Ραγδαίες εξελίξεις: Η κυβέρνηση καταθέτει αγωγή κατά της Novartis για βλάβη του ελληνικού δημοσίου 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση Μανιαδάκη στην εισαγγελέα όπου παραδέχτηκε ότι είχε δώσει κρίσιμα στοιχεία στο FBI, την διεκδίκηση αποζημίωσης από την φαρμακοβιομηχανία Novartis για αθέμιτες πρακτικές, που διερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ξεκινά η κυβέρνηση. 

Τις διαδικασίες για την αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου από την Novartis κινεί ο Υπουργός Υγείας, που ήταν μέλος και της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, συνεπώς γνωρίζει τα της υπόθεσης.

Η αγωγή θα κινηθεί στα επίπεδα αποζημίωσης των ΗΠΑ (περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ) ενώ ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για εξωδικαστικό συμβιβασμό και έχει υπογραφεί απόφαση για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από την εκεί κατάληξη της έρευνας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται όλες τις κατηγορίες που έκαναν αποδεκτές τα αμερικανικά δικαστήρια για δωροδοκία πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα 48ωρο μετά την κατάθεση Μανιαδάκη όπου ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στο σκάνδαλο Novartis φέρεται να παραδέχθηκε ότι έδινε στοιχεία FBI για το σκάνδαλο Novartis, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα μιλούσε για σκευωρία.

Το παραπάνω αναφέρει το documentonews.gr, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Μανιαδάκης προχώρησε σε αυτήν την ομολογία κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου. Σημειώνεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε στην ανακρίτρια, έπειτα από σχετικό αίτημα του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Όπως προκύπτει μάλιστα, η Novartis καταδικάστηκε στις ΗΠΑ και με βάση τα όσα κατέθεσε ο Ν. Μανιαδάκης στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να μίλησε για συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του FBI, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστρία. Όπως προκύπτει μάλιστα, η Novartis καταδικάστηκε στις ΗΠΑ και με βάση τα όσα κατέθεσε ο Ν. Μανιαδάκης. 

Υπό το βάρος αυτών των νέων αποκαλύψεων από πλευράς κυβέρνησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr, έχουν γίνει 3 κινήσεις :

  1. Εχει ήδη έχει συνταχθεί η αγωγή κατά την εταιρείας Novartis και αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συγκεκριμένη αγωγή θα αφορά στην προσβολή που έχει υποστεί το Ελληνικό δημόσιο διατηρώντας επιφύλαξη για τυχόν ζημία που θα προκύψει από την έρευνα που γίνεται από τα ποινικά δικαστήρια, την επιτροπή συμβιβασμού και τον έλεγχο στις ΗΠΑ. Επομένως η αγωγή θα αφορά μόνο τη λεγόμενη ηθική βλάβη και θα επιφυλάσσεται για επιπλέον ποσά όταν θα υπάρξει προσδιορισμός τυχόν ζημίας. Χωρίς να γνωρίζουμε σε τι πόσα θα κινείται η αγωγή, η εκτίμηση είναι πως θα φτάνει τουλάχιστον στα επίπεδα των χρημάτων που έχει πληρώσει η Novartis στις ΗΠΑ που ξεπερνούσαν τα 200 εκ. Ευρώ.
  2. Έχει ήδη συσταθεί από τον κ.Πλεύρη επιτροπή για να προβεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία Novartis
  3. Έχει ήδη υπογράψει απόφαση για τον διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από την εκεί εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ενδυναμώσει την θέση του δημοσίου.Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι η υπόθεση εκεί έχει «σφραγιστεί» μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την καταβολή αποζημίωσης. Κρίθηκε όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα περιθώρια αναζήτησης στοιχείων για να στοιχειοθετηθεί επαρκώς η διεκδίκηση.

Οι κινήσεις αυτές του υπουργού Υγείας είναι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα  και ουσιαστικά υλοποιούν τις υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με βάση τα παραπάνω, σε δεινή πλέον θέση βρίσκονται όλοι οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που ενέχονται στο σκάνδαλο Novartis.

Η κατάθεση του Μανιαδάκη, του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα που προσπάθησε το 2019 να διαφύγει από την Ελλάδα και ήταν ο πληροφοριοδότης του FBI για το σκάνδαλο Novartis, καταρρίπτει το κατηγορητήριο σε βάρος μας για τη δήθεν σκευωρία, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου η οποία και αυτή διώκεται με στόχο το κουκούλωμα της υπόθεσης των πολιτικών προσώπων που στη χώρα μας συμμετείχαν στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Στον Γιάννη Ανδρουλιδάκη η κα Παπαδάκου εξήγησε ότι θα ζητήσει μέσω του συνηγόρου του αντίγραφα της δικογραφίας του κ. Μανιαδάκη για την κατηγορία του ως συμετόχου στη δωροδοκία πολιτικού προσώπου. Πρόσθεσε ότι ο Μανιαδάκης ουσιαστικά αποδόμησε το σε βάρος της κατηγορητήριο περί σκευωρίας και συμμορίας. 

Ο Μανιαδάκης όταν ρωτήθηκε από την ανακρίτρια ποιες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις του με τη Δικαιοσύνη απάντησε μεταξύ άλλων ότι του έχει ασκηθεί δίωξη το 2019  για συμμετοχή σε δωροδοκία πολιτικού προσώπου, κατά πάσα πιθανότητα αυτή αφορά τον κ. Λοβέρδο, σημείωσε η κα Παπαδάκου και εξήγησε πως σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη για την υπόθεση αυτή έχει ήδη απολογηθεί και δεν του επιβλήθηκε ομόφωνα κανένας περιοριστικός όρος.

Δεν ρωτήθηκε όμως τι επιρροή είχε ο Μανιαδάκης προς τους υπουργούς, μπορούσε να τους επηρεάσει για τις τιμές; Η κα Παπαδάκου εξήγησε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που της είχε παραχωρήσει χαρακτηριστικά της είπε ότι στα μέλη της Τρόικας τον πήγε ο Μανιαδάκης «που ήξερε τους τροϊκανούς».

Ο Μανιαδάκης δεν είχε επαφές με γιατρούς και συνταγογραφήσεις οι συναντήσεις του με τους υπουργούς προφανώς και αφορούσαν τις τιμολογήσεις των φαρμάκων, άλλωστε ήταν σύμβουλος στα υπουργεία, εξήγησε η δημοσιογράφος.

Ήταν σύμβουλος για το θέμα των τιμών και του καταλόγου των φαρμάκων που προσπαθούσε να τον διαμορφώσει με τους υπουργούς σύμφωνα με τα κελεύσματα της Τρόικας. Αυτός ήταν ο ρόλος του, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παπαδάκη και επισήμανε ότι η χώρα μας «έχει μπει στο μικροσκόπιο» μετά από όλα όσα έχουν ακουστεί στις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ από δημοσιογράφους που διώκονται και εισαγγελικούς λειτουργούς για την συγκάλυψη του συγκεκριμένου σκανδάλου. 

Οι δικαστικοί λειτουργοί που εξετάζουν την υπόθεση της «σκευωρίας» οφείλουν να αποκαταστήσουν την τιμή της δικαιοσύνης, να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αγωγή κατά της Novartis και να ζητάει αποζημίωση καθώς αυτή η φαρμακοβιομηχανία έφαγε εκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού, επισήμανε η κα Παπαδάκου.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση