Ρένα Δούρου: Δίπλα στα golden boys και όχι στους πολίτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντί για το σύνθημα “δίπλα στον κάθε πολίτη”, η ΝΔ στο συνέδριό της θα έπρεπε να βάλει το “διπλα στα golden boys”, για να αποτυπωθεί η αλήθεια γιατί βλέπουμε τι γίνεται με την ακρίβεια, με τους λογαριασμούς του ρεύματος. “Ακούσαμε άλλωστε από τον Υπουργό Ανάπτυξης ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει κάνει πάρα πολύ καλό στον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι παραμένει η κυβέρνηση δίπλα στα γκόλντεν μπόις και όχι στον πολίτη, όπως επιχειρούμε εμείς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με συνέπεια”. Αυτό παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον 989 Alpha Radio, στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο χαλαρά” και τον δημοσιογράφο, Βαγγέλη Γιακουμή.

Η ίδια χαρακτήρισε την ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ “διχαστική, δεν είχε πρόγραμμα για τον τόπο, γεμάτη ψέματα και περιφρόνηση για τους πολίτες, για την κοινωνία που δοκιμάζεται. Ήταν μια ομιλία χωρίς έστω μία λέξη αυτοκριτικής για όσα υφίστανται οι πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης ευλόγησε τα γένια του και τη δήλωσή του ότι θα είναι παρών στο μέλλον της χώρας την άκουσα περισσότερο ως απειλή για τους πολίτες παρά ως υπόσχεση”.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την ακρίβεια στο ρεύμα, παρατήρησε ότι αυτές είναι λίγες κι έρχονται πολύ καθυστερημένα, όταν παράλληλα επιτρέπει στρεβλώσεις για παράδειγμα στη λειτουργία του target model, με τη ΔΕΗ να παίζει πλέον και αυτή το παιχνίδι της αισχροκέρδειας.

“Θυμίζω ότι στην αρχή τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός αρνιόνταν ότι υπάρχει θέμα ακρίβειας, και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης, άρον, άρον υπό την πίεση της κοινωνίας, να δώσει μια αναδρομική ενίσχυση που ακόμη και αυτήν δεν θα την πάρουν όλοι”.

Η κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια με τη συμμετοχή της ΔΕΗ

Το ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια, με τη συμμετοχή και τη ΔΕΗ, φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το Νοέμβριο του 2020, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είχε επισημάνει το πρόβλημα. Αλλά και από το ότι το target model, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης, την επιτρέπει. “Και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου η χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται κατά 100% στο χρηματιστήριο ενέργειας και δε λειτουργεί προθεσμιακή αγορά”. Ενώ παράλληλα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και ο εντολές για ρευματοκοπές συνεχίζουν να υφίστανται.

“Να θέσω δεν και το εξής ερώτημα: θα λάβουν όλοι καταναλωτές τα 600 ευρώ; Γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν κλάδοι και καταναλωτές που αποκλείονται από την επιδότηση που αφορά από τον Δεκέμβριο του 2021 ως τώρα, τον Μάιο. Ξέρουμε έτσι ότι επίκειται κοροϊδία που θα αποκαλυφθεί καθώς το συνολικό κονδύλι για τα αναδρομικά είναι 280 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν 4,2 εκατομμύρια καταναλωτές πρώτων και όχι δευτερευουσών κατοικιών καθώς για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει πρόβλεψη. Τα 66 ευρώ, που προκύπτουν, ανά καταναλωτή προϊδεάζουν για την κοροϊδία αυτή”, εξήγησε η ίδια. Προσθέτοντας ότι “αυτό θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα μεταξύ των πολιτών που δοκιμάζονται και της κυβέρνησης και θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την αναξιοπιστία προς το πολιτικό σύστημα”.

“Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός”, είπε ίδια, φέρνοντας τρία παραδείγματα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης: την εκ νέου εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη περί αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που είχε ήδη κάνει για πρώτη φορά φέτος τον Ιανουάριο χωρίς να γίνει τίποτε έκτοτε, την καθυστέρηση εδώ και τρία χρόνια του προγράμματος Εξοικονομώ για τα Δημόσια Κτίρια και για την επιχειρηματικότητα και τέλος την παύση πληρωμών του προγράμματος του 2020 του κ. Χατζηδάκη, το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. “Άρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο σε μια προεκλογική ουσιαστικά περίοδο ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει ψευδή πράγματα”, συνέχισε η ίδια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε, ήλθε, απήλθε

Στο ερώτημα “τι μπορεί να γίνει”, η ίδια απάντησε ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας, οι οποίες στη Σύνοδο Κορυφής διαπραγματεύθηκαν και πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν για απεξάρτηση της τιμής ρεύματος, στην χονδρεμπορική αγορά, από το φυσικό αέριο”. “Ο κάθε πρωθυπουργός όταν πηγαίνει στις συνόδους κορυφής, δεν πηγαίνει να συγκρίνει τα δεινά της χώρας του με εκείνα ενός άλλου κράτους μέλους. Πηγαίνει για να ελαφρύνει αυτά που υφίσταται ο πολίτης της χώρας που εκπροσωπεί. Ο δικός μας πρωθυπουργός, γιατί είναι όλων των Ελλήνων πρωθυπουργός, πήγε, ήλθε, απήλθε”.

“Επειδή την κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια την ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση ακρίβειας στο ρεύμα φταίει ο πόλεμος”. “Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν αμφισβήτησε ποτέ την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά στην Ελλάδα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Και οι λογαριασμοί αφορούν κατανάλωση πριν από την έναρξη του πολέμου και πλέον το ομολόγησε και η κυβέρνηση που μιλά για αναδρομικές επιστροφές”.

Η ίδια υπογράμμισε την ευθύνη της κυβέρνησης στη μη λειτουργία, εδώ και 1.5 χρόνο, της προθεσμιακής αγοράς που περιλαμβάνεται στο Target Model. “Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με επίκαιρη ερώτηση προτείνει να οριστεί υποχρεωτικότητα για διμερή προθεσμιακά συμβόλαια μεταξύ παραγωγών-προμηθευτών και παρόχων ώστε να αντισταθμίζεται ο κίνδυνος από τις αυξήσεις των τιμών στην Προημερήσια Αγορά”.

“Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας”

Τέλος η Ρένα Δούρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στο βιβλίο της, με τίτλο “Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας”, που κυκλοφορεί με πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα και παρεμβάσεις των Φ. Κούβελα, Μ. Γκίβαλο και επίμετρο του Ν. Χαραλαμπίδη, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

“Είναι μια προσπάθεια να εξηγηθεί η κλιματική κρίση. Να καταγραφούν οι πολλές πτυχές της, οι τρόποι που επηρεάζει καθημερινότητά μας, ακόμη και παγκοσμίως τα κεντρικά τραπεζικά συστήματα. Αλλά, εντέλει, και τη Δημοκρατία. Γιατί η κλιματική κρίση δεν είναι ένα στενά τεχνοκρατικό θέμα”, είπε η ίδια. Προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό το επίμετρο του Ν. Χαραλαμπίδη, που παλεύει για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας εδώ και δεκαετίες, αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να αναστρέψουμε την κλεψύδρα που αδειάζει”. “Τέλος στο βιβλίο γίνεται και μια προσπάθεια καταγραφής των δράσεων σπουδαίων γυναικών και γυναικείων κινημάτων, σε όλο τον κόσμο, από την Ασία και την Αφρική ως την Αμερική και την Ευρώπη. Οι γυναίκες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αν δεν σεβαστούμε τη φύση δεν δίνουμε εχέγγυα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας”.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άρση της στήριξης Μητσοτάκη στον Αχιλλέα Μπέο ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης

Να άρει τη στήριξή του στον Αχιλλέα Μπέο καλεί τον Κυριάκο...

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Αθήνα που ονειρεύομαι

Πριν λίγες μέρες – στη διάρκεια της καταιγίδας- συμπολίτες...

Σόφι ιν’τ Βελντ: Να διασφαλιστεί από την Κομισιόν η ανεξαρτησία των εθνικών αρχών στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες έφτασε το θέμα της αντικατάστασης άρον-άρον των...

Ανθρωπιστική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή...
Διαφήμιση