Ράνια Σβίγκου: Θράσος Μητσοτάκη να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα λογικής και μέτρου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Συνέντευξη στο ethnos.gr και την Βούλα Κεχαγιά

«Πλανάται πλάνην οικτρά ο κ. Μητσοτάκης εάν νομίζει πως κάνοντας εκλογές το Φθινόπωρο θα γλιτώσει την πλήρη κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ», λέε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.

Στη συνέντευξή της η κυρία Σβίγκου καταλογίζει θράσος στον πρωθυπουργό όταν κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαθήματα “λογικής και μέτρου” στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές  θυμίζοντας ότι δεν δίστασε να φορέσει την περικεφαλαία του Μακεδονομάχου στο βωμό της ψηφοθηρίας.

Κατά τη γνώμη της ο μοναδικός ίσως λόγος που θα ωθούσε τον κ. Μητσοτάκη να ξανασκεφτεί τον σχεδιασμό του για τις εκλογές θα ήταν η επανάληψη μίας ανεπιτυχούς αντιμετώπισης ενός καταστροφικού φαινομένου από την κυβέρνησή του αν και όπως επισημαίνει η προσπάθειά του να αποδράσει συνδέεται τόσο με την κοινωνική δυσαρέσκεια όσο και με την έλευση ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξηγεί ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματός της θα είναι έτοιμα στο τέλος Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν όπως λέει τους “πραγματικά “άριστους” με τη συμμετοχή νέων, εργαζόμενων και άνεργων, επιστημόνων και συνδικαλιστών, αγροτών, μικρομεσαίων, ανθρώπων με παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα κινήματα και στους τοπικούς αγώνες. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα από την πρώτη κάλπη εκφράζοντας την εκτίμησή της ότι η συνεργασία της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και της ΟΙκολογίας  είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου:

Κυρία Σβίγκου, εκτιμάτε ότι πηγαίνουμε ολοταχώς προς εκλογές;

Η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί αίτημα  και ανάγκη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, που δεν αντέχει άλλο. Κι όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αποδράσει. Την ώρα μιας μεγάλης και πολλαπλής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία εντείνεται από τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του, θα πάει σε εκλογές σύντομα. Αυτό δεν αποτελεί μια εκτίμηση, αλλά μια πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, και να μετρήσει τις εξαγγελίες και την παροχολογία της κυβέρνησης, όπως οι δήθεν ελαφρύνσεις, στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα, που είναι όλες προεκλογικού τύπου κι έχουν ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο.    Όπως δεν είναι τυχαίες και οι κινήσεις αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ακρίβεια, οι οποίες βέβαια έχουν πέσει στο κενό. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αν κάνει εκλογές το Φθινόπωρο, θα γλυτώσει την πλήρη κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ. Πλανάται πλάνην οικτρά.   

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω και τις δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη, ότι ο ίδιος θα ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά δεν τον αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί κάνει αντιπολίτευση. Θέλει πολύ θράσος να μας κάνει μαθήματα «λογικής και μέτρου», αυτός ο οποίος δεν δίστασε να φορέσει την περικεφαλαία του Μακεδονομάχου και να κατεβάσει το κόμμα του σε συλλαλητήρια μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θυσιάζοντας το συμφέρον της χώρας μας, στο βωμό της ψηφοθηρίας και του κομματικού του συμφέροντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, που κάθε μέρα που περνά πλήττεται από αυτή την βαθιά αντιλαϊκή, εμμονικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που υπηρετεί συγκεκριμένα και ιδιοτελή συμφέροντα.     

Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να συντρέξουν κάποιοι λόγοι που θα άλλαζαν τον εκλογικό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη;

Διαβάζω κι εγώ διάφορα άρθρα γνώμης έγκριτων συναδέλφων σας, που αναφέρονται σε μια σειρά από τέτοιους λόγους. Θεωρώ ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι δρομολογημένη. Αυτό που θα μπορούσε να μεταβάλλει την ημερομηνία των εκλογών, είναι μόνο ένα γεγονός που καμία επιχείρηση αποσιώπησης ή αποπροσανατολισμού, από τα συστημικά μέσα που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την κυβέρνηση, δεν θα είναι ικανή να το κρύψουν. Τότε ίσως ο κ. Μητσοτάκης να το ξανασκεφτεί.  Δυστυχώς, η κατάσταση που έχει περιέλθει ο κρατικός μηχανισμός, όπως αποδεικνύουν οι περυσινές και οι φετινές πυρκαγιές, αλλά και οι χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, κάθε άλλο παρά αποκλείει ένα τέτοιο, καταστροφικό ενδεχόμενο. Γιατί, οτιδήποτε δεν έχει επικοινωνιακό όφελος για τον ίδιο, ή δεν αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, δεν απασχολεί την κυβέρνησή του.  

Κατά τη γνώμη σας ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να «αποδράσει» για να μην έρθει αντιμέτωπος με την διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια ή γιατί γνωρίζει ότι ακολουθεί ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας;

Ισχύουν και τα δύο. Ο κ. Μητσοτάκης θα φύγει και θα αφήσει πίσω του μια κοινωνία βαθιά τσακισμένη από την ακρίβεια, τη ραγδαία φτωχοποίηση, τις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες. Αλλά κι ένα κράτος τραυματισμένο από καθεστωτικές πρακτικές, όπου επικρατεί η αδιαφάνεια, η τακτοποίηση «ημετέρων», ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας. 

Όλα αυτά επιτείνουν τη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία αντικατοπτρίζεται πια στην καθημερινότητά μας.  Όποιος έχει επαφή με την κοινωνία,  μακριά από τα στημένα πλάνα των τηλεοπτικών ρεπορτάζ, το καταλαβαίνει. Όπως καταλαβαίνουμε ότι η περίοδος που έρχεται, θα είναι δύσκολη.  Σε διεθνές επίπεδο, η ενεργειακή κρίση, δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ, μετά από δεκαετίες εμφανίζεται ξανά στην Ευρώπη το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά την εικόνα που θέλει να προβάλλει, γνωρίζει ότι έρχεται ένας δύσκολος Χειμώνας, και γι’  αυτό άλλωστε οργανώνει όλες του τις κινήσεις με ορίζοντα το Φθινόπωρο. 

Πάντως, ακόμη και τώρα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια δεν θεωρούνται ικανά να μετριάσουν την δραματική μείωση του εισοδήματος των πολιτών…

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να πάρει δραστικά μέτρα. Κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά ότι οι τιμές της ενεργείας στη χώρα μας είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται από το  περασμένο Φθινόπωρο, δηλαδή πολύ πριν τη ρωσική εισβολή. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Είμαστε πρωταθλητές σε όλα τα αρνητικά μεγέθη.  Στην ακρίβεια, στην τιμή του ηλεκτρικού, στην τιμή της βενζίνης. Ο βασικός μισθός έχει παραμείνει στα επίπεδα του 2010. Τα λαϊκά νοικοκυριά,  δεν τα βγάζουν πέρα μετά την τρίτη, κάποιοι και μετά την δεύτερη βδομάδα του μήνα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ξέρει πια  τι να πρωτοπληρώσει. Το ρεύμα ή το σούπερ μάρκετ; Τα φροντιστήρια των παιδιών τους ή τη βενζίνη για να πάνε στη δουλειά τους; Και τι κάνει για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Προσπαθεί να προστατεύσει τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, με τροπολογίες στη βουλή. Έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία,  αδρανοποιώντας τις Ρυθμιστικές Αρχές. Δεν υιοθετεί, όχι τα μέτρα ανακούφισης που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ούτε καν αυτά που προτείνει η Κομισιόν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βγαίνουν στελέχη της κυβέρνησής του και κατηγορούν τους πολίτες, λέγοντας ότι «το τζάμπα πέθανε». Πρόκειται για μια κυβέρνηση που μεροληπτεί συστηματικά υπέρ των ισχυρών, υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πραγματικά όλα αυτά τα προβλήματα. Δείτε, για παράδειγμα τα φιλολαϊκά μέτρα που πήραν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που πήγαν στην ΕΕ και διαπραγματεύθηκαν πραγματικά, υπέρ των πολιτών τους. Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή, και μια άλλη κυβέρνηση, που να εργάζεται για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.     

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ποιους τρόπους θα οργανώσετε την προεκλογική σας προετοιμασία;

Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι θα αιφνιδιάσει τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν πρόκειται φυσικά να τα καταφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή,  να δώσει τη μάχη των εκλογών.  Κάνουμε περιοδείες, ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, γιατί εμείς απευθυνόμαστε και στηριζόμαστε σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, που αισθάνονται αποκλεισμένοι από το πολιτικό σύστημα, που θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς. Οργανώνονται καμπάνιες για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως αυτό της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, το επικαιροποιημένο κυβερνητικό μας πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, απολύτως κοστολογημένο, ικανό όχι μόνο να προσφέρει ανακούφιση και λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και ελπίδα και προοπτική για το μέλλον.   

Πότε θα είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια του κόμματός σας; Τι να περιμένουμε από τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων σας πέραν μιας αναμενόμενης ανανέωσης;

Τα ψηφοδέλτια θα είναι έτοιμα στο τέλος Ιουλίου. Θα περιλαμβάνουν τους πραγματικά «άριστους», αυτούς της καθημερινότητας και της κοινωνίας,  αφού σε αυτά θα συμμετέχουν νέοι και νέες, εργαζόμενοι και άνεργοι, επιστήμονες και συνδικαλιστές, αγρότες και μικρομεσαίοι, άνθρωποι που έχουν παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, σε τοπικούς αγώνες. Θα αποτυπώνουν τον ισχυρό, διευρυμένο, ακόμα πιο ριζωμένο στην κοινωνική πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα δώσει ελπίδα και προοπτική και θα αλλάξει τη χώρα. 

Ο στόχος σας παραμένει η πρωτιά στις εκλογές της απλής αναλογικής και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης; Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

Θα είμαστε πρώτο κόμμα, από την πρώτη κάλπη. Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική.  Όσοι, σήμερα, αοριστολογούν και δεν παίρνουν θέση, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αποφασίσουν. Θέλουν μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια νεοφιλελεύθερη Δεξιά που θα ιδιωτικοποιεί ότι έχει απομείνει δημόσιο; Θέλουν μια Υγεία και μια Παιδεία μόνο για όσους έχουν χρήματα; Θέλουν ένα κράτος στην υπηρεσία ιδιωτικών, επιχειρηματικών συμφερόντων;   Ή μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυάται την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας; Αλλά και μια κυβέρνηση ρεαλιστικής ελπίδας και προοπτικής για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που υποφέρει από την ακρίβεια, την ανεργία, την  καταπάτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων;    

Πιστεύετε ότι με τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες θα απευθυνθείτε υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο;

Τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής είναι συγκεκριμένα. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Και θεωρώ ότι η συνεργασία της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και της Οικολογίας είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, και η βαρβαρότητα της ακροδεξιάς. Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας και των σκανδιναβικών χωρών. Ας δούμε το πολύ θετικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, όπου η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων έθεσε τέλος στην παντοκρατορία Μακρόν. Μια τέτοια συνεργασία, στη βάση προγραμματικών θέσεων, είναι και αναγκαία και εφικτή στη χώρα μας.  

Κυρία Σβίγκου εκτιμάτε ότι οι εξελίξεις με την Τουρκία μπορεί να ανατρέψουν τα εκλογικά σχέδια του κ. Μητσοτάκη;

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, όπως και γενικότερα, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι ένας λόγος για να γίνουν εκλογές μια ώρα αρχύτερα, για να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση. Γιατί, ο πρόεδρος της Τουρκίας προβάλλει διεκδικήσεις πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ενώ, με προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις κορυφώνει την ένταση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας εγκαταλείψει την ενεργητική, φιλειρηνική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει συγκροτημένη, σαφή και συνεκτική στρατηγική, που να αξιοποιεί τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να πιέσει την Τουρκία για επιστροφή σε έναν βιώσιμο διάλογο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς όρους μια δύσκολη κατάσταση. Πότε με συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση, περί «απομονωμένης Τουρκίας», και πότε επαναπαυμένη στα περί  «ήσυχου καλοκαιριού», που μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη,  η κυβέρνηση προχωρά χωρίς ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο. 

Όσο ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένει προσηλωμένος στο δόγμα του «πιστού και δεδομένου σύμμαχου των ισχυρών, οι οποίοι δήθεν θα μας στήριζαν επειδή τα δώσαμε όλα, η κατάσταση θα παραμείνει ανησυχητική. Ας μας ακούσει, έστω και τώρα, κι ας διεκδικήσει διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.  Κι ας ξεκαθαρίσει ότι όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν σε Φινλανδία Σουηδία, πρέπει να δοθούν στη χώρα μας και στην Κύπρο. Και βέβαια, ας μην παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια με τα ελληνοτουρκικά, για ψηφοθηρικούς λόγους. 

Πηγή: ethnos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση