, χωρίς να πάρει απάντηση, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος σε σχέση με τον ανταγωνισμό των τραπεζών για τις παρελκυστικές πρακτικές που ακολουθούν, ο οποίος είχε αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες πριν 2,5 χρόνια.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση